Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Het team van de JKB

De Jonge Klimaatbeweging bestaat uit een bestuur van acht vrijwilligers dat ieder jaar wisselt. Daarnaast zijn tientallen vrijwilligers actief in één van onze werkgroepen. Met elkaar zetten we ons naast onze baan of studie in om de stem van jongeren op het gebied van klimaat te laten horen in Nederland!

Bestuur 2023 – 2024

Nieuwsgierig naar meer over onze bestuursleden? Tik op de foto’s om meer informatie te laten verschijnen!

Je zult Dion al meerdere keren voorbij hebben zien komen, hij is namelijk onze voorzitter! Nadat hij jaren voor het ministerie heeft gewerkt op verschillende plekken en alle ministers zo ongeveer weleens de hand heeft geschud, vond hij het tijd om echt in actie te komen voor het klimaat! Deze Haagse Tukker heeft namelijk een hart voor duurzaamheid en met zijn kennis en ervaring kan dat alleen maar resulteren in heel veel impact maken! Dion is daarnaast ook gewoon fanatiek wielrenner, drummer & festivalbezoeker!

Dion Huidekooper

Dion Huidekooper

Voorzitter

Afgelopen twee jaar was Dieuwertje al actief binnen de JKB, maar nu is het tijd voor de volgende stap: het bestuur in! Deze Rotterdamse gaat aan de slag als bestuurslid politiek en overheid en is vicevoorzitter. Met deze rollen zal je haar vaak in de schijnwerpers zien staan om te praten met politici en in het nieuws als woordvoerder. Naast de JKB doet Dieuwertje een parttime master Medical Humanities nadat ze afgelopen jaar haar bachelor Geneeskunde heeft afgerond. In haar vrije tijd ben ik het liefst op mijn voetbalvereniging of speciaalbiertjes aan het drinken in het park.

Dieuwertje Wallaart

Dieuwertje Wallaart

Bestuurslid Overheid & Politiek

Lucas is bestuurslid, HR en secretaris. Hij is gepassioneerd door verschillende aspecten van de klimaatproblemen, alles wat hij voorbij hoort komen, wat ook maar een beetje gerelateerd is aan klimaat, vindt hij interessant. Daarnaast is Lucas een luisterend oor voor iedereens visie! Naast de JKB maakt en luistert hij nog graag muziek. Naast dit alles is hij ook gewoon nog student aan de Universiteit Leiden.

Lucas Jansen

Lucas Jansen

HR/Secretaris

Gijs is naast hoofd-geldzaken ook net klaar met zijn Bachelor International Business Administration. Hij is ambitieus, vastberaden en zorgvuldig, perfecte eigenschappen voor onze penning! Om even af te schakelen van al die cijfertjes is hij vaak op het veld te vinden met een stick in zijn hand. De ene keer met zijn hockeyteam en de andere keer met zijn golfvrienden!

Gijs van der Schuit

Gijs van der Schuit

Bestuurslid Groen Geld

Tishana is het nieuwe bestuurslid JKA, zij zal zorg dragen voor onze leidende visie op 2024: de Jonge Klimaat Agenda! Vooral over het onderwerp jongerenparticipatie en generatie gerechtigheid heeft ze zelf veel passie. Naast het strijden voor die visie heeft Tishana ook een passie voor zwemmen en wandelen. En als dat allemaal nog niet genoeg is, studeert ze ook nog ‘even’ global business and sustainability.

Tishana Martijn

Tishana Martijn

Bestuurslid JKA & Internationaal

Als gezellige en zorgzame kletskous van de groep, houdt Marlou de sfeer warm in dit bestuur. Ze heeft een passie voor de circulaire economie & recyclen, en helpt vanaf dit jaar met haar eigen bedrijfje andere bedrijven om de stap naar circulair ondernemen te nemen. Ook gaat ze dit jaar samen met drie werkgroepen aan de slag als bestuurslid projecten, en aan enthousiaste plannen is nu al geen gemis.

Marlou Duchâteau

Marlou Duchâteau

Bestuurslid Projecten

Als bestuurslid jongerenvertegenwoordiging is Emmeline iemand die ons netwerk met de jongerenorganisaties warm houdt. Ze houdt van vegan koken, festivals, tweedehands shoppen, dansen en lezen. Naast de JKB studeert ze rechten en filosofie! Ze is ongeduldig en dat zorgt ervoor dat alles lekker snel gebeurt! Ze is gezellig en altijd in voor een praatje of een drankje!

Emmeline van der Leen

Emmeline van der Leen

Bestuurslid Jongerenorganisaties

Maartje Bregman is onze creatieveling en verantwoordelijk voor de marketing en communicatie tak van de JKB. Samen met de werkgroepen Social Media, Campagnes & MarCom zet ze de JKB op de kaart voor de buitenwereld. Zodat in dit digitale tijdperk iedereen weet wat JKB is en waar we voor staan. In haar vrije tijd loopt ze graag rondjes hard en is ze de gehele zondag te vinden op het hockeyveld. Ondanks haar afgeronde fysiotherapie opleiding, is ze nu fulltime aan het ondernemen om de wereld van de toekomst te creëren middels positief klimaatnieuws.

Maartje Bregman

Maartje Bregman

Bestuurslid Marketing & Communicatie

Werkgroepen

Campagnes

Hoe bereiken we zo veel mogelijk jongeren? Hoe krijgen we ze in beweging, om zelf duurzamer te gaan leven, of de politiek aan te spreken? Daar zijn wij als campagne werkgroep mee bezig. Afgelopen jaren hebben we al vele jongeren bereikt met bijvoorbeeld de Ik Reis Anders campagne, Theo de Klimaatactivist en Klimaatkandidaten. En we zijn nog lang niet klaar! Binnenkort willen we onze blik meer naar binnen richten: hoe laten we nou goed zien wat de JKB allemaal doet?

Marketing & Communicatie

De Marketing & Communicatie werkgroep is de werkgroep die verantwoordelijk is voor de marketing van en communicatie over de Jonge Klimaatbeweging. Ze ontwerpen de interne en externe branding van de Jonge Klimaatbeweging en overzien de marketing en merchandising strategie van de organisatie.

Public Affairs

Het opkomen voor de belangen van onze achterban bij de politiek en de overheid, oftewel, de stem van meer dan 70.000 jongeren laten horen, dat is wat wij doen. De politieke en bestuurlijke verhoudingen veranderen de hele tijd, dus we zijn constant strategisch aan het nadenken en plannen. Want met wie trek je op en wat is het juiste moment om je stem te laten horen? En waar doe je dat? Dit zijn vragen die wij iedere keer beantwoorden bij verschillende thema’s en onderwerpen en zo elke keer weer groeien als team. We zijn een groep gemotiveerde mensen met een klimaathart en een gezonde politieke antenne. Samen vormen we een één sterk team, onderdeel van een strijdbare organisatie.

 

Groen Geld

Het Groen Geld team zorgt ervoor dat er geld is om de activiteiten van de Jonge Klimaatbeweging te organiseren. Zonder geld komen we immers nergens! We werken samen met fondsen, bedrijven, en donoren om ervoor te zorgen dat de Jonge Klimaatbeweging mooie en impactvolle projecten uitvoeren. Daardoor komt een duurzaam 2050 stappen dichterbij.

Social media team

Als team zitten wij achter de sociale media kanalen van de Jonge Klimaatbeweging. We plaatsen de content die we doorgestuurd krijgen, maar maken we natuurlijk ook een hele hoop zelf! Op belangrijke dagen, zoals de dag van de biodiversiteit, of wanneer er in de wereld wat belangrijks gebeurt, bijvoorbeeld toen de EU met een groot klimaatplan kwam! Op de lange termijn hopen we met de sociale media zo’n groot en breed mogelijk publiek enthousiast te maken over duurzaamheid en de Jonge Klimaatbeweging.

Persteam

De Jonge Klimaatbeweging komt regelmatig in de media. Door persberichten te schrijven, opiniestukken in te sturen en contact te houden met journalisten, zijn we zichtbaar in kranten, radioshows en op televisie. Zo leren zoveel mogelijk mensen onze slimme, groene ideeën kennen. We houden het nieuws goed in de gaten, reageren daarop en proberen natuurlijk ons eigen nieuws te maken!

Jongerenorganisaties

De werkgroep Jongerenorganisaties legt contacten met jongerenorganisaties om de stem van jongeren te vertegenwoordigen. Verder worden relaties onderhouden, door middel van nieuwsbrieven, evenementen en worden ze betrokken bij dialogen.

Raad van Toezicht

De Raad houdt toezicht op het bestuur en zorgt ervoor dat de activiteiten van de Jonge Klimaatbeweging in lijn zijn met de centrale uitgangspunten volgens de statuten: toekomstbestendigheid, klimaatrechtvaardigheid, jongerenparticipatie en empathie. De ervaring van de leden van de Raad van Toezicht bij andere jongerenorganisaties draagt bij aan de ontwikkeling van de Jonge Klimaatbeweging.

 

Jonge Klimaatagenda

Hoe ziet Nederland eruit in 2050? De Jonge Klimaatagenda werkgroep gaat hierover het gesprek aan met Nederlandse jongeren en tovert hun ideeën om tot een inspirerende, duurzame toekomstvisie. We zijn met zeven thema managers, ieder expert op het gebied van één van de thema’s van de Jonge Klimaatagenda: wonen, werken, reizen, voeding, onderwijs, energie en biodiversiteit & natuur. We zijn niet alleen voortdurend in gesprek met jongeren om ideeën op te halen, maar zorgen er ook voor dat onze overheid vervolgens weet hoe zij jullie dromen werkelijkheid kunnen maken.

JKPanel

Elke maand opnieuw zijn wij benieuwd naar de mening van jongeren! Vind jij dat duurzaamheid genoeg wordt besproken binnen het onderwijs? En wat moet onze overheid doen om klimaatverandering te stoppen? Naar deze antwoorden en meer zijn we op zoek! Daarom sturen we maandelijks een vragenlijst uit naar meer dan dan 1000 panelleden. De uitkomsten worden gebruikt als input voor evenementen waar we spreken, de rapporten die we schrijven en om beter inzicht te krijgen in wat jullie vinden en denken!

GROW

GROW is een trainingsprogramma dat ervoor zorgt dat jongeren zich sterk genoeg voelen om in actie te komen. Het GROW Team verzorgt de training en mentorschap aan deze groepen jongeren die zichzelf willen ontwikkelen. Voor deze training regelen wij goede sprekers en trainers en bedenken we de opzet van het inhoudelijke programma. Ook verzorgen wij het mentorschap waarbij peers elkaar helpen verder te komen. GROW is ontstaan uit een samenwerking met Oxfam Novib en de Europese Unie.

JKB On Tour

Als jongeren in gesprek gaan met andere jongeren over het klimaat is enorm waardevol en belangrijk. Daarom trekken we met JKB on Tour komend jaar weer langs diverse MBO scholen. Zo kunnen we de studenten informeren, inspireren en activeren! Vanuit eigen ervaring met lesmethodes hebben we een mooi pakket opgezet die wij samen met onze gastdocenten gebruiken bij het lesgeven. Ons doel is om jongeren te informeren over het belang van duurzaamheid en hen op speelse en laagdrempelige wijze mee te nemen in een reis naar een duurzame toekomst.

Events

Werkgroep Events is een ondersteunende werkgroep die voor bijna alle evenementen direct met de overige werkgroepen samenwerkt. Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld de campagne werkgroep bij de organisatie van acties, de werkgroep Jonge Klimaatagenda bij de Klimaatdialogen, of organiseren wij andere impact evenementen die bijdragen aan de zichtbaarheid. Het is het team waar de hardwerkende, zelfstandige, creatievelingen zich bevinden.

Community Team

De JKB groeit heel hard en dat vraagt om ondersteuning. Daarom heeft de JKB sinds dit jaar ook een Community Team! In dit team werken de Community Manager, Secretarieel Manager en Interne Communicatie Manager samen om vrijwilligers en werkgroepen te helpen met allerlei zaken. Van het opstellen van vrijwilligerscontracten, tot het stroomlijnen van de volledige vrijwilligerservaring: het Community Team gaat er mee aan de slag.