Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Interview met Judith Meurs -Voorzitter van Studenten voor Morgen

30 mrt, 2025 | Actueel

“Ik denk dat jongerenorganisaties samen echt ontzettend veel impact maken en kunnen maken als jongeren zich blijven aansluiten.”

Judith Meurs is de voorzitter van Studenten voor Morgen, een nationale studenten netwerkorganisatie, die zich inzet voor duurzamer vervolgonderwijs, met name het HBO en WO. “Wij hebben 43 lidorganisaties, waarmee we samen proberen het onderwijssysteem duurzamer te maken op allerlei verschillende gebieden.” Het bestuur is vooral jaarlijks druk bezig met “een aantal projecten of evenementen die de onderwijstransitie in gang proberen te brengen.” 

 

Hoe ben je bij Studenten voor Morgen beland? 

“In mijn tweede jaar van mijn studie deed ik een bestuursjaar bij een studievereniging. Ik was de persoon die vooral met externe partners omging. Toen kwam ik deze organisatie, Studenten voor Morgen, tegen en heb ik de studievereniging lid gemaakt van Studenten voor Morgen. Ik ging dus naar de ledenvergaderingen en dergelijke, en ik vond dat super interessant. Dat was ook blijven hangen in mijn achterhoofd. Na dat bestuursjaar studeerde ik verder, ook in het buitenland, en ik kwam terug met de vraag: ‘Wat ga ik nu doen?’. Ik wilde niet gelijk een master doen en een bestuursjaar leek mij nog erg leuk. Zo ben ik dus bij Studenten voor Morgen beland en ben ik voorzitter geworden.”

 

Wat trekt jou aan bij de boodschap en visie van Studenten voor Morgen? 

“Ik denk ten eerste dat het een onderwerp is, duurzaamheid in het onderwijs, wat heel snel vergeten wordt, terwijl onderwijs juist zo’n belangrijk aspect is, in alle duurzaamheid transities. In onze visie gebruiken we nu de ‘Whole School Approach’ en gaat het echt om meer dan alleen duurzaamheid in het curriculum. Dat vind ik heel interessant, maar toch ook een hele grote uitdaging: hoe verwerk je dat in een onderwijssysteem dat al bestaat en hoe ga je dat veranderen.”

 

Je benoemd dat Studenten voor Morgen gebruik maakt van de ‘Whole School Approach’. Wat moeten we ons voorstellen van die aanpak?

“Dat laat eigenlijk zien dat duurzaamheid volledig in het systeem van het onderwijs verweven moet worden. Het gaat over vakken toevoegen aan het onderwijs om het meer over duurzaamheid en ecologische onderwerpen te hebben, maar ook het echt veranderen van de manier hoe je les geeft, de bedrijfsvoering van een universiteit, hogeschool of een andere onderwijsinstelling duurzamer maken. Het raakt eigenlijk heel veel aspecten.”

 

Je begon ook over de projecten van Studenten voor Morgen. Met welke projecten is Studenten voor Morgen momenteel het meeste bezig? 

We hebben twee grote projecten en evenementen, waar we altijd veel mee bezig zijn. De eerste is de SustainaBul. Dat is het grootste project van Studenten voor Morgen en dat is een ranking van alle hogescholen en universiteiten in Nederland, waarbij we ranken hoe duurzaam ze zijn. Dit doen we samen met duurzaamheidscoördinatoren van alle scholen en  samen met studenten, want het studentenperspectief is heel belangrijk. De vragen zijn gebaseerd op de ‘Whole School Approach’, maar ook op de thema’s van de Jonge Klimaatagenda.

Met dit project zorgen we er aan de ene kant voor dat instellingen heel veel ideeën met elkaar uitwisselen en dat we echt een netwerk creëren. Aan de andere kant is het een duwtje in de rug voor instellingen die laag eindigen. We horen veel van instellingen en bedrijven dat het een super waardevol instrument is dat ooit door Studenten voor Morgen is bedacht.

Nog een ander evenement is de Groene Peper. Dat is een nationaal evenement, dat elk jaar georganiseerd wordt rondom duurzaamheid in het vervolgonderwijs. Daar zijn wij elk jaar organisatoren van en nu ook druk mee bezig.”

 

Weet je al welke universiteit of school het hoogst op de ranking staat dit jaar?

