Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Duurzame start-up: de Spullenier

16 feb, 2018 | Actueel

Ze zijn jong, vol ambitie en met een duidelijke visie op hoe het anders moet én kan: jonge duurzame start-ups. Maar hoe komen ze op hun ideeën? En hoe maken ze van hun passie hun werk? Dit keer staat de Spullenier in de spotlight, opgericht in 2015 met als doel spullen met elkaar te delen om zo overconsumptie tegen te gaan.

Spullen teveel, ruimte tekort
Het begon medio 2015 met het oprichten van de stichting ‘De Deelkelder’ in een werfkelder aan de Oudegracht in hartje Utrecht. Michiel en Claire gingen samenwonen en kwamen erachter dat zij geen plek meer zou hebben voor al hun spullen. Een opslagruimte in de stad huren was te duur en een ruimte buiten de stad was niet praktisch. Toen ontstond het idee om een stichting op te richten met een fysieke opslagplek waar mensen spullen naartoe kunnen brengen en kunnen lenen wanneer ze het nodig hebben, want eigenlijk is het alleen maar inefficiënt en onpraktisch om alles zelf te willen hebben. Zo is uit onderzoek gebleken dat een boormachine gemiddeld maar 13 minuten in zijn leven gebruikt wordt. Daarbij was er het besef dat het huidige consumptiesysteem leidt tot veel overproductie en daardoor bijdraagt aan inefficiëntie, milieuvervuiling maar ook sociale en economische ongelijkheid. De missie van de stichting was dan ook om de huidige mentaliteit te transformeren van één waarbij bezit centraal staat naar één waar juist de toegang tot spullen van groter belang is.

Credit: Munir de Vries

Illustratie van Munir de Vries


Van Deelkelder tot Spullenier
In november van 2017 veranderde de Deelkelder in de Spullenier, dit omdat veel mensen een negatieve associatie bleken te hebben met kelders, maar ook omdat het woord ‘delen’ voor veel mensen leek te impliceren dat er peer-to-peer geruild werd terwijl je gewoon van een organisatie leent. De spullenier kreeg dus een nieuwe naam en locatie aan het Hof van Cartesius, een zogenaamde circulaire broedplek, zodat het duidelijker zou worden dat het om een spullenbibliotheek gaat. Om spullen te mogen lenen wordt je lid, hiervoor zijn verschillende abonnementen. Wanneer mensen lid worden, worden ze in feite mede-eigenaar waardoor ze meer verantwoordelijkheid voelen voor de spullen dan wanneer ze eenmalig wat kunnen lenen.

 

De gereedschapscollectie

De gereedschapscollectie van de Spullenier

Een moeilijke start
Vol goede moed begon Michiel zijn start-up, hij verzamelde spullen van familie, vrienden en kennissen en wist uiteindelijk een groot deel van de inventaris te kopen met subsidie van een start-up wedstrijd die hij gewonnnen had. Nadat de eerste fanatiekelingen lid waren geworden bleek het toch moeilijk een grotere groep mensen te bereiken. Tijdens de rondreis van Michiel en Claire door Noord-Oost Amerika kwamen ze meerdere ’tool libraries’ tegen. Het is daar veel normaler dan in Nederland omdat er een sterker gemeenschapsgevoel is en omdat de mensen daar meer op elkaar aangewezen zijn door het gebrek aan sociale zekerheid. Hier in Nederland daarentegen zit de consumptiementaliteit er veel sterker in, veel mensen zien het hebben van spullen toch als een belangrijke vorm van zelfbeschikking of zelfs als statussymbool. Daarbij richten bedrijven met een circulaire denkwijze zich vooral op het vergroten van mensen hun gemak. Een deeleconomie is een stuk moeilijker na te streven dan een circulaire economie.

Afbeeldingsresultaat voor the buyerarchy of needs

“The Buyerarchy of needs” van Sarah Lazarovic

 


De toekomst van de Spullenier
Op dit moment is Michiel weer met een baan begonnen, maar hij geeft de Spullenier zeker niet op. Sterker nog, hij hoopt dat het idee juist op meerdere plekken overgenomen wordt. Misschien op kleinere schaal bij ecodorpen of nieuwbouwcomplexen waarbij de inwoners het zelf regelen. Of komt er juist een innovatievere vorm van de spullenbibliotheek, bijvoorbeeld een volledig geautomatiseerd systeem dat via chips registreert wat je leent, iets wat in de VS al op sommige plekken bestaat. Ondertussen zijn er studenten Toegepaste Psychologie bezig met een onderzoek om te kijken hoe de Spullenier voor een grotere groep mensen aantrekkelijk kan worden. Hopelijk dat op den duur het delen en lenen van spullen in plaats van het bezitten van spullen aanslaat.

 

Impact top 10 van een gemiddelde Nederlander waarbij 'spullen' op nummer 1 staan

Impact top 10 van een gemiddelde Nederlander waarbij ‘de categorie spullen’ op nummer 1 staat (Uit: Verborgen Impact)


Tips voor starters met een innovatief idee
Volgens Michiel is het heel belangrijk om je idee zo concreet mogelijk te maken. Als hij het opnieuw had kunnen doen hat hij misschien specifiek een gereedschapsbibliotheek geopend zodat het duidelijk is waarvoor mensen bij hem terecht kunnen. Het is heel belangrijk je focus te behouden zodat je jouw idee ook goed over weet te brengen op investeerders. Ook adviseert hij de ‘friends, family and fools’ regel te hanteren waarbij je eerst geld ophaalt bij je naasten voordat je naar een ander netwerk gaan, zo laat je zien dat je genoeg vertrouwen in je eigen idee hebt om bij je naasten in het krijt te staan. Tot slot, wil je makkelijker aan investeerders komen dan moet je ervoor zorgen dat je een duidelijke business case hebt en dat je idee schaalbaar is.

 

 

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws