Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Het team van de JKB

De Jonge Klimaatbeweging bestaat uit een bestuur van acht vrijwilligers dat ieder jaar wisselt. Daarnaast zijn tientallen vrijwilligers actief in één van onze werkgroepen. Met elkaar zetten we ons naast onze baan of studie in om de stem van jongeren op het gebied van klimaat te laten horen in Nederland!

Bestuur 2022 – 2023

Nieuwsgierig naar meer over onze bestuursleden? Tik op de foto’s om meer informatie te laten verschijnen!

Het is ondertussen duidelijk dat Aniek groot fan is van de JKB! Ze heeft al verschillende posities binnen het bestuur bekleed en ze gaat nu voor het tweede jaar de rol van Voorzitter op haar nemen. Ze schuift graag aan bij zoveel mogelijk tafels, om de stem van jongeren te laten horen in klimaatgesprekken of voor lekker eten.

Aniek Moonen

Aniek Moonen

Voorzitter

Als bestuurslid Politiek & Overheid, maar ook de vice voorzitter van dit JKB bestuur, houdt Laura een extra oogje in het zeil dat alles binnen de JKB op orde loopt. Ook voor haar is dit het tweede bestuursjaar, en inmiddels weet zij heel goed bij wie, wanneer en waar ze moet zijn om de visie van de JKB zo snel en concreet mogelijk in de politiek krijgen. Laura en haar public affairs werkgroep zijn niet zomaar opzij te zetten, en ze knokken elke dag voor een leefbare toekomst.

Laura de Vries

Laura de Vries

Bestuurslid Overheid & Politiek

Als HR & Secretaris werkt Sandra dit jaar verder aan de professionalisering van de JKB. Samen met het gloednieuwe community team gaat ze intern & extern kijken hoe de nu al prachtige JKB nóg mooier gemaakt kan worden. Zelf is ze fervent sporter, altijd in voor een duurzaamheid discussie en geobsedeerd met koffie (slack dus vooral om samen een bakkie te halen!).

Sandra van der Meer

Sandra van der Meer

HR/Secretaris

Youri is een derde filosoof, een derde econometrist en een derde politicoloog. Dat gecombineerd maakt hem tot onze enige echte penningmeester. Altijd bereikbaar en klaar om te helpen, moedigt hij iedereen aan om hem vooral per direct te bellen als ze een financiële vraag hebben. Hij gaat dit jaar naast zijn werk als data analist de JKB financieel draaiende houden, en natuurlijk héél veel nieuwe sponsors binnenhalen.

Youri de Koomen

Youri de Koomen

Penningmeester

Irthe haar passie voor het klimaat kent geen grenzen, want naast dat ze dit jaar aan het werk gaat als bestuurslid Jonge Klimaatagenda & Internationaal, is ze ook begonnen met een gloednieuwe PhD over het waarborgen van mensenrechten binnen de klimaatcrisis. Dit jaar gaat ze samen met de JKA werkgroep uitzoeken hoe onze gloednieuwe visie nou écht werkelijkheid kan worden. Ook is ze de trotse eigenaar van een compleet geëscaleerd balkon moestuintje en heeft ze een zwak voor zongedroogde tomaten.

Irthe de Jong

Irthe de Jong

Bestuurslid Jonge Klimaatagenda

Als gezellige en zorgzame kletskous van de groep, houdt Marlou de sfeer warm in dit bestuur. Ze heeft een passie voor de circulaire economie & recyclen, en helpt vanaf dit jaar met haar eigen bedrijfje andere bedrijven om de stap naar circulair ondernemen te nemen. Ook gaat ze dit jaar samen met drie werkgroepen aan de slag als bestuurslid projecten, en aan enthousiaste plannen is nu al geen gemis.

Marlou Duchâteau

Marlou Duchâteau

Bestuurslid Projecten

Als master student global business and sustainability moest Max dit jaar eigenlijk zijn scriptie schrijven. Gelukkig voor ons was hij daar nog niet aan toe, en komt hij in plaats daarvan dit JKB bestuur versterken! Met een vriendelijke glimlach en een vlot kletspraatje weet Max iedereen te bereiken en op zijn gemak te stellen. Dit jaar gaat hij als bestuurslid Jongerenorganisaties aan de slag om onze achterban nog groter en diverser te maken. Ben je jong, maar zit je niet in een organisatie? Niet getreurd, Max werkt dit jaar aan een spoedcursus jongerenorganisatie opzetten, zodat ook jij bij onze achterban kan.

Max Doedens

Max Doedens

Bestuurslid Jongerenorganisaties

Tiffanie is ons zonnestraaltje uit Frankrijk, en zou na een jaartje studeren in Nederland weer teruggaan. Ze vond die botte, terrasjes-liefhebbende Nederlanders echter zo leuk dat ze is gebleven! Ze heeft een jaar bestuurservaring bij Studenten voor Morgen, waarvoor ze in een jaartje zichzelf gewoon even Nederlands heeft geleerd. Deze inzet is dit jaar gefocust op haar master Europees Klimaat recht & de JKB. Dat belooft veel goeds voor Marketing & Communicatie tak van de JKB, die zij zich dit jaar gaat uitbreiden!

Tiffanie Septier

Tiffanie Septier

Bestuurslid Marketing & Communicatie

Werkgroepen

Campagnes

Hoe bereiken we zo veel mogelijk jongeren? Hoe krijgen we ze in beweging, om zelf duurzamer te gaan leven, of de politiek aan te spreken? Daar zijn wij als campagne werkgroep mee bezig. Afgelopen jaren hebben we al vele jongeren bereikt met bijvoorbeeld de Ik Reis Anders campagne, Theo de Klimaatactivist en Klimaatkandidaten. En we zijn nog lang niet klaar! Binnenkort willen we onze blik meer naar binnen richten: hoe laten we nou goed zien wat de JKB allemaal doet?

Leden: Joppe Vleer (voorzitter), Tessa van der Horst Jansen, Merel Fiets, Azra Dzananovic, Julie Engel

Public Affairs

Het opkomen voor de belangen van onze achterban bij de politiek en de overheid, oftewel, de stem van meer dan 70.000 jongeren laten horen, dat is wat wij doen. De politieke en bestuurlijke verhoudingen veranderen de hele tijd, dus we zijn constant strategisch aan het nadenken en plannen. Want met wie trek je op en wat is het juiste moment om je stem te laten horen? En waar doe je dat? Dit zijn vragen die wij iedere keer beantwoorden bij verschillende thema’s en onderwerpen en zo elke keer weer groeien als team. We zijn een groep gemotiveerde mensen met een klimaathart en een gezonde politieke antenne. Samen vormen we een één sterk team, onderdeel van een strijdbare organisatie.

Leden nationaal: Sander Brouwers (voorzitter), Dieuwertje Wallaart, Lianne Suijten, Pieter Lossie, Robert Peeters, Toon Zegers, Victoria ten Hulsen en Marie van der Zalm.

Leden internationaal: Joris Overmeer (voorzitter), Esin Erdogan, Roshi Flippo, Fabian de Vries en Julia van Neerrijnen.

Groen Geld

Het Groen Geld team zorgt ervoor dat er geld is om de activiteiten van de Jonge Klimaatbeweging te organiseren. Zonder geld komen we immers nergens! We werken samen met fondsen, bedrijven, en donoren om ervoor te zorgen dat de Jonge Klimaatbeweging mooie en impactvolle projecten uitvoeren. Daardoor komt een duurzaam 2050 stappen dichterbij.

Leden: Isalinde Niessink (voorzitter), Lisa van der Geer, Myriam van de Wiel en Tjeerd Nijdam.

Social media team

Als team zitten wij achter de sociale media kanalen van de Jonge Klimaatbeweging. We plaatsen de content die we doorgestuurd krijgen, maar maken we natuurlijk ook een hele hoop zelf! Op belangrijke dagen, zoals de dag van de biodiversiteit, of wanneer er in de wereld wat belangrijks gebeurt, bijvoorbeeld toen de EU met een groot klimaatplan kwam! Op de lange termijn hopen we met de sociale media zo’n groot en breed mogelijk publiek enthousiast te maken over duurzaamheid en de Jonge Klimaatbeweging.

Leden: James Nijman (voorzitter), Jessie Verhoeven, Lisanne Bos, Olivier Vlot, Selma Laarman en Anne van Heeckeren.

Persteam

De Jonge Klimaatbeweging komt regelmatig in de media. Door persberichten te schrijven, opiniestukken in te sturen en contact te houden met journalisten, zijn we zichtbaar in kranten, radioshows en op televisie. Zo leren zoveel mogelijk mensen onze slimme, groene ideeën kennen. We houden het nieuws goed in de gaten, reageren daarop en proberen natuurlijk ons eigen nieuws te maken!

Leden: Joshua Nooij (voorzitter), Jorit Hajema en Guus Boeren

Jongerenorganisaties

De werkgroep Jongerenorganisaties legt contacten met jongerenorganisaties om de stem van jongeren te vertegenwoordigen. Verder worden relaties onderhouden, door middel van nieuwsbrieven, evenementen en worden ze betrokken bij dialogen.

Leden: Selma van der Velde (voorzitter) en Guus van Daal

Raad van Toezicht

De Raad houdt toezicht op het bestuur en zorgt ervoor dat de activiteiten van de Jonge Klimaatbeweging in lijn zijn met de centrale uitgangspunten volgens de statuten: toekomstbestendigheid, klimaatrechtvaardigheid, jongerenparticipatie en empathie. De ervaring van de leden van de Raad van Toezicht bij andere jongerenorganisaties draagt bij aan de ontwikkeling van de Jonge Klimaatbeweging.

Leden: Jikke Voerman (voorzitter), Luce van Kempen, Kees Gillesse, Nick van Bree, Linda Barry, Annejet Lont en Laurie van der Burg

Jonge Klimaatagenda

Hoe ziet Nederland eruit in 2050? De Jonge Klimaatagenda werkgroep gaat hierover het gesprek aan met Nederlandse jongeren en tovert hun ideeën om tot een inspirerende, duurzame toekomstvisie. We zijn met zeven thema managers, ieder expert op het gebied van één van de thema’s van de Jonge Klimaatagenda: wonen, werken, reizen, voeding, onderwijs, energie en biodiversiteit & natuur. We zijn niet alleen voortdurend in gesprek met jongeren om ideeën op te halen, maar zorgen er ook voor dat onze overheid vervolgens weet hoe zij jullie dromen werkelijkheid kunnen maken.

Leden: Julian Boer (voorzitter), Erika van der Linden, Gijs Jorna, Maryse Carbo, Matthijs Lansu, Maud Rijks, Rafaël Vos en Sarah van Buren.

JKPanel

Elke maand opnieuw zijn wij benieuwd naar de mening van jongeren! Vind jij dat duurzaamheid genoeg wordt besproken binnen het onderwijs? En wat moet onze overheid doen om klimaatverandering te stoppen? Naar deze antwoorden en meer zijn we op zoek! Daarom sturen we maandelijks een vragenlijst uit naar meer dan dan 1000 panelleden. De uitkomsten worden gebruikt als input voor evenementen waar we spreken, de rapporten die we schrijven en om beter inzicht te krijgen in wat jullie vinden en denken!

Leden: Julia Hoornman (voorzitter), Lise de Groen en Toos Töben.

GROW

GROW is een trainingsprogramma dat ervoor zorgt dat jongeren zich sterk genoeg voelen om in actie te komen. Het GROW Team verzorgt de training en mentorschap aan deze groepen jongeren die zichzelf willen ontwikkelen. Voor deze training regelen wij goede sprekers en trainers en bedenken we de opzet van het inhoudelijke programma. Ook verzorgen wij het mentorschap waarbij peers elkaar helpen verder te komen. GROW is ontstaan uit een samenwerking met Oxfam Novib en de Europese Unie.

Leden: Wadner van den Heuvel (voorzitter), Anne van Oers, Eva Ferket, Jessica Tax en Tim Breukel.

JKB On Tour

Als jongeren in gesprek gaan met andere jongeren over het klimaat is enorm waardevol en belangrijk. Daarom trekken we met JKB on Tour komend jaar weer langs diverse MBO scholen. Zo kunnen we de studenten informeren, inspireren en activeren! Vanuit eigen ervaring met lesmethodes hebben we een mooi pakket opgezet die wij samen met onze gastdocenten gebruiken bij het lesgeven. Ons doel is om jongeren te informeren over het belang van duurzaamheid en hen op speelse en laagdrempelige wijze mee te nemen in een reis naar een duurzame toekomst.

Leden: Jan Haak (voorzitter), Jasper Ewals, Josephine Bosch, Lisa Kluis, Sabrina Zwetsloot en Tess Beukema. 

Events

Werkgroep Events is een ondersteunende werkgroep die voor bijna alle evenementen direct met de overige werkgroepen samenwerkt. Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld de campagne werkgroep bij de organisatie van acties, de werkgroep Jonge Klimaatagenda bij de Klimaatdialogen, of organiseren wij andere impact evenementen die bijdragen aan de zichtbaarheid. Het is het team waar de hardwerkende, zelfstandige, creatievelingen zich bevinden.

Leden: Tessa Dool (voorzitter), Juliette van den Brule, Ruben Rosen Jacobson, Siebe Overdijk en Sophie van der Vis

Community Team

De JKB groeit heel hard en dat vraagt om ondersteuning. Daarom heeft de JKB sinds dit jaar ook een Community Team! In dit team werken de Community Manager, Secretarieel Manager en Interne Communicatie Manager samen om vrijwilligers en werkgroepen te helpen met allerlei zaken. Van het opstellen van vrijwilligerscontracten, tot het stroomlijnen van de volledige vrijwilligerservaring: het Community Team gaat er mee aan de slag.

Leden: Ivo de Haan (voorzitter), Ruben de Vries en Teie van der Hoek.