Als voorzitter van de Nationale Jeugdraad (NJR), het grootste jongerennetwerk van Nederland, en van het Jongerenplatform van de Sociaal-Economische Raad (SER) probeert Lotte Prins jongeren in Nederland te helpen sterk in hun schoenen te staan. “We hebben nu 44 landelijke jongerenorganisaties die lid zijn van NJR en samen met hen proberen we op te komen voor wat jongeren nodig hebben om ervoor te zorgen dat jongeren hun stempel op de wereld kunnen drukken.” Verder is Lotte ook druk bezig met de Nationale Jeugdstrategie. “Het is het allergrootste waar we dit jaar mee bezig zijn en ik denk wel het allergrootste wat we ooit hebben gedaan.”
Je bent vorig jaar bestuurslid Internationale inspraak geweest bij de NJR en dit jaar ben je voorzitter. Wat heb je meegenomen vanuit die internationale ervaring in dit voorzittersjaar?
“Ik denk een stukje ‘samen impact maken’. Ik werkte veel samen in Europees verband, en dat doen we nog steeds, daarbij denk je altijd dat je heel veel op elkaar lijkt en kom je er toch achter dat je best veel van elkaar verschilt. Maar dat dat dan elkaar juist versterkt en hoe dat dan werkt, en dat je samen veel sterker staat dan alleen. Je hebt ook problemen die je helemaal niet alleen in Nederland op kan lossen maar daar sowieso België of Duitsland voor nodig hebt, bijvoorbeeld bij mobiliteit. Maar als je het hebt over klimaat hebt je iedereen nodig.”
En lijken we heel erg op elkaar in Europa?
“Ik denk dat jongeren in Europa met heel veel dezelfde problemen dealen, maar dat de uitwerking er anders uitziet. Dus als het bij ons gaat om uitsluiting dan hebben we het vaker over sociale uitsluiting en in Griekenland hebben ze het vaker over dat je op bepaalde eilanden gewoon niet kan wonen als je een rolstoel hebt omdat je dan allemaal van die kleine trappetjes hebt waar je nooit van af kan. Dus ja, daar kunnen we ons allemaal wel vinden op het thema, hoe we ervoor zorgen dat mensen minder uitgesloten worden, maar de maatregelen zijn heel anders.”
Sinds juli ben je voorzitter bij de NJR, met welke projecten is de NJR momenteel het meeste bezig?
“We pleiten continu voor betekenisvolle jongerenparticipatie op allerlei verschillende manieren. We kijken nu bijvoorbeeld al naar de gemeenteraadsverkiezingen. En we zullen ervoor zorgen dat jongeren daar gehoord worden. Het grootste project waar we nu aan werken is de Nationale Jeugdstrategie. Daar komen alle thema’s die jongeren belangrijk vinden samen. Maar we hebben bijvoorbeeld vorig jaar de bouwstenen voor de betekenis van jongerenparticipatie gelanceerd en dat brengen we ook nog steeds verder. Verder naast de grote projecten hebben we ook nog wat kleinere projecten, die ook heel belangrijk zijn, bijvoorbeeld over thema’s zoals jeugdzorg.”
Over de Jeugdstrategie gesproken, vanuit de Tweede Kamer is er unaniem gestemd dat er een Nationale Jeugdstrategie moet worden gemaakt en de rol van het maakproces is aan de NJR toebedeeld. Wat is de Nationale Jeugdstrategie?
“Het is het allergrootste waar we dit jaar mee bezig zijn en ik denk wel het allergrootste wat we ooit hebben gedaan. De Nationale Jeugdstrategie wordt de overkoepelende lange termijn strategie voor jongeren. Dus wat je ziet is dat jongeren op heel veel thema’s, we hebben er tien gedefinieerd, problemen ervaren. Maar dat die allemaal in dat eigen hoekje op worden gelost. Terwijl ze enorm met elkaar te maken hebben. Dus als het niet goed gaat met jouw mentale gezondheid, dan helpt het niet mee als je financiële stress hebt of als je prestatiedruk ervaart op school of als je geen woning kan vinden. Het is eigenlijk heel gek want in heel veel andere landen hebben ze wel zo’n strategie of een minister van Jeugd. Maar in Nederland hebben we dat niet. Dus dat gaan we maken.”
En hoe gaan jullie dit maken?
“Het is een heel uitgebreid proces wat ook al een tijd loopt en ook nog een tijd duurt voordat het af is. We gaan de aankomende tijd door heel Nederland events houden waar jongeren hun stem kunnen laten horen, maar er komen ook minigames die jongeren bijvoorbeeld op school of bij de scouting kunnen doen en ook een online vragenlijst in de vorm van een chatbot-functie waarmee je kan praten. Verder werken we ook met een regiegroep die representatief is aan de jongeren in Nederland op basis van verschillende kenmerken zoals woonplaats, leeftijd en opleidingsrichting. Een hele hoop, maar we zijn al goed onderweg en gaan ervoor zorgen dat iedere jongere van zich kan laten horen.”
Wat is een thema dat jou zelf aan het hart gaat?
“Ik studeer in principe ook nog psychologie. Dus dan zou ik snel zeggen, als psychologiestudent, is het de mentale gezondheid van jongeren ook omdat het heel veel thema’s raakt. Maar ik merk steeds meer als mens ook de polarisatie die speelt in de politiek en in de samenleving.”
Zijn er ook bepaalde dingen die de NJR daar nu al aan doet?
“Het zit denk ik in de aard van het type organisatie dat we zijn, waar iedereen samenkomt en samen iets probeert te bereiken, dat dit polarisatie al snel tegengaat.”
De afgelopen tien jaar is klimaatverandering een veelbesproken onderwerp geworden. Merk je onder jongeren dat klimaatverandering een probleem van hoge prioriteit is?
“Ja, ik zou niet durven te zeggen hoe hoog, maar ik merk wel dat het gewoon enorm veel speelt onder jongeren. Het verschilt in welke mate. Ik heb ook een jongere gesproken die zegt ‘ja, ik kan morgen denk ik mijn eten niet betalen, ik vind klimaat ook heel erg, maar dat heeft dan minder prioriteit’, al mag je van een overheid verwachten dat aan beide problemen gewerkt wordt. Maar de klimaatproblematiek speelt wel echt ook onder jongeren.”
Wat is de visie van de NJR met betrekking tot klimaatverandering?
“Duurzaamheid is een van onze kernwaarden. Ook niet heel gek als jongere generatie die nog lang op een gezonde wereld willen leven. En dat we dus ook klimaatverandering tegengaan. Het spreekt allemaal voor zich. Jullie (de Jonge Klimaatbeweging) hebben daar veel meer verstand van hoe we dat precies doen dan wij, maar wij staan wel sterk voor de vertegenwoordiging van jongeren in het debat. Wij zijn uiteindelijk degenen die met de gevolgen moeten leven. Dus we blijven vooral meepraten en dat doen we op alle thema’s, maar klimaatverandering is gewoon een heel belangrijk voorbeeld van dat jongeren mee moeten praten over wat doen we aan het klimaat.”
Je benoemt de samenwerking tussen de de Jonge Klimaatbeweging (JKB) en de NJR met betrekking tot klimaatverandering. Hoe ziet die samenwerking tussen de NJR en de JKB eruit?
“Ja, de JKB en NJR zitten allebei in het Jongerenplatform van de Sociaal-Economische Raad (SER). JKB is lid van NJR en wij ebben de Jonge Klimaatagenda dan weer ondersteund, en we zijn allebei gewoon grote jongerenorganisaties, dus daar vinden we elkaar vaak. We spreken elkaar sowieso vaker, bijvoorbeeld bij het SER platform of NJR Algemene Vergaderingen. Dieuwertje, de voorzitter van de JKB, en ik hebben veel contact. En mocht er iets zijn, nou bijvoorbeeld, wij krijgen wat binnen over klimaat, dan zetten we die eigenlijk altijd door want jullie (de JKB) hebben er veel meer kennis over dan wij. En dan proberen we ook samen te werken om de stem van jongeren nog harder te laten horen.”
Hoe kijk jij naar de positie die de JKB inneemt in het klimaatdebat?
“Heel goed. Ik was laatst in de Tweede Kamer… nou vorig jaar… en toen had iemand het ook over jullie, een kamerlid, die zei dat de JKB echt een goede positie in het klimaatdebat inneemt, en toen dacht ik al ‘nou als kamerleden dat echt zeggen dan heb je het echt goed voor elkaar’. Maar de JKB heeft een hele mooie mix, wat jullie heel goed kunnen is zowel de taal van de jongeren spreken, als de taal van beleidsmakers. Dus soms super technisch en dan ook echt op dat niveau mee kunnen praten en soms ook hele leuke memes op Instagram delen waar jongeren dan weer helemaal op aangaan. Jullie hebben echt die brugfunctie als het om klimaat gaat.”
Wat zou je jongeren die al actief zijn, of zich ook actief willen inzetten voor maatschappelijke doelen, willen meegeven?
“Blijf daar mee doorgaan. Het klinkt heel makkelijk om te blijven doen wat je doet, maar dat is het niet. Elke ochtend als ik mijn nieuwsapps open zie ik ook alleen maar rampen, oorlog, polarisatie, geweld, op elk ook mogelijke manier. Het is best wel pittig om jezelf elke dag te blijven inzetten voor een betere wereld als je het gevoel hebt dat elke dag de wereld er een stukje slechter uitziet. Ik vind het heel knap dat heel veel jongeren er elke dag weer strijdbaar tegenaan gaan. Daar mag je jezelf best wel een beetje credit voor geven en weet dat je echt niet de enige bent die dat doet. Wat ik merk door NJR, en door veel jongerenorganisaties, is dat er samen over praten versterkend werkt en dat je ziet dat je er niet alleen voor staat. Dus weet dat ook, dat er nog steeds jongeren zijn die nog steeds hoop hebben op een betere wereld. En als je jezelf nog niet maatschappelijk inzet, sluit je dan bijvoorbeeld aan bij een organisatie die opkomt voor dat waar jij achter staat, zoals een NJR of de JKB.”