Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Duurzaam de feestdagen door

14 dec, 2017 | Actueel

Gezellig met zijn allen binnen zitten met de verwarming flink hoog, een mooi versierde kerstboom en heel veel feestelijke (vlees)maaltijden. Bij de gedachte alleen al krijgen we een warm gevoel van binnen! Tegelijkertijd slaat ons duurzame hart een slag over. Daarom hier een aantal tips om als klimaatbewuste jongere wél mee te kunnen doen deze feestdagen!

 1. Adopteer een kerstboom! Een mooi versierde kerstboom staat symbool voor gezelligheid tijdens de feestdagen. Maar ieder jaar een boom uit de grond trekken en in huis neerzetten? Dat kan duurzamer! Gelukkig zijn er al genoeg initiatieven om lokaal een kerstboom te adopteren. Liever een kunstboom? Koop deze dan tweedehands. En na de kerst verbrand je je boom natuurlijk niet, maar breng je hem terug of plant je hem in je eigen tuin.
 2. Kerstverlichting
  Ga voor duurzame kerstverlichting! Led-lampjes zijn iets duurder in de aanschaf maar gaan een stuk langer mee. Voor buiten kan je led-verlichting kiezen die bestand is tegen vocht en vuil. Zet je verlichting ’s nachts, of als er niemand thuis is, uit. Dit kan je gemakkelijk regelen door een timer aan te sluiten op je verlichting.
 3. Kersttrui
  De verwarming lekker hoog tijdens de kerst? Niet nodig! In plaats daarvan trekken jullie gewoon een mooie of maffe kersttrui aan! Ze zijn al een aantal jaar weer helemaal terug van weggeweest en het aanbod is dan ook erg groot. Een goede borrel kan trouwens ook helpen om dat lekker warme gevoel van binnen te krijgen. 😉
 4. Mail je kerstwens
  Een stuk milieuvriendelijker dan een papieren kaart. Maar oké toegegeven, nothing beats de ouderwetse kerstkaart. Als je dan toch besluit om hiervoor te gaan, koop dan kerstkaarten van gerecycled papier of recycle zelf je oude kerstkaarten. Enveloppen kan je trouwens ook prima opnieuw gebruiken door een etiketje op het adres te plakken.
 5. KerstdinerDuurzame_kerst
  Een eerste inkoppertje: kook eens een vegetarische kerstmaaltijd. Andere tips voor een duurzaam kerstdiner: koop lokaal, kies zoveel mogelijk voor onverpakte producten en neem je eigen tas mee naar de winkel.
 6. Cadeaus
  Ga dit jaar op zoek naar duurzame kerstcadeaus! Een duurzaam cadeau is iets wat in elk geval lang meegaat. Je kan iemand ook een beleving cadeau geven. Zoek je een cadeau voor een gadgetfan? Bekijk dan deze leuke eco gadget en cadeaus! Probeer bij het inpakken van cadeaus zo min mogelijk papier en plakband te gebruiken. En heeft een van je familieleden echt niks op zijn verlanglijst staan? Geef die persoon dan ook wat hij wil: (bijna) Niks van Greenpeace!
 7. Vuurwerk
  2017 was een awesome jaar en dat willen we dan ook knallend afsluiten! Helaas veroorzaakt het afsteken van vuurwerk heel veel milieuvervuiling: fijnstof in de lucht en zware metalen in de bodem en water. Milieucentraal geeft een aantal tips om de vervuiling van vuurwerk te beperken, zoals: vermijd illegaal vuurwerk, verminder de hoeveelheid vuurwerk door samen met de straat iets te organiseren en vergeet de volgende dag niet je afval op te ruimen. In plaats van zelf vuurwerk af te steken kan je natuurlijk ook naar een georganiseerde vuurwerkshow gaan.

Heb jij nog andere tips om duurzaam te de feestdagen door te komen? Wij horen ze graag! In elk geval hele fijne feestdagen en alvast een mooi, duurzaam 2018 toegewenst!

Bron cover foto: The Odysses
De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws