In februari 2020 begon ik bij de Jonge Klimaatbeweging als werkgroeplid van de Campagne Werkgroep. Ik had ontzettend veel zin om aan de slag te gaan bij een organisatie die jongeren vertegenwoordigt in de gigantische uitdaging die de klimaatcrisis is. Sinds ik studeerde was ik me steeds meer zorgen gaan maken over de ramkoers waar we allemaal op zaten. De JKB sprak deze zorgen precies uit zoals ik ze in mijn hoofd had! Na een paar maanden bij de organisatie gezeten te hebben, was ik zo enthousiast dat ik solliciteerde voor de bestuursfunctie Marketing & Communicatie.

Vlak voor ik aantrad, won de Jonge Klimaatbeweging de Trouw Duurzame 100. Opeens besefte ik me wat een grootste eer het was om aan het roer te mogen staan van zo’n invloedrijke en ambitieuze organisatie, al helemaal aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen!

En zo kwam het dat ik tijdens de Tweede Kamerverkiezingen verantwoordelijk was voor de Kies voor Klimaat campagne die we voerden samen met Grootouders voor het Klimaat, mede-organisator was van het Klimaatkandidatendebat waar kandidaat-kamerleden als Kauthar Bouchallikht, Rob Jetten en Mark Harbers aan meededen en ondertussen ook een Social Media Team en Persteam leven inblies. En dat allemaal in de eerste maanden van mijn bestuursfunctie!

Nu zijn we in wat rustiger vaarwater terecht gekomen en kan ik reflecteren op wat mijn functie als bestuurslid Marketing & Communicatie bij de Jonge Klimaatbeweging nou eigenlijk inhoud. Het gave van deze bestuursfunctie is dat je verantwoordelijk bent voor alle externe communicatie-uitingen van de organisatie. Je leert ontzettend veel over sociale media, campagne voeren, PR en het bijhouden van een website. Echt alle kanten van het brede veld dat communicatie is, kom je tegen. In een jaar tijd heb ik meer geleerd over wat het zijn van een ‘communicatieprofessional’ inhoudt dan in mijn driejarige bachelor!

Als bestuurslid Marketing & Communicatie ben ik daarnaast erg betrokken bij alles wat er in de organisatie gebeurt. Ik weet waar de lobby op focust, brainstorm mee over de donateurswerving, ondersteun bij de communicatiestrategie van het trainingsprogramma GROW, en ga zo maar door! Naast met mijn mede-bestuursleden, werk ik dus ook veel samen met allerlei werkgroepleden.

Het is ontzettend bijzonder om onderdeel te zijn van een organisatie die zo hard groeit als de Jonge Klimaatbeweging: in invloed, in vrijwilligers, in plannen. De organisatie is jong (we bestaan dit jaar pas 5 jaar!) en krijgt tegelijkertijd zoveel kansen, waardoor er veel ruimte is voor eigen ideeën, verbeteringen en invulling van je functie. 

Ik heb bizar veel geleerd dit jaar, niet alleen over communicatie, maar ook over klimaat, politiek, media, duurzaamheid, leiderschap, organiseren én mezelf. Ik kan het echt iedereen aanraden!

Vragen over mijn functie, bestuurslid Marketing & Communicatie? Mail mij, Merel, dan gerust!

marketing@jongeklimaatbeweging.nl