Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Kies voor klimaat

#10 Bastiaan Meijer, SP

“Maar 20% van de klimaatsubsidies komen terecht bij huishoudens met een laag inkomen. Klimaatbeleid kan alleen als het rechtvaardig is, we stoppen met pesttaksen en pakken grote vervuilers aan!”

200.000 kinderen groeien volgens het CPB volgend jaar op in armoede, 400.000 mensen krijgen voedselhulp van het Rode Kruis. Ondertussen hebben bedrijven vorig jaar tijdens een record koopkrachtdaling een recordwinst van 327 miljard euro gemaakt. Dat vind ik zo oneerlijk, daar wil ik wat aan doen.

In een wijk als Laakkwartier in Den Haag hoor ik mensen nooit over het klimaat. Het gaat altijd over hoge kosten en weinig loon. Klimaatbeleid wordt eerder gezien als nieuwe kostenpost. Klimaatbeleid moet daarom wat mij betreft rechtvaardig zijn, of het zal er niet zijn. Daarom wil de SP een

klimaatrechtvaardigheidstoets invoeren voor al het klimaatbeleid dat wordt gemaakt. Als we vermogen en recordwinsten eerlijk belasten kunnen we ervoor zorgen dat het minimumloon hard stijgt, het jeugdloon vanaf 18 jaar wordt afgeschaft, de huurprijs daalt en er collectief wordt verduurzaamd bij huishoudens met een laag inkomen. Dat is voor mij klimaatrechtvaardigheid.

Brede Welvaart

Zonder werkende mensen is er geen winst. Niet alleen bestuurders en aandeelhouders, maar ook alle medewerkers krijgen voortaan recht op een deel van de winst. Zo profiteren alle werknemers collectief, op het moment dat dividend wordt uitgekeerd aan aandeelhouders