💚 Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

💚 Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk onze vacatures!

Het team van de JKB

De Jonge Klimaatbeweging bestaat uit een bestuur van acht vrijwilligers dat ieder jaar wisselt. Daarnaast zijn tientallen vrijwilligers actief in één van onze werkgroepen. Met elkaar zetten we ons naast onze baan of studie in om de stem van jongeren op het gebied van klimaat te laten horen in Nederland!

Bestuur 2021 – 2022

Nieuwsgierig naar meer over onze bestuursleden? Tik op de foto’s om meer informatie te laten verschijnen!

Aniek heeft de afgelopen jaren verschillende posities binnen het bestuur bekleed en was enthousiast om dit jaar de rol van Voorzitter op haar te nemen. Ze schuift graag aan bij zoveel mogelijk tafels, om de stem van jongeren te laten horen in klimaatgesprekken of voor lekker eten.

Lees meer over Aniek E

Aniek Moonen

Aniek Moonen

Voorzitter

Als bestuurslid Politiek & Overheid gaat Laura dit jaar toffe projecten op pakken. Met haar doel van een klimaat-inclusiever regeerakkoord boven aan! Stil zitten doet ze eigenlijk niet, behalve voor leuke sitcoms.

Lees meer over Laura E

Laura de Vries

Laura de Vries

Bestuurslid Overheid & Politiek

Kiki zit nu in 6VWO en is daarmee de jongste van het bestuur. Ze neemt haar ervaring in de wereld van jongerenparticipatie en haar passie voor duurzaamheid mee in de rol HR en Secretaris. Met haar Brabantse gezelligheid en liefde voor carnaval, wordt dat sowieso een feestje.

Lees meer over Kiki E

Kiki Ritmeijer

Kiki Ritmeijer

HR/Secretaris

Iedereen noemt haar Suus! En zij is onze penningmeester dit jaar. Groen geld, groene vingers, groene ingrediënten… Wanneer ze niet bezig is met meer structurele inkomsten voor de JKB te generen vind je haar in de keuken of bij haar plantjes.

Lees meer over Suus E

Susanne Euser

Susanne Euser

Penningmeester

Voor Tessa is de wereld van duurzaamheid niet nieuw. Het is haar met de paplepel ingegoten (thanks ouders!). Maar hoe de toekomstige wereld eruit moet komen te zien? Daar gaat zij zich komend jaar mee bezig houden als bestuurslid Jonge Klimaatagenda.

Lees meer over Tessa E

Tessa Dool

Tessa Dool

Bestuurslid Jonge Klimaatagenda

Teie is bestuurslid projecten en heeft het doel om de teams met wie hij samenwerkt zo goed mogelijk te ondersteunen. Met zijn aanbevelingen voor de beste afspeellijsten en zijn betrokkenheid gaat dat meer dan goed komen.

Lees meer over Teie E

Teie van der Hoek

Teie van der Hoek

Bestuurslid Projecten

Niek is bestuurslid Jongeren Organisaties. Hij haalt dit jaar alles boven water voor onze achterban. Hij heeft 5 jaar lang elke dag getraind voor wedstrijdroeien, en die wedstrijdspirit zet hij in voor zoveel mogelijk jongeren in het klimaat.

Lees meer over Niek E

Niek van Limbergen

Niek van Limbergen

Bestuurslid Jongerenorganisaties

Jens is ons zonnetje uit het Noorden. Ondanks dat die wat verder weg woont, is diens activistische en grote hart niet te missen. Met diens aanwezigheid als Marketing & Communicatie bestuurslid staan wij dit jaar ook in het zonnetje!

Lees meer over Jens E

Jens van der Duim

Jens van der Duim

Bestuurslid Marketing & Communicatie

Werkgroepen

Campagnes
Hoe bereiken we zo veel mogelijk jongeren? Hoe krijgen we ze in beweging, om zelf duurzamer te gaan leven, of de politiek aan te spreken? Daar zijn wij als campagne werkgroep mee bezig. Afgelopen jaren hebben we al vele jongeren bereikt met bijvoorbeeld de Ik Reis Anders campagne, Theo de Klimaatactivist en Klimaatkandidaten. En we zijn nog lang niet klaar! Binnenkort willen we onze blik meer naar binnen richten: hoe laten we nou goed zien wat de JKB allemaal doet?

Leden: Arend van Berkel, Kris Antonisse, Jill Pellikaan, Olivier Roekens, Joppe Vleer, Sarah van Buren.

Public Affairs

Het opkomen voor de belangen van onze achterban bij de politiek en de overheid, oftewel, de stem van meer dan 70.000 jongeren laten horen, dat is wat wij doen. De politieke en bestuurlijke verhoudingen veranderen de hele tijd, dus we zijn constant strategisch aan het nadenken en plannen. Want met wie trek je op en wat is het juiste moment om je stem te laten horen? En waar doe je dat? Dit zijn vragen die wij iedere keer beantwoorden bij verschillende thema’s en onderwerpen en zo elke keer weer groeien als team. We zijn een groep gemotiveerde mensen met een klimaathart en een gezonde politieke antenne. Samen vormen we een één sterk team, onderdeel van een strijdbare organisatie.

Leden: Lianne Suijten, Sander Brouwers, Alex Panhuizen, Dieuwertje Wallaart, Joris Overmeer, Valérie Mendes de Leon, Elianne Wijnands, Esin Erdogan, Robert Peeters

Acquisitie
Het Groen Geld team zorgt ervoor dat er geld is om de activiteiten van de Jonge Klimaatbeweging te organiseren. Zonder geld komen we immers nergens! We werken samen met fondsen, bedrijven, en donoren om ervoor te zorgen dat de Jonge Klimaatbeweging mooie en impactvolle projecten uitvoeren. Daardoor komt een duurzaam 2050 stappen dichterbij.

Leden: Sara Langeveld, Annelou Snippe, Lisa van Geer, Juanita Hernández González, Robbin de Jong, Koen Schrier

Social media team
Als team zitten wij achter de sociale media kanalen van de Jonge Klimaatbeweging. We plaatsen de content die we doorgestuurd krijgen, maar maken we natuurlijk ook een hele hoop zelf! Op belangrijke dagen, zoals de dag van de biodiversiteit, of wanneer er in de wereld wat belangrijks gebeurt, bijvoorbeeld toen de EU met een groot klimaatplan kwam! Op de lange termijn hopen we met de sociale media zo’n groot en breed mogelijk publiek enthousiast te maken over duurzaamheid en de Jonge Klimaatbeweging.

Leden: James Nijman, Erah Vermeer, Urscha Fajdiga, Ivo de Haan.

Persteam

De Jonge Klimaatbeweging komt regelmatig in de media. Door persberichten te schrijven, opiniestukken in te sturen en contact te houden met journalisten, zijn we zichtbaar in kranten, radioshows en op televisie. Zo leren zoveel mogelijk mensen onze slimme, groene ideeën kennen. We houden het nieuws goed in de gaten, reageren daarop en proberen natuurlijk ons eigen nieuws te maken!

Leden: Wilmine van den Bosch, Marie Frenay

Raad van Toezicht

De Raad houdt toezicht op het bestuur en zorgt ervoor dat de activiteiten van de Jonge Klimaatbeweging in lijn zijn met de centrale uitgangspunten volgens de statuten: toekomstbestendigheid, klimaatrechtvaardigheid, jongerenparticipatie en empathie. De ervaring van de leden van de Raad van Toezicht bij andere jongerenorganisaties draagt bij aan de ontwikkeling van de Jonge Klimaatbeweging.

Leden: Jikke Voerman, Caroline Verduin, Luce van Kempen, Kees Gillesse, Nick van Bree, Linda Barry, Annejet Lont

Jonge Klimaatagenda
Hoe ziet Nederland eruit in 2050? De Jonge Klimaatagenda werkgroep gaat hierover het gesprek aan met Nederlandse jongeren en tovert hun ideeën om tot een inspirerende, duurzame toekomstvisie. We zijn met zeven thema managers, ieder expert op het gebied van één van de thema’s van de Jonge Klimaatagenda: wonen, werken, reizen, voeding, onderwijs, energie en biodiversiteit & natuur. We zijn niet alleen voortdurend in gesprek met jongeren om ideeën op te halen, maar zorgen er ook voor dat onze overheid vervolgens weet hoe zij jullie dromen werkelijkheid kunnen maken.

