Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Jonge Klimaatbeweging: eerste taak Jetten voltooid met dit pakket

27 apr, 2023 | Actueel, Persberichten

Nederlands allereerste klimaatminister heeft zijn eerste taak voltooid: hij moest met 22 extra Mton emissiereductie komen en doet dat ook. Daarmee doet hij zijn titel eer aan. Het kabinet gaat eindelijk investeren in de recycling van plastics, het klimaatdoel voor het elektriciteitssysteem wordt naar voren gehaald en de industrie moet sneller energie besparen. De miljarden uit het klimaatfonds worden concreter ingevuld en het pakket maakt een begin met broodnodige normeringen voor de mobiliteits- en landbouwsector.

Invulling van het klimaatfonds

Het voorjaarspakket van Jetten is vooral een duidelijke invulling van het klimaatfonds, maar de belofte van ‘het grote normeringspakket’ wordt niet vervuld. Van de 120 maatregelen gaan er veel over subsidies en investeringen. Harde verantwoordelijkheden en normeringen komen minder aan bod. Daarmee produceert het kabinet een pakket dat minder boze reacties op zal leveren, maar vermijden ze hete hangijzers zoals de verantwoordelijkheden voor de luchtvaart.

Burgers gesteund, consumenten ontzien

Het pakket is een steun in de rug voor de burger die wil verduurzamen. Burgers, specifiek jongeren, roepen al jaren om middelen en kennis voor verduurzaming. Met forse investeringen in de isolatie van huizen en tweedehands elektrische auto’s hebben ze nu meer handvatten om de nodige stappen te zetten.

Uiteindelijk gaat de klimaattransitie niet alleen over megatonnen, maar over een systeemverandering waarin de burger en consument een gigantische rol spelen. Met dit pakket wordt de Nederlandse consument volledig ontzien. Maatregelen die moeten zorgen voor veranderingen van consumptiegedrag, zoals de vliegtax, hebben de eindstreep niet gehaald. Het kabinet is bereid om industriële normen te veranderen, maar gaat veranderingen van sociale normen uit de weg.

Om tussen 2030 en 2050 volledige klimaatneutraliteit te bereiken, ga je de consument toch écht nodig hebben. Het is een gemiste kans om consumenten de komende zeven jaar niet alvast voor te bereiden op die grote verandering. Hoe langer we de hulpvraag aan hen uitstellen, hoe meer verantwoordelijkheid je doorschuift naar jonge generaties.

Met het voorjaarspakket slaat het kabinet duidelijk een andere weg in. Nu maar hopen dat we de echte klimaattransitie hiermee niet op een dwaalspoor zetten.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws