Het klimaat waarin wij leven is aan het veranderen en jongeren gaan de gevolgen hiervan het sterkst ervaren. Wij, jongeren van de Jonge Klimaatbeweging, maken ons zorgen over onze toekomst en de verandering van onze vertrouwde leefomgeving. Deze zorg willen wij delen met de jongeren van Nederland om hier samen iets aan te doen!

De JKB on Tour trekt komend schooljaar langs diverse MBO’s om jongeren te informeren over het belang van duurzaamheid en hen op speelse en laagdrempelige wijze mee te nemen in de reis naar een duurzamere toekomst. We zijn online afgetrapt in de Week van Duurzaamheid in het Onderwijs 2020 (5 tot en met 9 oktober). De ervaringen van onze gastdocenten kun je lezen! En bekijk hier de terugblik!

Wat?

De JKB on Tour is door en vóór jongeren. Deze vorm van peer-to-peer learning kan leiden tot verhoogde interactie en geeft jongeren de kans hun eigen klimaatverhaal te ontdekken. De JKB on Tour heeft de volgende doelen:

Jongeren informeren
Uitleggen wat klimaatverandering is en hoe dat de leefomgeving van jongeren gaat beïnvloeden.

Van jongeren leren
Het ophalen van input bij jongeren over klimaatzorgen en -kansen, die wij vervolgens vertegenwoordigen in onze gesprekken met Tweede Kamerleden, bestuurders en het bedrijfsleven.

Jongeren inspireren en activeren

    • Jongeren prikkelen en helpen om hun persoonlijke visie omtrent klimaat te ontwikkelen en te formuleren.
    • Jongeren uitdagen om met elkaar in gesprek te gaan over duurzaamheid.
    • Jongeren tips geven over hoe zij duurzame keuzes kunnen maken.

Hoe?

De JKB on Tour bestaat uit drie delen: een online programma, de JKB Experience en het natraject.

Het online programma
In de week van 9 oktober 2020 bieden wij een online lesprogramma aan. Een groep enthousiaste jongeren zal achter de webcam klaar zitten om per klas een laagdrempelig en interactief gesprek te voeren. Het gesprek bedraagt een half uur en zal bestaan uit korte filmpjes, prikkelende stellingen en inspirerende challenges. Hierin zal aandacht besteed worden aan onze visie op klimaatverandering en de visie van studenten.

JKB Experience
Tijdens de JKB Experience komen wij naar diverse scholen toe. Dit zal vermoedelijk  halverwege het schooljaar zijn, afhankelijk van de ontwikkelingen rondom Covid-19. De experience zal bestaan uit verschillende modules die zijn aan te passen aan specifieke opleidingsgebieden. De modules zijn:

  • Een VR-Experience om zelf de gevolgen van klimaatverandering te kunnen ervaren.
  • Diverse klimaatstellingen waarin jongeren elkaar tot nadenken aanzetten.
  • Interactieve spellen waarin jongeren op laagdrempelige wijze uitgedaagd worden om een eigen visie te vormen.
  • Verschillende challenges waarin jongeren elkaar aanmoedigen om duurzame keuzes te maken.

Het natraject
Wij motiveren studenten om lid te worden van ons Jonge KlimaatPanel. Op die manier kunnen zij ook na de experience hun input leveren over de toekomstplannen van Nederland. Deze input nemen wij vervolgens mee richting de Tweede Kamer.

Daarnaast dagen we de jongeren uit om hun duurzame plannen uit te voeren. Zo kunnen ze een Klimaatheld worden waarna zij een podium  krijgen op onze website en op onze sociale media pagina’s om zo ook andere jongeren te inspireren.

 

Kosten?

Door subsidiëring zijn wij in staat om de lessen voor een zo laag mogelijk tarief aan te bieden. Is dit bedrag alsnog ontoereikend? Dan gaan we graag in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden.

 

Stel je vragen hier!

3 + 13 =

 

 

De JKB on Tour wordt mede mogelijk gemaakt door:

Contactpersoon

Jai Tjin-A-Ton

Jai Tjin-A-Ton

Bestuurslid Projecten