Jongeren willen dat we in 2040 in Europa alleen nog maar reizen met de trein. Dat, en nog meer, staat in de Jonge Klimaatagenda 3.0 die de Jonge Klimaatbeweging op donderdagavond lanceert. Het is een toekomstvisie voor Nederland in 2040. Deze nieuwe Klimaatagenda, geschreven met zeventig jongerenorganisaties die samen één miljoen jongeren vertegenwoordigen, overhandigen zij die avond aan minister Jetten voor Klimaat en Energie. “Nederland heeft een visie nodig die ons door de klimaat-, biodiversiteits- en energiecrises loodst,” zegt voorzitter Aniek Moonen. “Door als jonge generatie duidelijk te laten zien in wat voor land we over twintig jaar willen wonen, bieden we houvast.”
De Jonge Klimaatbeweging (JKB) vroeg aan jongeren van allerlei verschillende achtergronden, van studenten tot politieke jongeren en klimaatspijbelaars tot young professionals, in wat voor Nederland zij in 2040 willen leven. ‘Hoe werkt onze economie dan, hoe wekken we energie op, hoe ziet jouw stad of dorp eruit en wat wil je dan eten?’ Met de input van deze jongeren, samen met die van betrokken experts, stelden ze de Jonge Klimaatagenda op.
“Met deze toekomstvisie willen we laten zien dat het belangrijk is om na te denken over wat voor land we samen aan het bouwen zijn,” zegt Moonen. “Tegelijkertijd is het vooral een oproep tot actie: als we nog een kans willen maken op een schonere, gezondere en mooiere leefomgeving, moeten we nú actie ondernemen.”
Klimaatgeletterdheid
In de Jonge Klimaatagenda staat dat jongeren willen dat we in 2040 onze welvaart meten aan de hand van onze gezondheid en de kwaliteit van onze natuur. Energie wordt volledig emissieloos opgewekt, kernenergie hoort daarbij. In 2040 wonen we in een natuurinclusieve samenleving, waar we omringd zijn door groen en ook in onze beslissingen rekening houden met de natuur. Verder wordt iedereen ‘klimaatgeletterd’ opgeleid, eten we plantaardig en lokaal voedsel en wordt alles hergebruikt. Onze steden zijn groen, energiepositief (dus wekken meer op dan ze gebruiken) en autovrij. In plaats van met de benzineauto, reizen we elektrisch, op duurzame brandstoffen en met het openbaar vervoer.
Groot gedeeld urgentiegevoel
“Het is opvallend hoe eensgezind de ondervraagde jongeren waren op een groot aantal onderwerpen,” zegt Tessa Dool, verantwoordelijk bestuurslid van de JKB. “Het grote urgentiegevoel wordt gedeeld en zorgt voor een hoog ambitieniveau.”
Met de Jonge Klimaatagenda 3.0 bouwt de jongerenkoepel voort op de Klimaatagenda uit 2019. De 2.0-versie werd geschreven met een kleinere groep jongeren – 30 organisaties – en zei nog niets over het energiesysteem of biodiversiteit. “Tijdens de coronacrisis gaf onze achterban massaal aan deze onderwerpen erg belangrijk te vinden,” zegt Moonen. Daarnaast was het streefjaar van de 2.0-agenda nog 2050, in plaats van 2040. Moonen: “De tijd dringt en we hebben geen dertig jaar meer om de samenleving te verbouwen.”
Lancering met Rob Jetten en Diederik Samsom
De Jonge Klimaatbeweging lanceert de Klimaatagenda 3.0 in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Onder het publiek zijn vooral veel van de betrokken jongeren, maar ook vertegenwoordigers uit de nationale en Europese politiek zoals Diederik Samsom, Marjan Minnesma en Heleen de Coninck.
Dit zeggen de jongerenorganisaties die de Jonge Klimaatagenda 3.0 hebben ondertekend:
“Het hoger onderwijs leidt de volwassenen van morgen op, waardoor het juist belangrijk is dat het hoger onderwijs gaat verduurzamen. Ook deze sector moet mee. We zijn dan ook blij dat het zo’n belangrijke plek heeft in de toekomstvisie.”
– Terri van der Velden, voorzitter Interstedelijk Studenten Overleg
“Heel veel mensen zijn zich nog steeds niet bewust van de onrechtvaardigheden die jongeren boven het hoofd hangen. Het is hard nodig dat iedereen deze Klimaatagenda leest, zodat we snel van koers kunnen veranderen.” – Winnie Oussoren, voorzitter Jong Milieudefensie
“We geloven dat wij de generatie moeten zijn die de aarde beter doorgeeft dan wij hem hebben ontvangen. Hierbij is samenwerking en een plan met visie cruciaal. Wij staan achter het plan van de JKB, en de stip op de horizon, met dit commitment laten wij zijn dat we in gezamenlijkheid voorwaarts verder gaan.” – Ylona Mak, bestuurslid Jong Rabo
Omslagfoto van dit bericht door Tom Brown