JKB on Tour Klimaatlessen

Met JKB on Tour trekken we komend schooljaar weer langs diverse MBO’s om jongeren te informeren over het belang van duurzaamheid en hen op speelse en laagdrempelige wijze mee te nemen in de reis naar een duurzamere toekomst. Na een succesvolle digitale aftrap in de Week van Duurzaamheid in het Onderwijs 2020 en 37 online Klimaat & Politiek lessen in aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2021, biedt JKB on tour in schooljaar 2021-2022 voor het eerst fysieke klimaatlessen aan.

Waarom?

Klimaatverandering heeft invloed op de toekomst van iedereen, maar het meest op die van de jongere generatie: jouw studenten. Nu als student, maar ook in het werkende leven zullen zij te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering, zoals een tekort aan grondstoffen, veiligheidsrisico’s door grote hitte of overstromingen en voedselproblematiek. We kunnen hier heel veel over vertellen, maar we gaan liever met de studenten in gesprek over wat zij kunnen doen om dit te voorkomen! 

Wat kunnen studenten (en docenten) doen? Wat voor duurzame ontwikkelingen zijn er al in hun werkveld? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook bedrijven en overheden gaan veranderen? Samen met de klas gaan we op zoek naar de antwoorden op deze vragen. 

Wat?

JKB on tour biedt een nieuwe klimaatles aan voor MBO studenten. Je krijgt bezoek van 2 gastdocenten die een 2 uur durende gastles komen verzorgen. Door middel van spellen en opdrachten gaat de klas op zoek naar hoe zij invloed kunnen hebben in hun dagelijks leven, stage of werk en in de maatschappij. 

Vanaf september 2021 biedt de Jonge Klimaatbeweging voor het eerste fysieke gastlessen aan. In 2020 hebben wij al wel volop ervaring opgedaan met online gastlessen. Benieuwd hoe dat was? Lees de ervaringen van onze gastdocenten! Of bekijk hier de terugblik! 

Praktisch & kosten

Praktische zaken:

  • Wij zorgen voor het materiaal en twee gastdocenten;
  • De gastdocenten verzorgen de les, de docent is aanwezig om eventueel bij te sturen en orde te bewaken wanneer nodig;
  • De les komt het best tot zijn recht in een lokaal waar studenten in groepen kunnen zitten.

De Jonge Klimaatbeweging is een vrijwilligersorganisatie en maakt dus geen winst. We rekenen voor de les een reiskostenvergoeding van €25 per gastdocent per les, daarnaast vragen wij scholen om dit bedrag naar eigen inzicht aan te vullen met een donatie*. De JKB is namelijk afhankelijk van haar inkomsten van projecten, subsidies en donaties. Daarnaast zijn wij van mening dat iedere jongere recht heeft op informatie over klimaatverandering en klimaatactie. Vanuit die overtuiging vragen we je dan ook om vooral contact met ons op te nemen als de kosten een belemmering zijn, dan kijken we graag samen naar de mogelijkheden.

* Ter indicatie: adviseurs en gastsprekers namens de JKB werken over het algemeen voor een tarief van €60-€90 per uur. 

Geïnteresseerd?

We nemen graag contact met u op!

Wie zijn wij?

Wij zijn de Jonge Klimaatbeweging en wij zien dat de MBO-student te weinig betrokken wordt bij het klimaatdebat. Onze missie is daarom om jongeren tussen de 16 en 32 jaar hierin een stem te geven. We vertellen hen graag meer over klimaatverandering, klimaatactie en duurzaamheid, maar zijn ook benieuwd naar wat zij te vertellen hebben. De meningen, vragen en opmerkingen van de studenten gebruiken we als input voor gesprekken met de politiek.

 

Stel je vragen hier!

5 + 6 =

 

 

De JKB on Tour wordt mede mogelijk gemaakt door:

Contactpersoon

Noor Evers

Noor Evers

Bestuurslid Projecten