Het is nu ruim 1.5 jaar geleden dat ik ben aangetreden als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. En wat een achtbaan is het geweest! Wow! Van nummer 1 worden in de Trouw Duurzame 100 tot overleg met premier Rutte (toen nog niet demissionair) op het Catshuis. “Never a dull moment” is een understatement over mijn JKB-avontuur.

Als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging ben ik de woordvoerder van de organisatie en draag ik de zorgen en ideeën van de meer dan 100.000 jongeren in onze achterban naar buiten toe uit. Ik praat regelmatig met de minister van Economische Zaken en Klimaat, leden van de Tweede Kamer en beleidsmakers. Ook werk ik veel samen met andere organisaties, via onder andere Coalitie-Y en het SER Jongerenplatform. High-level overleggen dus! En dat allemaal om ervoor te zorgen dat er ambitieus klimaatbeleid komt waarin de belangen van jongeren zijn meegenomen. Ik ben nu bijvoorbeeld druk bezig om ervoor te zorgen dat de klimaatstem van jongeren een plek krijgt in het Regeerakkoord!

In de voorzittersrol moet je dus niet op je mondje zijn gevallen. Ik zei waar het op stond, zowel naar de politiek en het bedrijfsleven toe als in de media en op evenementen. Een ander leuk onderdeel van de rol als voorzitter is namelijk dat ik met enige regelmaat mocht optreden bij radio, tv, in de krant en op evenementen. Zo stond ik onder andere in de kerstspecial van het NRC met een uitgebreid interview en ging ik met Jan Rotmans in gesprek voor een item van EenVandaag!

Vragen over Voorzittersfunctie? Mail mij, Werner, dan gerust!

voorzitter@jongeklimaatbeweging.nl

 

Naast deze taken naar buiten toe, werkte ik super fijn samen met het bestuur om zoveel mogelijk uit het jaar te halen. Als voorzitter denk je veel strategisch na en zorg je ervoor dat het werk van alle werkgroepen samenhangt en optelt tot een impactvol geheel. De Jonge Klimaatbeweging is namelijk nooit af! Dit gaf mij met het bestuur de ruimte om de organisatie elke dag een beetje beter te maken. Samen zetten we alles in het werk om een 1.5-graadsamenleving te realiseren!

Echt, de voorzittersrol is geweldig. Als ik het mijn full-time baan zou kunnen maken, dan zou ik ervoor tekenen!