Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Een kijkje achter de schermen: JKBreed december editie

9 dec, 2022 | Actueel

Afgelopen dinsdag was het eindelijk zo ver en vond weer de twee maandelijkse JKBreed plaats. En wat waren er veel JKB’ers aanwezig! Vanuit Enschede tot Den Haag reisden onze strijders naar Utrecht om gezellig bij elkaar te komen. Een perfect moment voor alle vrijwilligers om updates en ideeën uit te wisselen en voor alle nieuwe JKBers om kennis te maken met de vele medevrijwilligers buiten de eigen werkgroep.

Benieuwd wat er zoal gaande is op zo’n typisch JKB event? Lees dan snel verder wat een aantal van de JKB’ers er over te zeggen heeft.

Samen strijden: Met, en heel even tegen elkaar

De avond begon gelijk goed. In de vorm van een quiz ontdekten de vrijwilligers de laatste updates van alle werkgroepen. “De Kahoot quiz was mijn favoriete onderdeel, mede doordat we hebben gewonnen natuurlijk”, zegt Jill van de Social Media werkgroep, “Nu weet ik ook waar iedereen mee bezig is!”. “En zo zie je ook waar kansen zijn om samen te werken”, vult Babke van de Events werkgroep aan. “Daar is de JKB toch uiteindelijk ook voor? Lekker samen ervoor gaan.

 

Hoe het er nou echt op een klimaattop aan toe gaat

Toen we allemaal weer helemaal op de hoogte waren van elkaars successen en doelen, verwelkomden we een panel bestaande uit een aantal gastsprekers. In dit inhoudelijke deel namen Bastiaan Hassing (Nederlands delegatiehoofd op de COP27), Irthe de Jong (Bestuurslid JKB – Jonge Klimaatagenda & Internationaal) en Dennis Jansen (VN Jongerenvertegenwoordiger bij NJR) het podium om ons meer te vertellen over de COP27 door mee te doen aan een stellingenspel JK-ja of JK-nee.

Aniek legde hen een aantal kritische stellingen voor waarop de panelleden bevestigend of ontkennend moesten reageren. Dit zorgde natuurlijk voor conflicterende antwoorden en mooie discussies. Vanuit de JKB was een aantal vrijwilligers ook dit jaar weer aanwezig bij de COP in Egypte. De panel was een mooie manier voor de overige vrijwilligers om te horen hoe dat nu eigenlijk was. “De COP is voor buitenstaanders eigenlijk best een vaag evenement, dat hoorden we ook binnen de JKB”, zegt Babke. “En door het zo te verkleinen en tastbaarder te maken is het voor ons allemaal wat duidelijker wat zich daar nou afgespeeld heeft en waarom het belangrijk is dat men er naartoe gaat.”

 

En goede gesprekken werden er nog lang gehouden

We sloten de avond af met een gezellige borrel. Hier was tijd voor het delen van persoonlijke updates met elkaar, maar vergis je niet, want ook hier werden diepe gesprekken gevoerd over mooie onderwerpen. “Daarom is de JKB de plek die ik zocht. Dat je echt goede gesprekken kunt hebben over duurzaamheid, biodiversiteit en veganisme bijvoorbeeld. Over wat het voor je betekent en daarin connectie met elkaar vinden en elkaar inspireren”, aldus onze nieuwste aanwinst Wadner – voorzitter van de werkgroep Grow.

 

Klinkt dit als iets waar jij volgende keer bij wilt zijn? In februari is de volgende JKBreed!

Dus, kom jij het JKB-team aanvullen?

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws