De Jonge Klimaatagenda 3.0
De Jonge
Klimaat-
agenda 3.0
Groter, completer en ambitieuzer dan ooit.
In de Jonge Klimaatagenda 3.0 lees je hoe jongeren willen dat Nederland er in 2040 uitziet. Hoe werken onze economie en ons energiesysteem, hoe gaan we met de natuur om en hoe wonen, reizen, eten en leren we?
Het schetst een ambitieuze visie: een toekomstdroom van jong Nederland. Een droom die niet alleen bijdraagt aan het terugdringen van klimaatverandering, maar van Nederland ook een gaver en rechtvaardiger land maakt.
Want als wij niet weten hoe ons leven er in 2040 uit moet zien, hoe moeten we er dan naartoe werken?
De 7 thema’s
Aan de hand van zeven thema’s bespreken we hoe we in 2040 duurzaam kunnen leven. Maar let op: deze thema’s kun je niet los van elkaar zien. Ze zijn met elkaar verbonden door kansen en uitdagingen. Zo kunnen windmolens en zonnepanelen ruimte voor natuur innemen, maar juist ook meer ruimte maken voor de natuur.
We hebben de Jonge Watervisie gelanceerd! Een onmisbare toevoeging aan de Jonge Klimaatagenda.
In aanloop naar de Waterconferentie van de Verenigde Naties die de Nederlandse overheid eind maart in New York organiseert, ging de Jonge Klimaatbeweging met allerlei jongeren van verschillende achtergronden in gesprek over water. Met de input van deze jongeren en betrokken experts stelde de Jonge Klimaatbeweging de Jonge Watervisie op.
Op weg naar een leefbaar morgen.
Economie
In 2040 werkt onze economie helemaal anders. Geld verdienen is belangrijk, maar niet het hoogste doel. In plaats daarvan gaat het om geluk, gezondheid, eerlijkheid en duurzaamheid. Bovendien kijken we niet alleen naar hoe het met onszelf gaat, maar is ook onze invloed op mensen aan de andere kant van de wereld, toekomstige generaties en de natuur belangrijk.
Lees verder
Ons leven draait minder om hoeveel we kunnen kopen. We hoeven niet meer elk jaar een nieuwe telefoon of voor ieder feestje een nieuwe outfit. Als we iets kopen, betalen we daar de echte prijs voor. Daarnaast lenen en huren we veel.
Omdat we minder werken, hebben we meer vrije tijd voor leuke dingen zoals vrijwilligerswerk, vrienden, familie en hobby’s. Het werk dat we doen, betaald en onbetaald, voegt echt wat toe aan de wereld. De bedrijven waar we voor werken zetten zich in voor een missie waarbij het geluk en de gezondheid van mens en natuur voorop staat. Zo leven we in 2040 in een wereld waar de economie ingericht is om binnen de grenzen van de planeet te blijven en iedereen de kans te geven om gelukkig te zijn.
Energie & Industrie
In 2040 is onze energievoorziening volledig duurzaam. We gebruiken geen fossiele brandstoffen meer, zoals aardgas, steenkool en aardolie, en stoten daardoor geen CO2 meer uit. Onze energie komt uit hernieuwbare bronnen, voornamelijk zon, wind en aardwarmte.
Lees verder
Deze energie gaat deels direct naar onze huishoudens en wordt deels ook opgeslagen in duurzame energiedragers zoals waterstof. De industrie is ook volledig overgestapt op duurzame energiebronnen.
We gaan in 2040 veel bewuster om met onze energie. We wekken het veilig op en produceren, transporteren en slaan het op met zo min mogelijk negatieve effecten op de mens en de natuur. We gaan slim om met energie en verspillen weinig. We focussen waar mogelijk op het besparen van energie, omdat dat de meest duurzame optie is. Dat doen we bijvoorbeeld door als burgers minder te consumeren, waardoor de industrie minder hoeft te produceren. Een win-winsituatie!
Biodiversiteit & Natuur
Lees verder
Er is geen scheiding tussen stad en natuur: iedereen heeft in 2040 de gelegenheid om op ieder moment het hoofd leeg te maken in de natuur. Van het Amsterdamse centrum tot het eindeloze weidegebied van Friesland is er meer ruimte voor bomen, struiken en bloemen.
In steden, dorpen en op industrieterreinen geldt: tegels eruit en groen, bloei, gezoem en vogelzang ervoor terug. Dit zorgt voor minder wateroverlast bij extreem weer en maakt de zomers minder heet en droog. Zo leven we veiliger, gezonder en gelukkiger!
Onderwijs
Lees verder
Als jongeren krijgen we tijdens onze opleiding de kans om aan een duurzamere wereld bij te dragen door te werken aan praktische opdrachten zoals het opwekken van duurzame energie of het kweken van biologische groenten.
We werken samen tussen allerlei opleidingen en met (praktijk)experts om dit voor elkaar te krijgen. Leren doen we ons hele leven lang en ook na onze studies hebben we nog de kans om ons bij te scholen tot een echte duurzaamheidsexpert. Zo ontwikkelen jongeren en ouderen zich allemaal om samen een groene toekomst te bouwen.
Voeding
Lees verder
In de winkels waar we ons eten kopen, wordt duidelijk aangegeven waar onze producten vandaan komen en wat erin zit. Ons voedsel komt zo veel mogelijk van de boer uit de buurt, die hier een eerlijke prijs voor krijgt. Deze boer draagt door middel van regeneratieve landbouwmethoden dagelijks bij aan een gezonde natuur. Zo werkt ons voedsel mee aan onze eigen gezondheid en een schone planeet.
Wonen
Lees verder
Ook onze huizen zijn duurzamer in 2040. We bouwen met duurzame materialen, zoals natuurlijke materialen die broeikasgassen opslaan. Bij het slopen van huizen kunnen we deze duurzame materialen opslaan en hergebruiken voor een nieuw huis.
Gebouwen zijn zo goed mogelijk geïsoleerd, energiezuinig en dus aangenaam in alle seizoenen. Gevels en daken zitten vol met zonnepanelen en natuur! Zo gaan er zo min mogelijk grondstoffen en energie verloren en dragen onze huizen bij aan een groene toekomst.
Mobiliteit
Lees verder
Reisbestemmingen zoals scholen, werk en natuur hebben we dichter bij elkaar gebracht zodat we dagelijks minder afstand hoeven af te leggen en we weer kunnen genieten van onderweg zijn. We hebben een mobiliteitssysteem gecreëerd waarin rust en reisgeluk centraal staan, waar iedereen, ongeacht inkomen, gender of gezondheid, gebruik van kan maken. We reizen minder en betekenisvoller, en daardoor veel duurzamer.
Nieuwsgierig geworden en wil je graag meer lezen? Klik dan hieronder voor het document!