“Dit jaar nog niet, want we zitten momenteel midden in het ranking proces. We hebben een eerste ranking dag gehad en een tweede ranking dag komt er weer aan in april. Op de Groene Peper die plaatsvindt op 23 mei wordt de uitslag bekendgemaakt. Ik kan wel vertellen dat vorig jaar de hoogste gerankte de hogeschool Van Hall Larenstein was.”

 

Je gaat al richting het einde van je bestuursjaar, wat is het coolste wat je hebt gedaan als voorzitter van Studenten voor Morgen?

“Ik vind het wel een lastige vraag, omdat de meest coole dingen er nog aankomen in ons bestuursjaar, maar ik heb al veel geleerd en veel interessante dingen gedaan. De grootste evenementen zijn bij ons allemaal in mei, dus daar kijk ik heel erg naar uit. Maar in het algemeen vind ik het heel gaaf om verschillende mensen, ook van onze lidorganisaties, bij elkaar te brengen en dan echt te zien hoe ze elkaar kunnen versterken. Dat hadden we meerdere keren bij ledenvergaderingen en borrels, waar je zag dat je organisatie impact maakt op het onderwijs. Maar ook dat de lidorganisaties en studenten echt zien dat er meer waarde is in met elkaar praten en ideeën uitwisselen. Het klinkt misschien niet als het coolste, maar dat vind ik zelf wel heel waardevol.”

 

Kan je nog solliciteren voor het bestuur van 2025-2026, en waarom moeten mensen dat doen?

“Zeker! Je kan zeker nog solliciteren, de deadline is op 28 april. Je moet het vooral doen omdat het een van de leerzaamste en leukste bestuursjaren is die je kan hebben. Er zijn ontzettend veel projecten waar je aan kan werken, en je hebt ook best wel veel vrijheid in het kiezen wat je gaat doen. Je leert heel veel over duurzaam onderwijs wat ontzettend interessant is, je breidt je netwerk enorm uit en het is super gezellig want je zit in een studentenbestuur. Dus dat kan niet mis gaan!”

 

Jullie hebben ook het Jongerenakkoord ondertekend, een akkoord opgesteld door de JKB met daarin allerlei beleidsmaatregelen die het kabinet zou kunnen en haast moet doorvoeren om de klimaatdoelen te halen. Wat is voor jullie het belangrijkste aan het akkoord?

“Het belangrijkste voor ons is niet specifiek een thema, maar eigenlijk het laten zien dat er echt meer maatregelen moeten komen om klimaatverandering tegen te gaan en ook dat we laten zien dat het kan. Daarnaast vooral dat er heel veel verschillende soorten jongeren en jongerenorganisaties achter staan, want ik vind dat het belangrijk is om de jongerenstem te laten zien aan de politiek, dat we laten zien dat wij onze toekomst belangrijk vinden en dat wij daarover moeten meepraten.”

 

Als je een wens mocht doen voor Studenten voor Morgen? Wat zou dat dan zijn?

“Als ik een wens mocht doen, dan zou ik zeggen dat onze organisatie en onze missie wat bekender worden. Ik denk dat als je in de niche van duurzaam onderwijs zit, dan kennen veel organisaties en mensen ons. Maar ik hoop dat het bij studenten ook wat bekender wordt, zodat ze wat meer snappen waar ze naartoe kunnen stappen en hoe ze hun eigen onderwijs duurzamer kunnen maken, want het is nog niet een bekend thema.”

 

Wat zou je jongeren, die zich ook willen inzetten voor maatschappelijke doelen, willen meegeven?

“Ik zou zeggen, ga vooral bij een jongerenorganisatie. Ga het bestuur in. Word vrijwilliger. Ga er voor werken. Ik denk dat jongerenorganisaties samen echt ontzettend veel impact maken en kunnen maken als jongeren zich blijven aansluiten en dat het ook de leukste manier is om je in te zetten voor maatschappelijke doelen. Je ontmoet allemaal jongeren die op hun eigen manier of op hun eigen onderwerp zich willen inzetten voor de maatschappij en dat is ontzettend inspirerend en altijd heel gezellig.”

 

Interesse in een bestuursjaar bij Studenten voor Morgen? Lees hier meer: https://www.studentenvoormorgen.nl/vacatures/ 

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws