Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Duurzaam wonen: Sarah Thiel

31 aug, 2017 | Actueel

Sarah Thiel
In aanloop naar de Jonge Klimaattop ontmoeten wij veel interessante en enthousiaste jongeren. Graag delen wij hun ervaringen en motivaties, niet alleen omdat dit gewoon erg leuk is, maar ook als bron van inspiratie voor jongeren zoals jij! Dit keer spraken wij met Sarah Thiel (25) van Portaal, zij zet zich dagelijks in om wonen niet alleen fijner, maar ook duurzamer te maken.

Waarom Portaal?

Ik vind het fijn om me in te zetten voor een basisbehoefte die iedereen heeft: een prettige woonomgeving. Daarbij vind ik het belangrijk om bij een organisatie te werken die hier op een duurzame manier aan voldoet en zo verantwoordelijkheid neemt in het behalen van de klimaatdoelstellingen. Hierbij is het belangrijk om ook bewoners goed mee te nemen in dit proces en ze bewust te maken van hun energieverbruik. Zo is voor de één opwarming van de aarde een belangrijke drijfveer om het verbruik te verlagen en voor de ander de energierekening.

Wat is jouw rol bij Portaal?

Sinds januari ben ik werkzaam als trainee op de afdeling vastgoedprojecten. Hier ben ik betrokken bij de renovatie van woningcomplexen, met als doel het verhogen van het wooncomfort. Zo isoleren we bijvoorbeeld woningen, waardoor de energievraag afneemt. Daarnaast stellen we, waar mogelijk, bewoners in staat hun eigen duurzame energie op te wekken en te gebruiken, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen en het afsluiten van gasinstallaties. Ook ben ik betrokken bij het implementeren van Bouw Informatie Modellen, dit komt neer op het zeer nauwkeurig registreren (in 3D) van alles wat er wordt gebruikt tijdens de bouw. Een belangrijke stap richting een meer circulair proces.

Wat doe je buiten je werkzaamheden om nog meer aan duurzaamheid?

Ik ben al jaren vegetariër, oorspronkelijk vanuit mijn liefde voor dieren, maar inmiddels met name omdat ik mijn ecologische voetprint hier flink mee kan verkleinen. Kleding koop ik soms nieuw, maar probeer ik ook tweedehands te verkrijgen of regelmatig uit te wisselen met vriendinnen. Niet alleen heb ik zo een afwisselende garderobe, maar hou ik ook meer geld over en worden kledingstukken optimaal benut. Ik ga dagelijks met de trein naar mijn werk, als ik af en toe een auto nodig heb, dan neem ik een Greenwheels auto. Ook ben ik dit jaar lekker op fietsvakantie geweest in eigen land, de Limburgse heuvels gaven me een echt buitenlandgevoel. Daarbij heeft het toch zeker 100 kg CO2 uitstoot bespaard ten opzichte van een vliegreis! Het zijn kleine dingen die mij niet extra veel moeite kosten, maar veel opleveren. Ik denk dat hier ook de grootste winst te halen valt, door mensen opties te bieden die milieubesparender zijn, maar vooral ook makkelijker, voordeliger of leuker dan het milieubelastende alternatief.

Waarom ben je aanwezig bij de Klimaatdialogen?

Ik vind het een bijzondere kans om mee te kunnen denken over een belangrijk thema als wonen. Naar mijn idee is dit thema voor veel mensen te abstract, waardoor het niet altijd de aandacht krijgt die het nodig heeft.

Wat viel je op tijdens de Klimaatdialogen?

Het enthousiasme en de bevlogenheid die onder alle deelnemers te voelen was. Vaak heb ik het gevoel dat het vijf voor twaalf is als het gaat om klimaatverandering, maar deze avond kreeg ik juist het gevoel dat we wel degelijk het tij nog kunnen keren. Er hing een enorme ‘Yes we can’ vibe, en ik hoop dat dit geluid zich ook buiten deze dialogen gaat verspreiden.

“Het voelt vaak als vijf voor twaalf, maar er hing een enorme ‘Yes we can’ vibe”

 

Wat mij ook opviel bij mijn thema waren de tegenstrijdigheden: willen we meer individualisering, zodat mensen meer inzicht krijgen in wat zij kunnen doen tegen klimaatverandering, of willen we toch meer collectieve voorzieningen? Willen we ‘super permanente’ woningen, die flexibel en makkelijk te transformeren zijn naar de behoeftes van de (veranderende) gebruikers, of willen we modulaire woningen die juist gemakkelijk af te breken en te verplaatsen zijn? Moet kopen makkelijker worden of belemmert dit juist de deeleconomie? Natuurlijk hebben we deze avond niet gelijk alle antwoorden gevonden, maar de dialogen zijn een goede manier om hier over te blijven filosoferen en verder te komen.

Wat zie jij als de belangrijkste verandering voor 2050?
De omslag van productgericht naar service-gericht consumeren. Door deze stap te zetten, zal de focus niet meer liggen op het bezitten van goederen door consumenten, maar het beheren van goederen door de leveranciers. Hierdoor zal de productie ook veranderen van producten die snel weer vervangen moeten worden, naar producten die van hogere kwaliteit zijn en makkelijker hergebruikt kunnen worden.

Als je een dag met iemand zou kunnen ruilen, wie zou dat zijn en waarom?

Thomas Rau, een architect die zich enorm inzet voor een meer circulaire economie en daar innovatieve ideeën voor ontwikkeld. Zijn documentaire ‘Het einde van bezit’ legt heel helder uit hoe we door de omschakeling van een lineair naar een circulair productieproces en denkwijze, niet alleen groener, maar ook efficiënter kunnen leven.

Afbeeldingsresultaat voor circular economy

Welke duurzame recente ontwikkeling maakte jou enthousiast?

Ik vind het fantastisch om te zien hoe het Europese ‘plastic tasjesbeleid’, waardoor je in winkels moet betalen voor een plastic zakje, ertoe heeft geleid dat er een drastische afname in het gebruik hiervan is bereikt. Dit is een voorbeeld van een sturende rol die de overheid hierin kan spelen door consumenten en winkeliers te stimuleren bij te dragen aan een beter klimaat zonder daar grote offers voor te leveren.

Afbeeldingsresultaat voor plastic tasjes beleid

Wat zou je jongeren met een passie voor duurzaamheid mee willen geven als advies?

Het klimaatissue is een veelomvattend globaal probleem, dat nu (nog) niet direct voelbaar is in onze directe leefomgeving. Probeer dit probleem te concretiseren, door te werken aan oplossingen die direct impact hebben en bewustwording onder een breed publiek te creëren. Bijvoorbeeld door producten of services te ontwikkelen die niet alleen duurzaam, maar vooral ook leuk, makkelijk of voordelig zijn.

Afbeeldingsresultaat voor portaal

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws