Vandaag is het zover: de Dag van Duurzaamheid in het Onderwijs. Op deze dag doen duizenden scholen mee aan duurzame acties. Voor de Jonge Klimaatbeweging is één dag niet genoeg. Wij besloten daarom om niet alleen vandaag, maar de gehele week aandacht te besteden aan duurzaamheid binnen het onderwijs. Hoe? Door klimaatlessen te geven aan mbo’s en hbo’s waarbij het gesprek tussen jongeren over duurzaamheid centraal staat.
In totaal zijn deze week 38 online gastlessen gegeven aan scholen in diverse provincies, van Limburg tot aan Groningen. In de lessen staat het activeren van kennis over klimaatverandering en duurzaam gedrag centraal. Ook kunnen studenten in de les meermaals hun mening en visie uiten over duurzaamheid en duurzaam beleid. Deze visies worden uiteindelijk meegenomen in de gesprekken die wij met politici voeren.
In totaal zijn er deze week meer dan 25 gastdocenten actief geweest om studenten te enthousiasmeren. Lees hier over de ervaringen van Koen, Laura, Sanne en Roman!
Het verhaal van Koen
‘Ik kan in m’n eentje verschil maken om klimaatverandering tegen te gaan!’ Dit is wat mij betreft de belangrijkste stelling van de JKB on Tour. En zoals een van de studenten in mijn gastles hierop vanmorgen reageerde, ‘Aan de ene kant maakt het voor de aarde niet uit wat ik persoonlijk doe, maar aan de andere kant, als iedereen iets doet kunnen we samen het verschil maken”. En daar ligt de kracht van deze JKB on Tour; dat we dit lampje bij de ruim 1000 leerlingen die we deze week spreken kunnen laten branden en samen iets kunnen veranderen!
Het verhaal van Laura
Iedereen leeft zo erg in z’n eigen bubbel en voor mij is het echt een verrijking om daar eens uit te kunnen stappen. Via de JKB on Tour lessen kom je te weten te hoe anderen over het klimaatprobleem denken. Wat weten ze al? Wat is hun mening en waarom? We blijven scherp door verschillende meningen aan te horen maar nog belangrijker is dat we hierdoor verbonden blijven. Alleen met elkaar kunnen we dit probleem oplossen!
Het verhaal van Sanne
Ik heb nu drie lessen gegeven voor de JKB on Tour en wat ik heel leuk vond is dat ze alledrie anders waren. In de ene klas was er al veel enthousiasme om zelf iets te doen tegen klimaatverandering, terwijl er in een andere klas toch wat meer kritische vragen gesteld werden. Dan is het juist heel interessant om het gesprek aan te gaan. En daar krijg ik zelf ook weer energie van!
Het verhaal van Roman
De JKB on Tour heeft mij geconfronteerd met mijn eigen aannames. Ik had het idee dat ik veel mensen zou moeten overtuigen van het belang van duurzaamheid. Maar, veel studenten die ik sprak waren al betrokken. Één student organiseerde de scoutingreis met zo min mogelijk uitstoot, een ander probeerde al veganistisch te eten. Deze duurzame verhalen werkten aanstekelijk en zetten hun klasgenoten vaak aan het denken. Dit was erg mooi om te zien en creëert ook voor mij extra motivatie om door te zetten. Je staat er immers nooit alleen voor.