Ons Garantiebewijs voor de Toekomst: De Klimaatautoriteit

Hoe zit de toekomst waar jij garantie voor wil eruit? Vertel ons hoe jouw ideale 2050 eruit ziet, vermeld je leeftijd en eventueel je naam, en wij nemen het mee in onze gesprekken met politici!

Jongeren hebben geen vertrouwen in het halen van de klimaatdoelen

83 procent van de jongeren heeft geen vertrouwen dat we de klimaatdoelen voor 2030 gaan halen.* De politiek blijft maar mooie beloftes maken, maar doet te weinig. We beginnen de hoop op een duurzame en veilige toekomst te verliezen. En dat is niet zo gek: Nederland haalde in het verleden keer op keer zijn klimaatdoelen niet. Ook nu liggen we niet op koers om de doelen te halen die in 2015 gesteld zijn in het Parijsakkoord. Wij willen geen beloftes maar garanties.

Een soort OMT voor het klimaat: de Klimaatautoriteit

Om de klimaatdoelen wél te halen is nieuw gereedschap nodig: een Klimaatautoriteit. Deze instantie, bestaande uit een groep experts, moet optreden als de bewaker van langetermijnklimaatbeleid. Een soort OMT voor het klimaat dus. De Klimaatautoriteit heeft als belangrijkste taak om jaarlijkse plafonds voor CO2-uitstoot vast te stellen, zodat we zeker weten dat die uitstoot in 2050 nul zal zijn. Ook heeft de autoriteit de bevoegdheid om ministeries op de vingers te tikken en tot actie te dwingen wanneer doelen niet worden behaald.

Wist je dat?

Het Verenigd Koninkrijk heeft al een vergelijkbare instantie: een Climate Change Committee (CCC). Waar heeft dit aan bijgedragen? 38 procent minder CO2-uitstoot in 2020. Het VK koerst nu zelfs op 68 procent minder uitstoot in 2030. In Nederland kunnen we slechts van deze cijfers dromen.

Ons garantiebewijs voor de toekomst

Met een Klimaatautoriteit weten we zeker dat kortetermijnbeleid het niet wint van het langetermijnbeleid dat we nodig hebben. Daarom is onze inzet tijdens de formatie: de komst van een Klimaatautoriteit zwart op wit in het regeerakkoord. Een autoriteit die de overheid controleert, zodat wij met een gerust hart aan onze eigen toekomst kunnen werken. De Klimaatautoriteit is ons garantiebewijs voor deze toekomst!

De Klimaatautoriteit geeft ons dus garantie op een mooie toekomst. Maar die ideale toekomst ziet er voor iedereen natuurlijk anders uit! Hoe zou jij in 2050 graag leven, en hoe oud ben je dan? Vertel het ons! We gaan de komende maanden nog regelmatig in gesprek met politici en laten graag aan hen zien voor wie en welke toekomst we het nou eigenlijk doen.

Je kunt een mailtje sturen met jouw verhaal naar brieven@jongeklimaatbeweging.nl, inclusief je leeftijd in 2050 en eventueel je naam, of in het contactformulier!

9 + 5 =

Youth Climate Deals

De Klimaatautoriteit is één van de deals beschreven in de Youth Climate Deals. We hebben als jongeren nagedacht over welk groen beleid we in het regeerakkoord terug willen zien. Dat hebben we opgeschreven in 30 deals over allerlei thema’s: wonen, werken, voeding, onderwijs, mobiliteit, circulariteit, energie en misschien wel de belangrijkste: politiek leiderschap.

*Bron: Dat bleek uit één van de vragenlijsten van het Jonge Klimaatpanel: https://www.jongeklimaatbeweging.nl/project/jongeklimaatpanel/