Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Duurzame start-up: Sustainer Homes

13 feb, 2018 | Actueel

Ze zijn jong, vol ambitie en met een duidelijke visie op hoe het anders moet én kan: jonge duurzame start-ups. Maar hoe komen ze op hun ideeën? En hoe maken ze van hun passie hun werk? Dit keer staat Sustainer Homes in de spotlight, opgericht in 2014 met als doel het maken van de meest duurzame en comfortabele woningen. In de Jonge Klimaatagenda voor 2050 luidt onze visie op wonen als energievoorzienend, circulair en laag van impact, Sustainer Homes is dan ook een voorbeeld van een start-up die dat nu al probeert te verwezenlijken.

Van zeecontainer tot houten module
Gebouwen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor één derde van de CO2-uitstoot, dit terwijl er vaak niet als eerste aan gedacht wordt bij de oorzaken van klimaatverandering. Om deze uitstoot terug te brengen moeten we radicaal anders gaan bouwen, zonder milieubelastende materialen als metaal en beton. Vanuit dit besef ontstond ‘Sustainer Homes’ met als doel om duurzame, flexibele en toegankelijke woningen te creëren waarbij zowel de bouw als het gebruik ervan zo energie- en milieubesparend mogelijk is. In eerste instantie bestond het concept uit het ombouwen van zeecontainers tot woningen, maar al gauw bedachten de oprichters dat hout een mooier, duurzamer, en beter te schalen materiaal is. Na deelname aan het Startupbootcamp programma meldden de eerste investeerder zich al waarna een prototype ontwikkeld kon worden. Vanaf dat moment ging alles in een sneltreinvaart want de houten modules blijken een groot succes. Dit is waarschijnlijk te danken aan het feit dat het mensen de mogelijkheid geeft om hun eigen droomhuis of kantoor te ontwikkelen en dat met de laagste impact. Van ‘Tiny House’-achtige taferelen tot bedrijfspand, villa of zelfs een (kleine) flat, de mogelijkheden blijken bijna oneindig te zijn.

Recreatiewoning interieur

Recreatiewoning interieur

Off-grid
Een belangrijk onderdeel van een Sustainer Home is het extreem lage energieverbruik. Elke woning wordt standaard opgeleverd met zonnepanelen, een warmtepomp en klimaatsysteem. Dat laatste in combinatie met goede isolatie zorgt ervoor dat er altijd een constante temperatuur is, wel zo prettig. Ook is het mogelijk om zelfs volledig zelfvoorzienend te zijn, bijvoorbeeld door een (regen-)waterzuivering, batterijen, of zelfs een windmolen. Toch is zelfvoorzienend wonen niet per sé de meest duurzame optie, vooral als er al goede infrastructuur is, er zal dus altijd onderzocht worden wat de beste optie is. Voor wie off-grid wel als muziek in de oren klinkt is er dit voorbeeld van een Sustainer Home bewoner die zijn droom al verwezenlijkt heeft.

De eerste off-grid Sustainer Home

De eerste off-grid Sustainer Home

Taboe rondom hout
Bij Sustainer Homes krijgen ze veel vragen over de bestendigheid van hout. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten wordt er hier namelijk nauwelijks met hout gewerkt waardoor er een taboe op lijkt te rusten. Niet is echter minder waar, want hout is even bestendig en daarbij nog flexibeler en duurzamer ook. Daarbij worden de modules van Sustainer Home gebouwd volgens het ‘cradle-to-cradle’ principe waarbij alle materialen hergebruikt kunnen worden – in tegenstelling tot betonnen gebouwen. Ook goed om in het achterhoofd te houden is dat er bij de bouw van conventionele huizen meer komt kijken dan CO2 uitstoot alleen, de productie van beton gebruikt namelijk heel veel water en veroorzaakt daarbij veel sociale en ecologische misstanden zoals ‘landgrabbing’ door de schaarste van zand. Het fijne aan hout is dat het een hernieuwbare bron is en er goede, betrouwbare certificering voor bestaat.

Plaatsing module bij The Green Village in Delft

Plaatsing module bij The Green Village in Delft

Forbes 30 under 30
Eén van de oprichters van Sustainer Home, Gert van der Vught, heeft een eervolle plek in de Forbes 30 under 30-lijst gekregen als jonge sociale ondernemer met de verwachting dat hij in 2018 veel impact gaat maken. Naast dat het een hele eer is, laat het ook zien dat er erkenning ontstaat voor het belang van duurzame architectuur. De ambitie van Sustainer Homes is om binnen tien jaar al 1 miljoen woningen geplaatst te hebben, een zeer ambitieus streven wat hopelijk werkelijkheid wordt. Een mooie boodschap die we meekregen voor jongeren is gebaseerd op het gegeven dat we ongeveer 80.000 werkuren in ons leven hebben en dat je de grootste impact kan maken door die 80.000 uur in te zetten voor je duurzame passie. In elke laag en elke sector van de samenleving moet namelijk verduurzaamd worden dus zet vooral jouw skills in om dit te bereiken. Niemand bij Sustainer Homes heeft bijvoorbeeld een expliciet duurzame studie gedaan, de meeste zijn architecten, engineers of marketeers, maar wel delen ze dezelfde passie. Als iedereen zijn of haar skills inzet op een sociaal verantwoordelijke manier, dan komen we er wel!

Wil je na het lezen van dit artikel eigenlijk meteen je skills inzetten bij Sustainer Homes? Er staan een aantal functies en stages open! 

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws