Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Transitieplan leiderschap – We hebben leiders nodig, geen volgers

25 mrt, 2021 | Transitieplannen

De klimaatcrisis is hier. Om een leefbare planeet door te geven aan volgende generaties, moet onze overheid lastige keuzes maken. Er is niet genoeg tijd om te wachten tot de gehele bevolking achter deze lastige keuzes staat. We wachten al meer dan 50 jaar op ambitieuze klimaatactie. Het is nu tijd voor onze politieke leiders om te leiden in de klimaatcrisis, in plaats van te blijven volgen.

Het huidige gebrek aan politiek leiderschap bestaat uit drie belangrijke punten. Ten eerste denken politieke leiders alleen op korte termijn. Leiders kijken nooit meer dan vier jaar vooruit en zijn vooral bezig met herkozen worden. Ten tweede is er een te grote afstand tussen de politiek en de burger. Inwoners voelen zich niet gehoord en zijn dit ook soms niet. Ten derde zijn politieke leiders vooral bezig met volgen, in plaats van waarvoor ze gekozen zijn: leiden. Duurzaam politieke leiders laten zich niet leiden door de voorpagina van de Volkskrant of de nieuwste publicatie van Maurice de Hond. Zij leiden met een visie.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws