Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Het team van de JKB

De Jonge Klimaatbeweging bestaat uit een bestuur van zeven vrijwilligers dat ieder jaar wisselt. Daarnaast zijn tientallen vrijwilligers actief in één van onze werkgroepen. Met elkaar zetten we ons naast onze baan of studie in om de stem van jongeren op het gebied van klimaat te laten horen in Nederland!

Bestuur 2024 – 2025

Nieuwsgierig naar meer over onze bestuursleden? Tik op de foto’s om meer informatie te laten verschijnen!

Na bijna 3 jaar bij de JKB, eerst als vrijwilliger en daarna als bestuurslid Overheid en Politiek, is Dieuwertje dit jaar voorzitter. Ze studeerde geneeskunde en is in haar vrije tijd te vinden op het voetbalveld. Als voorzitter is zij verantwoordelijk voor de organisatie en woordvoering van de Jonge Klimaatbeweging.

Dieuwertje Wallaart

Dieuwertje Wallaart

Voorzitter

Tishana is ons gloednieuwe bestuurslid bij JKA en tevens onze gedreven vicevoorzitter. Ze zal zich vol overgave inzetten voor onze leidende visie: de Jonge Klimaat Agenda! Haar hart gaat vooral uit naar generatiegerechtigheid, waar ze zich maar al te graag met tomeloze energie voor inzet. Ook houdt ze ervan om in de inhoud te duiken. Als vicevoorzitter zal Tishana onze voorzitter ondersteunen in het leiderschap van de organisatie, met een sterke focus op strategieontwikkeling. Naast haar inzet voor onze visie en het vicevoorzitterschap deelt Tishana een passie voor zwemmen en wandelen.

Tishana Martijn

Tishana Martijn

Vice-voorzitter en bestuurslid JKA

Jonas is het nieuwe bestuurslid HR/Secretaris. Hij is helemaal nieuw bij de JKB, en als middelbare scholier ook het jonkie van de beweging. Hij heeft een grote passie voor voetbal, lezen, schrijven en koken. Als bestuurslid HR/Secretaris gaat Jonas er alles aan doen de JKB een soepel lopende, gezellige en impactvolle beweging te houden. En, om niet te vergeten, gaat hij er alles aan doen om zijn steentje bij te dragen aan eerlijke en rechtvaardige samenleving waarin zorg voor het milieu, de wereld en elkaar centraal staat.

Jonas Meinderts

Jonas Meinderts

HR/Secretaris

///

Niels Koppelaar

Niels Koppelaar

Penningmeester

///

Kaj Hoogeboom

Kaj Hoogeboom

Bestuurslid Politiek & Overheid

Als bestuurslid jongerenparticipatie, houdt Daan ons netwerk met de jongerenorganisaties warm en probeert hij zoveel mogelijk jongeren bij het klimaatdebat te betrekken. Hij heeft een passie voor debatteren en geeft daarin lessen aan scholieren en studenten door heel het land. Daarnaast houdt hij van wielrennen, hardlopen en is hij altijd in voor een praatje of drankje!

Daan Zieren

Daan Zieren

Bestuurslid Jongerenparticipatie

Morris is onze creatieveling en verantwoordelijk voor marketing en communicatie bij de JKB. Samen met de werkgroepen Social Media en Marketing & Campagnes zorgt hij ervoor dat de JKB zichtbaar is voor de buitenwereld. Daarnaast richt Morris zich ook op Diversiteit & Inclusie binnen de organisatie. Buiten zijn werk bij de JKB heeft Morris zijn eigen bedrijf in grafische vormgeving. In zijn vrije tijd geniet hij van vegetarisch koken, crossfit en bovenal van veel praten!

Morris Vlijm

Morris Vlijm

Bestuurslid Marketing & Communicatie

Werkgroepen

Campagnes

Hoe bereiken we zo veel mogelijk jongeren? Hoe krijgen we ze in beweging, om zelf duurzamer te gaan leven, of de politiek aan te spreken? Daar zijn wij als campagne werkgroep mee bezig. Afgelopen jaren hebben we al vele jongeren bereikt met bijvoorbeeld de Ik Reis Anders campagne, Theo de Klimaatactivist en Klimaatkandidaten. En we zijn nog lang niet klaar! Binnenkort willen we onze blik meer naar binnen richten: hoe laten we nou goed zien wat de JKB allemaal doet?

Marketing & Communicatie

De Marketing & Communicatie werkgroep is de werkgroep die verantwoordelijk is voor de marketing van en communicatie over de Jonge Klimaatbeweging. Ze ontwerpen de interne en externe branding van de Jonge Klimaatbeweging en overzien de marketing en merchandising strategie van de organisatie.

Public Affairs

Het opkomen voor de belangen van onze achterban bij de politiek en de overheid, oftewel, de stem van meer dan 70.000 jongeren laten horen, dat is wat wij doen. De politieke en bestuurlijke verhoudingen veranderen de hele tijd, dus we zijn constant strategisch aan het nadenken en plannen. Want met wie trek je op en wat is het juiste moment om je stem te laten horen? En waar doe je dat? Dit zijn vragen die wij iedere keer beantwoorden bij verschillende thema’s en onderwerpen en zo elke keer weer groeien als team. We zijn een groep gemotiveerde mensen met een klimaathart en een gezonde politieke antenne. Samen vormen we een één sterk team, onderdeel van een strijdbare organisatie.

 

Groen Geld

Het Groen Geld team zorgt ervoor dat er geld is om de activiteiten van de Jonge Klimaatbeweging te organiseren. Zonder geld komen we immers nergens! We werken samen met fondsen, bedrijven, en donoren om ervoor te zorgen dat de Jonge Klimaatbeweging mooie en impactvolle projecten uitvoeren. Daardoor komt een duurzaam 2050 stappen dichterbij.

Social media team

Als team zitten wij achter de sociale media kanalen van de Jonge Klimaatbeweging. We plaatsen de content die we doorgestuurd krijgen, maar maken we natuurlijk ook een hele hoop zelf! Op belangrijke dagen, zoals de dag van de biodiversiteit, of wanneer er in de wereld wat belangrijks gebeurt, bijvoorbeeld toen de EU met een groot klimaatplan kwam! Op de lange termijn hopen we met de sociale media zo’n groot en breed mogelijk publiek enthousiast te maken over duurzaamheid en de Jonge Klimaatbeweging.

Persteam

De Jonge Klimaatbeweging komt regelmatig in de media. Door persberichten te schrijven, opiniestukken in te sturen en contact te houden met journalisten, zijn we zichtbaar in kranten, radioshows en op televisie. Zo leren zoveel mogelijk mensen onze slimme, groene ideeën kennen. We houden het nieuws goed in de gaten, reageren daarop en proberen natuurlijk ons eigen nieuws te maken!

Jongerenorganisaties

De werkgroep Jongerenorganisaties legt contacten met jongerenorganisaties om de stem van jongeren te vertegenwoordigen. Verder worden relaties onderhouden, door middel van nieuwsbrieven, evenementen en worden ze betrokken bij dialogen.

Raad van Toezicht

De Raad houdt toezicht op het bestuur en zorgt ervoor dat de activiteiten van de Jonge Klimaatbeweging in lijn zijn met de centrale uitgangspunten volgens de statuten: toekomstbestendigheid, klimaatrechtvaardigheid, jongerenparticipatie en empathie. De ervaring van de leden van de Raad van Toezicht bij andere jongerenorganisaties draagt bij aan de ontwikkeling van de Jonge Klimaatbeweging.

 

Jonge Klimaatagenda

Hoe ziet Nederland eruit in 2050? De Jonge Klimaatagenda werkgroep gaat hierover het gesprek aan met Nederlandse jongeren en tovert hun ideeën om tot een inspirerende, duurzame toekomstvisie. We zijn met zeven thema managers, ieder expert op het gebied van één van de thema’s van de Jonge Klimaatagenda: wonen, werken, reizen, voeding, onderwijs, energie en biodiversiteit & natuur. We zijn niet alleen voortdurend in gesprek met jongeren om ideeën op te halen, maar zorgen er ook voor dat onze overheid vervolgens weet hoe zij jullie dromen werkelijkheid kunnen maken.

JKPanel

Elke maand opnieuw zijn wij benieuwd naar de mening van jongeren! Vind jij dat duurzaamheid genoeg wordt besproken binnen het onderwijs? En wat moet onze overheid doen om klimaatverandering te stoppen? Naar deze antwoorden en meer zijn we op zoek! Daarom sturen we maandelijks een vragenlijst uit naar meer dan dan 1000 panelleden. De uitkomsten worden gebruikt als input voor evenementen waar we spreken, de rapporten die we schrijven en om beter inzicht te krijgen in wat jullie vinden en denken!

GROW

GROW is een trainingsprogramma dat ervoor zorgt dat jongeren zich sterk genoeg voelen om in actie te komen. Het GROW Team verzorgt de training en mentorschap aan deze groepen jongeren die zichzelf willen ontwikkelen. Voor deze training regelen wij goede sprekers en trainers en bedenken we de opzet van het inhoudelijke programma. Ook verzorgen wij het mentorschap waarbij peers elkaar helpen verder te komen. GROW is ontstaan uit een samenwerking met Oxfam Novib en de Europese Unie.

JKB On Tour

Als jongeren in gesprek gaan met andere jongeren over het klimaat is enorm waardevol en belangrijk. Daarom trekken we met JKB on Tour komend jaar weer langs diverse MBO scholen. Zo kunnen we de studenten informeren, inspireren en activeren! Vanuit eigen ervaring met lesmethodes hebben we een mooi pakket opgezet die wij samen met onze gastdocenten gebruiken bij het lesgeven. Ons doel is om jongeren te informeren over het belang van duurzaamheid en hen op speelse en laagdrempelige wijze mee te nemen in een reis naar een duurzame toekomst.

Events

Werkgroep Events is een ondersteunende werkgroep die voor bijna alle evenementen direct met de overige werkgroepen samenwerkt. Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld de campagne werkgroep bij de organisatie van acties, de werkgroep Jonge Klimaatagenda bij de Klimaatdialogen, of organiseren wij andere impact evenementen die bijdragen aan de zichtbaarheid. Het is het team waar de hardwerkende, zelfstandige, creatievelingen zich bevinden.

Community Team

De JKB groeit heel hard en dat vraagt om ondersteuning. Daarom heeft de JKB sinds dit jaar ook een Community Team! In dit team werken de Community Manager, Secretarieel Manager en Interne Communicatie Manager samen om vrijwilligers en werkgroepen te helpen met allerlei zaken. Van het opstellen van vrijwilligerscontracten, tot het stroomlijnen van de volledige vrijwilligerservaring: het Community Team gaat er mee aan de slag.