Leden: Jessie Harms, Roy Seignette, Merel Groot, Roman Lenders, Leila Jaspers, Sandra van der Meer, Sena Korbee, Maryse Carbo.

JKPanel
Elke maand opnieuw zijn wij benieuwd naar de mening van jongeren! Vind jij dat duurzaamheid genoeg wordt besproken binnen het onderwijs? En wat moet onze overheid doen om klimaatverandering te stoppen? Naar deze antwoorden en meer zijn we op zoek! Daarom sturen we maandelijks een vragenlijst uit naar meer dan dan 1000 panelleden. De uitkomsten worden gebruikt als input voor evenementen waar we spreken, de rapporten die we schrijven en om beter inzicht te krijgen in wat jullie vinden en denken!

Leden: Amber van Druten, Tjalling Meinsma, Zomer van Noord.

GROW
GROW is een trainingsprogramma dat ervoor zorgt dat jongeren zich sterk genoeg voelen om in actie te komen. Het GROW Team verzorgt de training en mentorschap aan deze groepen jongeren die zichzelf willen ontwikkelen. Voor deze training regelen wij goede sprekers en trainers en bedenken we de opzet van het inhoudelijke programma. Ook verzorgen wij het mentorschap waarbij peers elkaar helpen verder te komen. GROW is ontstaan uit een samenwerking met Oxfam Novib en de Europese Unie.

Leden: Fieke Beckers, Susanna Liang, Zaïda Floren, Jai Tjin-a-Ton, Eva Spreeuw, Jona Boeijink, Latisha Boor.

We Are Tomorrow Global Partnership
De We Are Tomorrow Global Partnership (WAT-GP) werkgroep ondersteunt het WAT-GP: een unieke samenwerking tussen jongerenorganisaties uit elf landen. Dit partnership richt zich op ambitieus klimaatbeleid in de betrokken landen en betekenisvolle jongerenparticipatie. De werkgroep achter het partnership werkt samen met de verschillende partners om ervoor te zorgen dat we elkaar kunnen ondersteunen en van elkaar leren, dat we aanwezig zijn op alle relevante internationale evenementen, zoals de COP, en dat we zoveel mogelijk mensen bereiken (zowel in de politiek als daarbuiten!). Zo zet de Jonge Klimaatbeweging zich niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten, in voor eerlijker, inclusiever en ambitieuzer klimaatbeleid.

Leden: Katharina Elshorst, Thyrza Zoons, Loes Verdonk, Ginevra Lapi, Jana Elbrecht, Maxime van Hoeve, Megan Chalcraft, Laura Higuera, Zoë de Jonge, Fee Kirsch.

JKB On Tour
Als jongeren in gesprek gaan met andere jongeren over het klimaat is enorm waardevol en belangrijk. Daarom trekken we met JKB on Tour komend jaar weer langs diverse MBO scholen. Zo kunnen we de studenten informeren, inspireren en activeren! Vanuit eigen ervaring met lesmethodes hebben we een mooi pakket opgezet die wij samen met onze gastdocenten gebruiken bij het lesgeven. Ons doel is om jongeren te informeren over het belang van duurzaamheid en hen op speelse en laagdrempelige wijze mee te nemen in een reis naar een duurzame toekomst.

Leden: Elieska Lensink, Dian van der Deure, Eva Ernst, Jet Herman, Esther Diebels, Tim Dedel, Dian van der Deure, Lisa van der Geer.

Events
Werkgroep Events is een ondersteunende werkgroep die voor bijna alle evenementen direct met de overige werkgroepen samenwerkt. Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld de campagne werkgroep bij de organisatie van acties, de werkgroep Jonge Klimaatagenda bij de Klimaatdialogen, of organiseren wij andere impact evenementen die bijdragen aan de zichtbaarheid. Het is het team waar de hardwerkende, zelfstandige, creatievelingen zich bevinden.

Leden: Maró Prins, Sophie van der Vis, Ruben Rosen Jacobson, Babke Spronk.