Een duurzame toekomst begint bij groen beleid
De verkiezingen zijn voorbij en de stemmen zijn geteld. Tijd voor de politieke partijen om te onderhandelen over wie de regering zal vormen en welk beleid zij de komende vier jaar gaan voeren. De komende maanden worden dus de plannen voor Nederland geformuleerd tot 2025. Geen beter moment om échte keuzes te maken voor het klimaat!
Maar hoe moet dat groene beleid eruit zien? Wij, jongeren, hebben hier de afgelopen maanden actief over nagedacht. Door de handen ineen te slaan met jongeren van de InnovatieExpo, onze jongerenorganisaties en stakeholders in het veld, hebben we de Youth Climate Deals opgesteld. Dit zijn 30 deals over allerlei thema’s: wonen, werken, voeding, onderwijs, mobiliteit, circulareit, energie en misschien wel de belangrijkste: politiek leiderschap.
Groen beleid begint bij leiders met lef
Het belangrijkste waar wij voor pleiten is écht politiek leiderschap waarbij de overheid de leiding neemt om uit de klimaatcrisis te komen. Dat betekent: niet langer maatregelen vooruit schuiven, maar ambitieus beleid voeren, draagvlak creëren en voor de troepen uit durven lopen. Leiders moeten leiden, niet volgen.
Lees hier meer over in de Youth Climate Deals en in ons transitieplan leiderschap.
Contactpersoon
Tishana Martijn
Vice-voorzitter en bestuurslid JKA
Neem contact op voor antwoord op je vragen over de Youth Climate Deals!
De Youth Climate Deals uitgelegd
Een blik in de Youth Climate Deals
Generatietoets
Met de inzet van een verplichte generatietoets worden nieuwe akkoorden of pakketten van maatregelen voor het klimaat, zoals het Klimaatakkoord, getoetst op de gevolgen voor jonge en toekomstige generaties op de lange termijn. Zo kan bij nieuwe beleidskeuzes, zoals het openen van Lelystad Airport of de verbreding van de A27, meegewogen worden of het in het belang is van jonge generaties en of het verenigbaar is met de klimaatdoelen voor 2030 en 2050. Daarnaast zorgt de generatietoets ervoor dat bij beleidskeuzes niet alleen wordt gekeken naar CO2-reductie voor de laagste prijs, maar ook de vormgeving van de transformatie naar een klimaatneutraal economie in 2050. De generatietoets wordt al toegepast bij het Nationale Groeifonds.
Klimaatautoriteit
Nationale aanpak gedragsverandering
Investeringsimpuls van 15 miljard in het klimaat
Maak het belastingstelsel groen
Benieuwd naar de Youth Climate Deals?
Hoe reizen, wonen, werken, eten en leren we de komende jaren duurzamer? Hoe geven we de energietransitie vorm en maken we onze productie circulair? En misschien wel de allerbelangrijkste vraag: hoe zorgen we dat leiders ook echt leiderschap tonen en toekomstbestendige keuzes maken?