Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Where are they now?

Deze kamerleden waren tijdens de vorige verkiezingen van 2021 JKB-Klimaatkandidaat. Na die verkiezingen…

Rob Jetten, D66

“… werd Rob Jetten de eerste Klimaatminister van Nederland. Hij heeft zich daar sterk gemaakt voor het halen van de Nederlandse klimaatdoelen en het versterken van ons energiebeleid. Als klimaatminister presenteerde hij bijvoorbeeld dit voorjaar nog de aanvullende maatregelen op het klimaatakkoord. Daardoor kwamen voor het eerst ooit de klimaatdoelen van 55% CO2 reductie in 2030 in zicht bij de wetenschappelijke doorrekeningen. Zo ging hij van klimaatdrammer naar klimaatdoener. Ook was hij voorvechter van de generatietoets – zo zorgde hij dat deze werd toegepast op plannen uit het Nationaal Groeifonds. 

Bij de verkiezingen van 2023 neemt Tjeerd de Groot het stokje van de Klimaatkandidaat over voor D66. Ontdek hier wat zijn doelen zijn voor jouw groene toekomst.”

Joris Thijssen, PvdA

“… werd hij woordvoerder voor Klimaat en Energie van de PvdA in de Tweede Kamer. Waar hij eerst als mede-klimaatactivist bij Greenpeace het systeem van buiten af probeerde te veranderen, heeft hij dat de afgelopen 2 jaar vanuit Den Haag gedaan. Hij maakte zich hard voor hoge klimaatambities en een rechtvaardige transitie. Zo schreef hij samen met Suzanne Kröger, tegenwoordig zijn fractiegenoot, in 2022 een klimaatplan met hogere doelen dan de regering toen had en ideeën waarmee mensen hun huis goedkoper konden verduurzamen. 

Bij de verkiezingen van 2023 neemt Suzanne Kröger het stokje van de Klimaatkandidaat over voor GL-PvdA. Ontdek hier wat haar doelen zijn voor jouw groene toekomst.”

Mark Harbers, VVD

“… werd hij minister van Infrastructuur en Waterstaat. Dit ministerie gaat over veel thema’s uit de Jonge Klimaatagenda, zoals mobiliteit, circulaire economie en water. Zo heeft hij de afgelopen 2 jaar hard gewerkt aan de plannen voor “Water en Bodem sturend”; beleid dat zich inzet voor bijvoorbeeld het beschermen tegen stijgende zeespiegel, schoon water in onze omgeving en het rekening houden met water bij de inrichting van ons land. Hiermee zijn grote stappen gezet richting het toekomstbeeld dat wij in onze “Jonge Watervisie” voor ons zien. 

Bij de verkiezingen van 2023 neemt Silvio Erkens het stokje van de Klimaatkandidaat over voor de VVD. Ontdek hier wat zijn plannen zijn voor jouw groene toekomst.”

Henri Bontenbal, CDA

“… zat hij oorspronkelijk niet in de kamer omdat hij op plek 17 stond, en het CDA 15 zetels haalde. Echter stroomde hij in juni 2021 al door zodat hij Tweede Kamerlid werd. Daar werd hij woordvoerder Klimaat en Energie. Hij bracht daar veel inhoudelijke kennis en ervaring. Zo zette hij zich onder andere in voor stevig beleid op negatieve emissies en groene industriepolitiek. Toen Wopke Hoekstra deze zomer aankondigde dat hij niet nog een keer lijsttrekker voor het CDA zou worden, meldde Henri zich als zijn opvolger en werd hij door de partij gekozen. Met hem als lijsttrekker waait er een frisse wind bij CDA, met veel kennis over de duurzame transitie en meer waardering voor jong talent. 

Bij de verkiezingen van 2023 neemt Jantine Zwinkels het stokje van de Klimaatkandidaat over voor het CDA. Ontdek hier wat haar plannen zijn voor jouw groene toekomst.”