Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Klimaatles: op weg naar een duurzame toekomst!

 

JKB on Tour verzorgt Klimaatlessen op MBO-scholen door heel Nederland!

De Klimaatles is een leuke en interactieve workshop van 45-60 minuten waarin JKB’ers met MBO-studenten in gesprek gaan over klimaatverandering en onze duurzame toekomst.

Tijdens de workshop vertellen we allereerst wat ‘klimaatverandering’ nu precies is en wat de gevolgen daarvan zijn. Vervolgens gaan de studenten en JKB’ers aan de slag om samen te onderzoeken wat andere jongeren doen om klimaatverandering tegen te gaan of de ernstige schade te voorkomen. Hierbij laten we bekende gezichten, zoals Greta Thunberg en Billie Eilish, voorbij komen, maar ook minder bekende jongeren worden benoemd. We sluiten de les af met de vraag wat jij als student (of klas) kunt doen en wat wij van de overheid verwachten dat zij doen. Door samen hierover in gesprek te gaan en de meningen van verschillende MBO-studenten te verzamelen, kan de Jonge Klimaatbeweging de stem van MBO’ers nog beter vertegenwoordigen in het Klimaatdebat.

Interesse in een Klimaatles bij jou op school?

1. Vraag een Klimaatles aan!

2. Of doe mee met het Trees for Schools programma van Trees for all. Hiermee ontvangt jouw school niet alleen 10 Klimaatlessen, maar wordt ook het schoolplein vergroend!

Hoe ziet onze Klimaatles eruit?

De Klimaatles is een leuke en interactieve workshop, waarin JKB’ers met MBO-studenten in gesprek gaan over klimaatverandering en onze duurzame toekomst. Hieronder vind je extra informatie over de workshop:

 • Wij zorgen voor het materiaal en twee enthousiaste gastdocenten die de les komen geven.
 • De workshop zal zo’n 45-60 minuten duren, afhankelijk van een lesuur.
 • De les bestaat uit 3 blokken: 
  • Wat is klimaatverandering?
  • Hoe komen jongeren in actie? 
  • Hoe kan ik in actie komen en wat verwacht ik daarbij van de overheid?
 • De gastdocenten verzorgen de les, de docent is aanwezig om eventueel bij te sturen en orde te bewaken wanneer nodig.
 • De les komt het best tot zijn recht in een lokaal waar studenten in groepen of twee aan twee kunnen zitten.
 • Om de Klimaatles te kunnen verzorgen brengt de Jonge Klimaatbeweging de school  €100 per les in rekening. Deze opbrengsten worden gebruikt om de kosten voor het materiaal, de gastdocenten, de reiskosten en de overige werkzaamheden van de werkgroep te kunnen dekken. Eventuele winsten komen ten goede aan de missie van de Jonge Klimaatbeweging.

Wil je na het lezen van bovenstaande informatie graag dat JKB on tour op jouw school langskomt met de Klimaatles, of wil je extra informatie? Mail ons naar , dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

Trees for Schools? Lees hier meer!

Met Trees for Schools willen we zoveel mogelijk mbo-studenten in Nederland betrekken bij het klimaatdebat. En dat niet alleen: samen willen we nog veel meer grijze schoolterreinen vergroenen! Dankzij Trees for Schools komen studenten namelijk zélf in actie voor een groene leefomgeving. Met hulp van experts maken ze een ontwerp voor een groen schoolterrein. En het leukste? Ze voeren deze plannen zelf uit door samen met ons bomen en struiken te planten. Meer informatie over het Trees for Scools project is de vinden op de website van onze partner Trees for All: https://treesforall.nl/trees-for-schools/ 

Tijdens het schooljaar 2024-2025 kunnen tien mbo-scholen meedoen met Trees for Schools. Kan jouw schoolterrein wel wat extra groen gebruiken? Bekijk de voorwaarden om mee te doen en meld jouw school aan via: https://treesforall.nl/trees-for-schools-aanmelden/ 

Wil jij graag gastdocent worden?

Wil jij graag het (positieve) gesprek aan gaan met jongeren en ze inspireren om in actie te komen tegen klimaatverandering? Word dan gastdocent!

Heb jij een passie voor het klimaat en duurzaamheid en ben jij tussen de 16 en 32 jaar oud? Dan zijn wij op zoek naar jou! Ervaring met lesgeven is niet nodig, wij verzorgen trainingsdagen om je vertrouwd te maken met het lesmateriaal om deze gesprekken te faciliteren.

Je geeft altijd een gastles met z’n tweeën en we plannen je zoveel mogelijk in bij een onderwijsinstelling dicht bij jou in de buurt.  We vergoeden natuurlijk wel je reiskosten en tijd.

Wat wij van jou vragen? Enkel commitment en enthousiasme!

Met name in de periode van september t/m november zijn er gegarandeerd veel mogelijkheden om les te geven, vanwege het Trees for Schools project.

Ben je geïnteresseerd? Laat hier je gegevens achter, dan nemen wij binnenkort contact met je op!

Waarom heeft JKB On Tour een klimaatles ontwikkeld?

Wij zagen dat de MBO-student te weinig betrokken wordt bij het klimaatdebat. En daar brengen wij graag verandering in, daarom hebben we deze gastlessen voor hen ontwikkeld. De missie van de Jonge Klimaatbeweging is om alle jongeren tussen de 16 en 30 jaar een stem te geven in het klimaatdebat. We vertellen jongeren graag meer over klimaatverandering, klimaatactie en duurzaamheid, maar zijn ook benieuwd naar wat zij te vertellen hebben. De meningen, vragen en opmerkingen van de studenten gebruiken we als input voor gesprekken met de politiek.

> 1750

studenten bereikt

>100

klimaatlessen gegeven

20

scholen die al meededen

Sfeerimpressie van de workshop

Vragen? Stel ze hier!

Toestemming(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Contactpersoon

Vragen, of wil je graag meer informatie? Neem gerust contact op!

Daan Zieren

Daan Zieren

Bestuurslid Jongerenparticipatie

JKB on Tour wordt mede mogelijk gemaakt door