Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Afsluiting COP27: resultaten een (klimaat)top of flop?

24 nov, 2022 | Actueel

Tot de allerlaatste minuut was het spannend of tenminste één positief nieuwtje het eindakkoord zou halen: het klimaatschadefonds. Het is een overwinning voor ontwikkelingslanden dat dat gelukt is. Dat mag echter niet verbloemen dat de klimaattop in Egypte een grote flop is geweest… Twee weken aan intense discussies over een schadefonds heeft ervoor gezorgd dat we niets hebben afgesproken over hoe we die schade in de eerste plaats kunnen voorkomen.

Opnieuw discussies
De klimaattop in Sharm El-Sheikh stond de afgelopen twee weken in het teken van implementatie. Regeringen moesten tot overeenstemming komen over hoe hun klimaatplannen niet langer alleen een papieren werkelijkheid zouden zijn. Dat is simpelweg niet gelukt. Dat het 1,5-gradendoel weer ter discussie stond, tegelijkertijd met de rol van fossiele brandstoffen in het toekomstige energiesysteem, is simpelweg gênant. Een klimaattop kan een nuttig instrumentarium zijn. Dan moeten we wel gaan zoeken naar vooruitgang, in plaats van strijden tegen achteruitgang.

Ambitie wel aanwezig
Een lichtpuntje is de teleurgestelde reacties uit de hoek van de Europese Unie en haar lidstaten. Daaruit blijkt ambitie om verder te versnellen. Als landen als China, Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten niet bereid zijn om mee te doen, kunnen we dus gewoon zelf aan de slag. Dit momentum moeten we gebruiken om voor de COP28 in Dubai al onze eigen klimaatplannen ‘1,5-gradenproof’ te maken. Dan kunnen we daar het levende bewijs zijn dat het 1,5-graaddoel wél haalbaar is.

Wij gaan door!
De COP is natuurlijk niet het enige moment in het jaar waarop we samen kunnen strijden tegen klimaatverandering en afspraken kunnen maken. Sterker nog, de overige 50 weken gaan wij als Jonge Klimaatbeweging natuurlijk gewoon! Wij laten de stem van jongeren horen in het klimaatdebat. Meedoen? Bekijk hier hoe.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws