Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Good, clean & fair food: Hilde Segond von Banchet

22 aug, 2017 | Actueel

In aanloop naar de Jonge Klimaattop ontmoeten wij veel interessante en enthousiaste jongeren. Graag delen wij hun ervaringen en motivaties, niet alleen omdat dit gewoon erg leuk is, maar ook als bron van inspiratie voor jongeren zoals jij! Dit keer spraken wij Hilde Segond von Banchet (28) van Slow Food Youth Network, zo sierlijk als haar naam is ook haar geschiedenis met- en voorliefde voor eerlijk eten.

Waarom Slow Food Youth Network? (SFYN)
Ik kom uit een familie waar eten altijd een grote rol heeft gespeeld. Samen koken en aan tafel gaan is daardoor ook een heel belangrijk onderdeel van mijn leven. Mijn ouders hadden vroeger een biologisch-dynamisch restaurant in Arnhem, Nola Rae, waar ik opgegroeid ben samen met mijn zusje. Ik heb zelf ook veel in de horeca gewerkt en ben zelfs banketbakker geweest, terwijl ik eigenlijk ben opgeleid als actrice. Mijn interesse voor de gastronomische kant, maar ook de politiek-sociale kant van eten komt dan ook voort uit het laatste. Ongeveer drie jaar geleden kwam SFYN (destijds Youth Food Movement) op mijn pad en dat bleek een perfecte combinatie voor mijn interesse in voedsel en mijn creativiteit en storytelling skills.

Wat is jouw rol bij SFYN?
Ik ben verantwoordelijk voor de communicatie. Zo beheer ik de website en social media accounts, maak ik nieuwsbrieven en persberichten, produceer ik video’s, podcasts en foto’s en schrijf ik teksten. Maar ook zijn wij als SFYN gewoon een groep jonge mensen met een passie voor een good, clean en fair voedselsysteem. In de praktijk doen we dus allemaal meer dan alleen onze ‘kerntaken’.



Met ons kantoor proberen we zoveel mogelijk onze regionale vrijwilligersorganisaties te ondersteunen met hun evenementen. Daarnaast willen we alle jongeren in Nederland laten zien dat het voedselsysteem anders ingericht moet worden. En nog belangrijker: dat dit ook écht kan. In ons netwerk zitten genoeg ondernemende, gepassioneerde jonge mensen die laten zien dat positieve verandering mogelijk is en dat we niet hoeven te wachten tot de ‘grote jongens’ of de overheid er klaar voor zijn. Wij geloven in een netwerk van veranderaars die elk op hun eigen manier verandering teweeg brengen en zo samen een grote impact kunnen maken.

Wat doe je buiten je werkzaamheden om nog meer aan duurzaamheid?
Ik eet nu ongeveer 7 jaar zo veel mogelijk vegetarisch. Dat betekent dat ik thuis eigenlijk geen vis of vlees eet. Maar als lekkerbek kom ik tijdens mijn werk soms ook chefs en producenten tegen die mij heel bijzondere stukjes vlees voorschotelen, dan wint mijn nieuwsgierigheid het. Verder probeer ik zo seizoensgebonden mogelijk te eten door groenten op de bio-markt te kopen of uit mijn eigen moestuin te eten.

“Als lekkerbek kom ik tijdens mijn werk soms ook chefs en producenten tegen die mij heel bijzondere stukjes vlees voorschotelen, dan wint mijn nieuwsgierigheid het!

 

Waarom ben je aanwezig bij de Klimaatdialogen?
Als SFYN vinden we het belangrijk om de stem van jongeren te laten horen. Dat doen we op verschillende manieren en onderdeel zijn van de Klimaatdialogen past daar goed bij. Wij zijn namelijk degenen die nog heel wat decennia moeten leven in een wereld die wordt gevormd door de huidige politiek en het bedrijfsleven. Die mogen wat mij betreft wel een versnelling hoger gaan in de transitie naar een duurzamere wereld.

Wat viel je op tijdens de Klimaatdialogen?
Zelf was ik aanwezig bij het thema voedsel, als vertegenwoordiger van SFYN. De sfeer vond ik heel goed. Ondanks de verschillen tussen de jongerenorganisaties was er van polarisatie op het eerste gezicht weinig merkbaar. Natuurlijk is het duidelijk dat verschillende partijen, verschillende prioriteiten hebben, maar door de dialoogvorm, vormde dit juist een voedingsbodem voor een goed gesprek waarbij er echt naar elkaar geluisterd werd.

Wat zie jij als de belangrijkste verandering voor 2050?
Dat is een heel ingewikkelde vraag, want het probleem is natuurlijk ook dat er zoveel verschillende transities nodig zijn. We kunnen niet inzetten op een specifiek thema. Wat dat betreft is misschien brede bewustwording het belangrijkst. Vooral zolang er nog steeds mensen zijn die klimaatverandering ontkennen, nieuwe kolencentrales willen bouwen en ga zo maar door. Dat vind ik eigenlijk best bizar.

Als je een dag met iemand zou kunnen ruilen, wie zou dat zijn en waarom?
Donald Trump; Ik zou eerst het klimaatverdrag van Parijs tekenen en daarna direct het ontslag van mijzelf en mijn hele administratie aanbieden. Ik hoop wel dat ik de volgende dag dan weer als mezelf wakker wordt.

Welke recente gebeurtenis maakte jou enthousiast?
Ik word altijd enthousiast van de verschillende mensen in ons netwerk die samen naar oplossingen zoeken. Zo was laatst 900 kilogram spinazie van Krispijn van den Dries afgekeurd vanwege te lange stengels en te groot blad. In no time heeft hij via Facebook met verschillende mensen een eigen afzetkanaal gecreëerd en wist zo deze prima oogst te redden van de afvalbak.

 

“Duurzamere keuzes maken gaat niet om ‘dingen’ die je allemaal niet meer mag, maar om creatief omgaan met hoe je het juist anders kunt doen

 

Wat zou je jongeren met een passie voor duurzaamheid mee willen geven als advies?
Hoewel er grote transities nodig zijn, denk ik dat “klein en dicht bij jezelf beginnen” het allerbeste werkt. De moed kan je soms in de schoenen zakken als je het nieuws leest en dat is zonde. Houd het leuk voor jezelf en kijk welke uitdagingen jij aan kan gaan om duurzamere keuzes te maken. Als je duurzamer wil eten met een klein budget hoef je niet direct al je geld uit te geven bij dure eco-supermarkten. Minder of geen vlees en vis eten, seizoensgroenten op de markt kopen met je eigen boodschappentas en creatief leren omgaan met restjes zijn betaalbare veranderingen die wel veel verschil kunnen maken. Door dicht bij jezelf te blijven kun je ook andere mensen inspireren. Duurzamere keuzes maken gaat niet om “dingen die je allemaal niet meer mag”, maar om creatief omgaan met hoe je het juist anders kunt doen.

Meer weten over Slow Food Youth Network en wat je zelf kan betekenen?
Bezoek dan hun website: http://slowfoodyouthnetwork.nl/

 

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws