🌲🎁 Plant mee aan een groenere toekomst! Doneer deze maand en draag dubbel bij. Bekijk de JKBos actie! 🎁🌲

🎁🌲 Doneer en plant mee aan een groenere toekomst! Bekijk de JKBos actie!

Het team van de JKB

De Jonge Klimaatbeweging bestaat uit een bestuur van acht vrijwilligers dat ieder jaar wisselt. Daarnaast zijn tientallen vrijwilligers actief in één van onze werkgroepen. Met elkaar zetten we ons naast onze baan of studie in om de stem van jongeren op het gebied van klimaat te laten horen in Nederland!

Bestuur 2021 – 2022

Tik op de foto’s om meer te lezen!

Aniek Moonen

Aniek Moonen

Voorzitter

Laura de Vries

Laura de Vries

Bestuurslid Overheid & Politiek

Kiki Ritmeijer

Kiki Ritmeijer

HR/Secretaris

Susanne Euser

Susanne Euser

Penningmeester

Tessa Dool

Tessa Dool

Bestuurslid Jonge Klimaatagenda

Noor Evers

Noor Evers

Bestuurslid Projecten

Niek van Limbergen

Niek van Limbergen

Bestuurslid Jongerenorganisaties

Jens van der Duim

Jens van der Duim

Bestuurslid Marketing & Communicatie

Werkgroepen

Campagnes
Hoe bereiken we zo veel mogelijk jongeren? Hoe krijgen we ze in beweging, om zelf duurzamer te gaan leven, of de politiek aan te spreken? Daar zijn wij als campagne werkgroep mee bezig. Afgelopen jaren hebben we al vele jongeren bereikt met bijvoorbeeld de Ik Reis Anders campagne, Theo de Klimaatactivist en Klimaatkandidaten. En we zijn nog lang niet klaar! Binnenkort willen we onze blik meer naar binnen richten: hoe laten we nou goed zien wat de JKB allemaal doet?

Leden: Maró Prins, Zander Evenberg, Guus Boeren, Emma van der Deijl, Kris Antonisse

Public Affairs

Het opkomen voor de belangen van onze achterban bij de politiek en de overheid, oftewel, de stem van meer dan 70.000 jongeren laten horen, dat is wat wij doen. De politieke en bestuurlijke verhoudingen veranderen de hele tijd, dus we zijn constant strategisch aan het nadenken en plannen. Want met wie trek je op en wat is het juiste moment om je stem te laten horen? En waar doe je dat? Dit zijn vragen die wij iedere keer beantwoorden bij verschillende thema’s en onderwerpen en zo elke keer weer groeien als team. We zijn een groep gemotiveerde mensen met een klimaathart en een gezonde politieke antenne. Samen vormen we een één sterk team, onderdeel van een strijdbare organisatie.

Leden: Elianne Wijnands, Laura de Vries, Joris Overmeer, Sander Mulder, Robert Peeters, Peter Nafzger

Acquisitie

Het Groen Geld team zorgt ervoor dat er geld is om de activiteiten van de Jonge Klimaatbeweging te organiseren. Zonder geld komen we immers nergens! We werken samen met fondsen, bedrijven, en donoren om ervoor te zorgen dat de Jonge Klimaatbeweging mooie en impactvolle projecten uitvoeren. Daardoor komt een duurzaam 2050 stappen dichterbij.

Leden: Annelou Snippe, Eva Aarts, Lisa van Geer, Merel Schaap, Koen Schrier

Secretarieel Community manager

De Secretarieel Community Manager (SCM) werkt vooral samen met de HR-manager en heeft een heel diverse functie. Dit zijn voornamelijk taken die bijdragen aan het versterken van de Jonge Klimaatbeweging als organisatie, om op deze manier bij te dragen aan het beeld naar buiten. Zo onderhoudt de SCM bijvoorbeeld de infomail. Ook zorgt de SCM ervoor dat het SPRINTtraject vanuit de NJR goed verloopt en de deelnemers de juiste begeleiding krijgen. Daarnaast is de SCM actief bezig met het versterken van het alumni-netwerk, om oud-vrijwilligers te blijven betrekken bij de organisatie.

Leden: Teie van der Hoek

Marketingteam

Als Marketingteam zitten wij achter de sociale media, website en donateurswerving. We bewaken de huisstijl en tone-of-voice en zorgen dat onze uitingen goed bij de JKB passen. Verder plaatsen we de content die we doorgestuurd krijgen, maar maken we natuurlijk ook een hele hoop zelf! Op belangrijke dagen, zoals de dag van de biodiversiteit, of wanneer er in de wereld wat belangrijks gebeurt, bijvoorbeeld toen de EU met een groot klimaatplan kwam! Op de lange termijn hopen we met de sociale media en website zo’n groot en breed mogelijk publiek enthousiast te maken over duurzaamheid en de Jonge Klimaatbeweging.

Leden: Lisanne van Hoek, Jeffrey van der Sluijs, Ivo de Haan, Kim ten Bras, Valérie Mendes de Leon, Nienke van der Werf, Jorn van Essen

Pers

De Jonge Klimaatbeweging is regelmatig in de media te vinden. Door persberichten te schrijven, opiniestukken in te sturen en contact te houden met journalisten, zijn we zichtbaar in kranten, radio shows en op televisie zodat zoveel mogelijk mensen onze slimme, groene ideeën leren kennen. Daarom houden we het nieuws goed in de gaten, reageren daarop, en proberen natuurlijk ons eigen nieuws te maken!

Leden: Wilmine van den Bosch, Marie Frenay

Raad van Toezicht

De Raad houdt toezicht op het bestuur en zorgt ervoor dat de activiteiten van de Jonge Klimaatbeweging in lijn zijn met de centrale uitgangspunten volgens de statuten: toekomstbestendigheid, klimaatrechtvaardigheid, jongerenparticipatie en empathie. De ervaring van de leden van de Raad van Toezicht bij andere jongerenorganisaties draagt bij aan de ontwikkeling van de Jonge Klimaatbeweging.

Leden: Jikke Voerman, Caroline Verduin, Luce van Kempen, Kees Gillesse, Nick van Bree, Linda Barry, Annejet Lont

Jonge Klimaatagenda

Hoe ziet Nederland eruit in 2050? De Jonge Klimaatagenda werkgroep gaat hierover het gesprek aan met Nederlandse jongeren en tovert hun ideeën om tot een inspirerende, duurzame toekomstvisie. We zijn met zeven thema managers, ieder expert op het gebied van één van de thema’s van de Jonge Klimaatagenda: wonen, werken, reizen, voeding, onderwijs, energie en biodiversiteit & natuur. We zijn niet alleen voortdurend in gesprek met jongeren om ideeën op te halen, maar zorgen er ook voor dat onze overheid vervolgens weet hoe zij jullie dromen werkelijkheid kunnen maken.

Leden: Jessie Harms, Babs Kamsteeg, Roman Lenders, Jorinde Westra, Sandra van der Meer, Sena Korbee, Roy Seignette

JKPanel

Elke maand opnieuw zijn wij benieuwd naar de mening van jongeren! Vind jij dat duurzaamheid genoeg wordt besproken binnen het onderwijs? En wat moet onze overheid doen om klimaatverandering te stoppen? Naar deze antwoorden en meer zijn we op zoek! Daarom sturen we maandelijks een vragenlijst uit naar meer dan dan 1000 panelleden. De uitkomsten worden gebruikt als input voor evenementen waar we spreken, de rapporten die we schrijven en om beter inzicht te krijgen in wat jullie vinden en denken!

Leden: Esther Mooiman, Tjalling Meinsma, Amber van Druten, Zomer van Noord

Podcast
In Later is álles beter, De klimaatpodcast voor realistische mensen, onderzoeken de Jonge Klimaatbeweging & Circl wat er te winnen valt met het redden van het klimaat. Door in gesprek te gaan met optimistische en ondernemende mensen – kunstenaars, ondernemers en politici – maken we jouw toekomst op aarde een klein beetje beter. Je weet na het luisteren van deze podcast namelijk dat er wat te kiezen is; veel zelfs, en ook nog eens veel fijns.

Leden: Sjors Mineur, Wytze Walstra, Sacha Brons, Iza Schelfhout, Floor Verkerk, Marijn Caniels

GROW
GROW is een trainingsprogramma dat ervoor zorgt dat jongeren zich sterk genoeg voelen om in actie te komen. Het GROW Team verzorgt de training en mentorschap aan deze groepen jongeren die zichzelf willen ontwikkelen. Voor deze training regelen wij goede sprekers en trainers en bedenken we de opzet van het inhoudelijke programma. Ook verzorgen wij het mentorschap waarbij peers elkaar helpen verder te komen. GROW is ontstaan uit een samenwerking met Oxfam Novib en de Europese Unie.

Leden: Eva van Genuchten, Floor van Oers, Fieke Beckers, Eva Spreeuw

We Are Tomorrow Global Partnership

De We Are Tomorrow Global Partnership (WAT-GP) werkgroep ondersteunt het WAT-GP: een unieke samenwerking tussen jongerenorganisaties uit elf landen. Dit partnership richt zich op ambitieus klimaatbeleid in de betrokken landen en betekenisvolle jongerenparticipatie. De werkgroep achter het partnership werkt samen met de verschillende partners om ervoor te zorgen dat we elkaar kunnen ondersteunen en van elkaar leren, dat we aanwezig zijn op alle relevante internationale evenementen, zoals de COP, en dat we zoveel mogelijk mensen bereiken (zowel in de politiek als daarbuiten!). Zo zet de Jonge Klimaatbeweging zich niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten, in voor eerlijker, inclusiever en ambitieuzer klimaatbeleid.

Leden: Zoë de Jonge, Jan Veerman, Jessica Antonisse, Fee Kirsch, Maxime van Hoeve, Merel Schaap en Cerise Kooijman

JKB On Tour
Als jongeren in gesprek gaan met andere jongeren over het klimaat is enorm waardevol en belangrijk. Daarom trekken we met JKB on Tour komend jaar weer langs diverse MBO scholen. Zo kunnen we de studenten informeren, inspireren en activeren! Vanuit eigen ervaring met lesmethodes hebben we een mooi pakket opgezet die wij samen met onze gastdocenten gebruiken bij het lesgeven. Ons doel is om jongeren te informeren over het belang van duurzaamheid en hen op speelse en laagdrempelige wijze mee te nemen in een reis naar een duurzame toekomst.

Leden: Elieska Lensink, Eva Ernst, Jet Herman, Esther Diebels, Tim Dedel, Dian van der Deure

Events

Werkgroep Events is een ondersteunende werkgroep die voor bijna alle evenementen direct met de overige werkgroepen samenwerkt. Zo ondersteunen wij bijvoorbeeld de campagne werkgroep bij de organisatie van acties, de werkgroep Jonge Klimaatagenda bij de Klimaatdialogen, of organiseren wij andere impact evenementen die bijdragen aan de zichtbaarheid. Het is het team waar de hardwerkende, zelfstandige, creatievelingen zich bevinden.

Leden: Margot Kemps, Jasper Ensing, Lize Hillege