Geschreven door Yara van Heugten
2021: Het jaar van de Tweede Kamerverkiezingen, jaar twee van de coronacrisis én het tweede jaar JKB onder voorzitterschap van Werner. Hoog tijd om Werner uitgebreid aan jullie voor te stellen en het te hebben over het thema van dit jaar: Naar het Leiderschap voor Morgen.
Ik spreek Werner via skype, beide vanaf onze eigen veilige thuiswerkplek in Rotterdam, max. twintig minuten fietsen van elkaar vandaan. Aan de muur achter hem hangt een whiteboard met plannen in onleesbaar handschrift en een stuk of wat krantenknipsels: over de lancering van het Jonge Klimaatpanel, de eerste plek in de Trouw Duurzame 100- en een opiniestuk van zijn hand.
Werner is geboren op 14 juli 1998 in Grootebroek, West-Friesland, een boerenstreek. Als peuter is hij extreem verlegen, vertelt hij me. Zijn verjaardag vindt hij de ergste dag van het jaar. “Vreselijk zo veel ogen op me gericht!” Vijf jaar verder is daar niets meer van te merken. Op zijn negende schrijft hij in een vriendenboekje dat hij Minister van Financiën wil worden. Voor zijn vrienden en familie staat het dan al vast: later gaat Werner de politiek in. Op de middelbare school hangt een sfeer van doe maar normaal. Op een gegeven moment gaat hem dat tegenstaan. “Ik wilde me juist onderscheiden.” Zijn huiswerk is altijd in orde. Uitgaan is niet aan hem besteed.
Na de middelbare school gaat Werner Advanced Technologies studeren aan de Universiteit Twente. Al snel merkt hij dat hij zijn studie niet geweldig interessant vindt. In plaats van te stoppen gaat hij dingen ernaast doen. Als onderdeel van het extra-curriculaire programma krijgt hij gastles van voormalig NOS-journaal presentator Victor Deconinck over public speaking. Op dat moment denkt hij, hé hier zit iets. Dit vind ik leuk. Hij weet alleen nog niet wáárover hij wil spreken.
“De rijkste tien procent van deze aarde stoot net zoveel uit als de overige 90 procent. Dat ging er bij mij niet in.”
In 2018 gaat Werner naar Zuid-Korea. De slechte luchtkwaliteit triggert hem over klimaatverandering na te denken. Hij ontdekt hoe groot en oneerlijk het klimaatprobleem is. “De rijkste tien procent van deze aarde stoot net zoveel uit als de overige 90 procent. Dat ging er bij mij niet in.” Werner begint een start-up die de CO2-uitstoot van consumentenproducten compenseert door te investeren in duurzame projecten, zoals zonne-energie. Hij komt op dat idee wanneer hij ziet dat hij kan bijbetalen om de klimaatimpact van zijn terugvlucht te compenseren.
Inmiddels heeft hij zijn aandeel in de start-up verkocht en richt hij zich volledig op zijn master, Global Business en Sustainability, en op de Jonge Klimaatbeweging. Met een goed verhaal mensen in beweging proberen te brengen, dat is zijn passie. “Ik hoop later een deel van mijn inkomen te kunnen verdienen met spreekopdrachten.” “Maar”, zegt hij, “uiteindelijk gaat het wel echt om de boodschap.”
Een overheid met lef
Zijn belangrijkste boodschap: “Overheid, toon lef!” De frustratie is zichtbaar als Werner het heeft over het gebrek aan leiderschap in de politiek. “Hoe kun je nou zo weinig verantwoordelijkheid [voor de klimaatcrisis] nemen?!” Spannend vindt hij het dan ook niet om tegenover Rutte of Wiebes te zitten. Gaandeweg heeft Werner geleerd dat het belangrijk is om zich in dat soort gesprekken niet van de wijs te laten brengen door kennis of ervaring. “Ministers voeren deze discussies zo vaak, ze hebben twintig verhaaltjes klaarliggen om je met een kluitje het riet in te sturen. Dat is helemaal niet relevant, wij vinden dat het anders moet. Uiteindelijk komt het eigenlijk altijd neer op een principekwestie. Wat is de waarde van de huidige economie ten opzichte van het welzijn van toekomstige generaties? Tja, dan wordt het snel een loopgravenoorlog”.
“We hebben leiders nodig die ons het vertrouwen geven dat het wél kan. Door het te doen. Leiders met verantwoordelijkheidsgevoel, daadkracht en lef.”
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart pleitte de JKB voor een meer duurzame houding in de politiek. Ook tijdens de formatie zal dit het centrale punt blijven. Werner: “Dat gaat erover dat politici zich niet laten leiden door wat er gisteren op de voorpagina van de Volkskrant stond, maar door waar we over tien jaar willen zijn.” Shocking: 83% van de jongeren uit het Jonge Klimaatpanel gelooft niet dat we de doelen voor 2030 gaan halen.
“We hebben leiders nodig die ons het vertrouwen geven dat het wél kan. Door het te doen. Leiders met verantwoordelijkheidsgevoel, daadkracht en lef. Dat is onze focus voor 2021. We gaan duidelijk maken welk soort leiderschap wij willen zien!”