Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Hoe duurzaam is jouw school eigenlijk?

6 jun, 2019 | Actueel

Dit artikel verscheen in JOB-magazine #13 op 29 mei 2019 en is geschreven door Mark Damen bestuurslid Jongerenorganisaties bij de Jonge Klimaatbeweging.
JOB MBO is dé landelijke jongerenorganisatie die mbo-studenten een stem geeft in het onderwijs. Dit doen we onder andere door studenten en studentenraden te informeren over hun rechten, mbo’ers te vertegenwoordigen richting media en politiek en door verschillende activiteiten te organiseren. Meet weten over JOB? Kijk op www.jobmbo.nl

Hoe duurzaam is jouw school eigenlijk? Het klimaatakkoord, je hebt er vast weleens van gehoord. Overheden en organisaties zijn druk bezig plannen te maken om duurzaam en ‘klimaatneutraal’ te zijn in 2050. Plannen die jij als student mag gaan uitvoeren wanneer de makers al lang met pensioen zijn.

Dat is op zich al direct een reden om ook als student nu al betrokken te zijn bij de verduurzaming van je school. Duurzaamheid, klimaatverandering en betrokkenheid. Mooie termen maar waar hebben we het nu eigenlijk over?

De impact van klimaatverandering

Wanneer we het over duurzaamheid hebben, hebben we het vaak ook meteen over het verminderen van onze CO2-uitstoot en ingewikkelde aanpassingen hiervoor. Dit is belangrijk omdat we steeds meer inzicht krijgen over de gevolgen van klimaatverandering en dat ook iedere Nederlander daar steeds meer mee te maken krijgt. Andere, vaak armere, landen merken de gevolgen nu al door verschuivende en drogere seizoenen of juist overstromingen en sterk vervuild water. Veranderingen waar ook Nederland, hoe klein ons aandeel hierin ook is, verantwoordelijk voor is.

Wij zijn in Nederland niet alleen meer uit gaan stoten met onze auto’s en industrie, maar ook met de producten die we uit verre landen halen hebben we grote impact. In landen ver weg worden die producten onder veel slechtere omstandigheden voor mens en milieu dan in Nederland geproduceerd om aan onze vraag te voldoen, ook die van jou.

Jij kan het doen!

Als studentenraad kan je gezamenlijk bedenken hoe duurzaam jij vindt dat je school moet zijn en in gesprek gaan met je docenten en het CvB om te kijken of de school net zo duurzaam kan worden of misschien wel al duurzamer is!

JOB heeft een aantal duurzaamheidstips op een rijtje gezet:

Tip 1: Introduceer ‘dikke truiendag’.

Organiseer een warme truiendag bij jouw op school. De verwarming kan namelijk best wel een of twee graden lager. Je kan bijvoorbeeld een prijs uitreiken voor de drager van de leukste, warmste of meest foute trui.

Tip 2: Afvalscheidingsbakken
Maakt de school gebruik van afvalscheidingsbakken? Door gebruik te maken van gekleurde afvalscheidingsbakken worden studenten gestimuleerd om afval gescheiden weg te gooien. 

Tip 3: Kantine inrichting

Kijk eens goed naar de producten die in de kantine worden verkocht. Wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van plastic koffiebekertjes? Je kunt deze laten vervangen door mokken die hergebruikt kunnen worden.

Tip 4: Verminderen gebruik airconditioning
Veel scholen hebben airconditioning die volop gebruikt wordt op warme dagen. Het is veel beter de ramen open te zetten. Naast verminderde energieverbruik is frisse lucht ook veel gezonder dan de kunstmatig koude lucht die uit de airconditioning komt.

Tip 5: Lessen over duurzaamheid
De school kan ervoor zorgen dat je leert over nieuwe vormen van energie, landbouw, of de impact die je hebt als toekomstige werknemer.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws