Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

De Jonge Klimaatagenda 3.0

De Jonge
Klimaat-
agenda 3.0

Groter, completer en ambitieuzer dan ooit.

In de Jonge Klimaatagenda 3.0 lees je hoe jongeren willen dat Nederland er in 2040 uitziet. Hoe werken onze economie en ons energiesysteem, hoe gaan we met de natuur om en hoe wonen, reizen, eten en leren we?

Het schetst een ambitieuze visie: een toekomstdroom van jong Nederland. Een droom die niet alleen bijdraagt aan het terugdringen van klimaatverandering, maar van Nederland ook een gaver en rechtvaardiger land maakt.

Want als wij niet weten hoe ons leven er in 2040 uit moet zien, hoe moeten we er dan naartoe werken?

Economie

Lees meer

Energie & Industrie

Lees meer

Biodiversiteit & Natuur

Lees meer

Onderwijs

Lees meer

Voeding

Lees meer

Wonen

Lees meer

Mobiliteit

Lees meer

De 7 thema’s

Aan de hand van zeven thema’s bespreken we hoe we in 2040 duurzaam kunnen leven. Maar let op: deze thema’s kun je niet los van elkaar zien. Ze zijn met elkaar verbonden door kansen en uitdagingen. Zo kunnen windmolens en zonnepanelen ruimte voor natuur innemen, maar juist ook meer ruimte maken voor de natuur.

We hebben de Jonge Watervisie gelanceerd! Een onmisbare toevoeging aan de Jonge Klimaatagenda.

In aanloop naar de Waterconferentie van de Verenigde Naties die de Nederlandse overheid eind maart in New York organiseert, ging de Jonge Klimaatbeweging met allerlei jongeren van verschillende achtergronden in gesprek over water. Met de input van deze jongeren en betrokken experts stelde de Jonge Klimaatbeweging de Jonge Watervisie op.

Op weg naar een leefbaar morgen.

Economie

In 2040 werkt onze economie helemaal anders. Geld verdienen is belangrijk, maar niet het hoogste doel. In plaats daarvan gaat het om geluk, gezondheid, eerlijkheid en duurzaamheid. Bovendien kijken we niet alleen naar hoe het met onszelf gaat, maar is ook onze invloed op mensen aan de andere kant van de wereld, toekomstige generaties en de natuur belangrijk.

Lees verder

Ons leven draait minder om hoeveel we kunnen kopen. We hoeven niet meer elk jaar een nieuwe telefoon of voor ieder feestje een nieuwe outfit. Als we iets kopen, betalen we daar de echte prijs voor. Daarnaast lenen en huren we veel.

Omdat we minder werken, hebben we meer vrije tijd voor leuke dingen zoals vrijwilligerswerk, vrienden, familie en hobby’s. Het werk dat we doen, betaald en onbetaald, voegt echt wat toe aan de wereld. De bedrijven waar we voor werken zetten zich in voor een missie waarbij het geluk en de gezondheid van mens en natuur voorop staat. Zo leven we in 2040 in een wereld waar de economie ingericht is om binnen de grenzen van de planeet te blijven en iedereen de kans te geven om gelukkig te zijn.

Energie & Industrie

In 2040 is onze energievoorziening volledig duurzaam. We gebruiken geen fossiele brandstoffen meer, zoals aardgas, steenkool en aardolie, en stoten daardoor geen CO2 meer uit. Onze energie komt uit hernieuwbare bronnen, voornamelijk zon, wind en aardwarmte.

Lees verder

Deze energie gaat deels direct naar onze huishoudens en wordt deels ook opgeslagen in duurzame energiedragers zoals waterstof. De industrie is ook volledig overgestapt op duurzame energiebronnen.

We gaan in 2040 veel bewuster om met onze energie. We wekken het veilig op en produceren, transporteren en slaan het op met zo min mogelijk negatieve effecten op de mens en de natuur. We gaan slim om met energie en verspillen weinig. We focussen waar mogelijk op het besparen van energie, omdat dat de meest duurzame optie is. Dat doen we bijvoorbeeld door als burgers minder te consumeren, waardoor de industrie minder hoeft te produceren. Een win-winsituatie!

Biodiversiteit & Natuur

In 2040 leven wij samen met de natuur en staat deze niet langer ver van ons af. We voelen ons een onderdeel van de natuur en zorgen er goed voor. Dankzij deze andere relatie met de natuur is de hoeveelheid planten- en diersoorten weer toegenomen en zijn er meer beschermde natuurgebieden.
Lees verder

Er is geen scheiding tussen stad en natuur: iedereen heeft in 2040 de gelegenheid om op ieder moment het hoofd leeg te maken in de natuur. Van het Amsterdamse centrum tot het eindeloze weidegebied van Friesland is er meer ruimte voor bomen, struiken en bloemen.

In steden, dorpen en op industrieterreinen geldt: tegels eruit en groen, bloei, gezoem en vogelzang ervoor terug. Dit zorgt voor minder wateroverlast bij extreem weer en maakt de zomers minder heet en droog. Zo leven we veiliger, gezonder en gelukkiger!

Onderwijs

In 2040 leren we niet alleen over duurzaamheid, maar beleven we het. Scholen zijn een belangrijk onderdeel van de duurzame samenleving en gebruiken de natuur en de omgeving als klaslokaal. De school is een toonvoorbeeld voor hoe een duurzame wereld eruitziet in termen van wat je leert, hoe je leert en waar je leert.
Lees verder

Als jongeren krijgen we tijdens onze opleiding de kans om aan een duurzamere wereld bij te dragen door te werken aan praktische opdrachten zoals het opwekken van duurzame energie of het kweken van biologische groenten.

We werken samen tussen allerlei opleidingen en met (praktijk)experts om dit voor elkaar te krijgen. Leren doen we ons hele leven lang en ook na onze studies hebben we nog de kans om ons bij te scholen tot een echte duurzaamheidsexpert. Zo ontwikkelen jongeren en ouderen zich allemaal om samen een groene toekomst te bouwen.

Voeding

In 2040 eten we gezond en duurzaam. We maken niet meer eten dan we nodig hebben en zorgen zo dat we de grond niet uitputten, maar er juist goed voor zorgen. We eten seizoensgebonden en overwegend plantaardig.
Lees verder

In de winkels waar we ons eten kopen, wordt duidelijk aangegeven waar onze producten vandaan komen en wat erin zit. Ons voedsel komt zo veel mogelijk van de boer uit de buurt, die hier een eerlijke prijs voor krijgt. Deze boer draagt door middel van regeneratieve landbouwmethoden dagelijks bij aan een gezonde natuur. Zo werkt ons voedsel mee aan onze eigen gezondheid en een schone planeet.

Wonen

In 2040 wonen we in een ontspannen, levendige en groene omgeving. We delen meer ruimtes in onze buurt en op ons werk, waardoor er meer ruimte is voor woningen en groen in de stad. Met meer groen en blauw, zoals parken, groenstroken, rivieren en sloten, leven we gezonder en relaxter!
Lees verder

Ook onze huizen zijn duurzamer in 2040. We bouwen met duurzame materialen, zoals natuurlijke materialen die broeikasgassen opslaan. Bij het slopen van huizen kunnen we deze duurzame materialen opslaan en hergebruiken voor een nieuw huis.

Gebouwen zijn zo goed mogelijk geïsoleerd, energiezuinig en dus aangenaam in alle seizoenen. Gevels en daken zitten vol met zonnepanelen en natuur! Zo gaan er zo min mogelijk grondstoffen en energie verloren en dragen onze huizen bij aan een groene toekomst.

Mobiliteit

In 2040 staat ons welzijn centraal, ook als we onderweg zijn. We denken anders over reizen en focussen niet meer op de snelste, maar op de beste weg van A naar B, voor onszelf, onze spullen én onze natuur. Hierdoor reizen we rustiger, zonder stress.
Lees verder

Reisbestemmingen zoals scholen, werk en natuur hebben we dichter bij elkaar gebracht zodat we dagelijks minder afstand hoeven af te leggen en we weer kunnen genieten van onderweg zijn. We hebben een mobiliteitssysteem gecreëerd waarin rust en reisgeluk centraal staan, waar iedereen, ongeacht inkomen, gender of gezondheid, gebruik van kan maken. We reizen minder en betekenisvoller, en daardoor veel duurzamer.

Nieuwsgierig geworden en wil je graag meer lezen? Klik dan hieronder voor het document!