Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Jongeren willen garantie op droge voeten: “stel een klimaatautoriteit in!”

10 jun, 2021 | Actueel, Persberichten

Vandaag overhandigden jongeren van de Jonge Klimaatbeweging vanuit een bassin met water voor de hoofdingang van de Tweede Kamer “garantiebewijzen voor de toekomst” aan Kamerleden. Met de actie vestigen de jongeren de aandacht op het feit dat Nederland niet op koers ligt voor het halen van de klimaatdoelen. Voorzitter Werner Schouten: “We hebben garantie nodig dat de overheid de komende jaren eindelijk wel de klimaatdoelen gaat halen. Als er nu geen actie komt, staan wij in 2050 echt met onze voeten in het water.”

Schouten stond zelf in de waterbak om de voorstellen te overhandigen. Om zijn enkels dreven “gezonken klimaatdoelen” die het kabinet de afgelopen jaren niet wist te behalen. Schouten: “het stellen van doelen is niks waard als je ze vervolgens niet haalt.” Naast – en sommige met de voeten in – de waterbak kregen politici als Staatssecretaris Dilan Yesilgöz (VVD), Minister Sigrid Kaag (D66) en kamerlid Henri Bontenbal (CDA) het Garantiebewijs voor de Toekomst overhandigd.

De jongeren willen meer zekerheid dat de doelen worden gehaald en pleiten bij de politici voor het instellen van een Klimaatautoriteit. Schouten: “Een Klimaatautoriteit bewaakt de lange termijn klimaatdoelen en houdt de politiek bij de les. De autoriteit verzekert zo dat Nederland op tijd genoeg maatregelen neemt om de klimaatdoelen te halen. Ook bedrijven hebben hier baat bij. Een Klimaatautoriteit geeft meer zekerheid voor investeringen in duurzaamheid. Zo garandeert de Klimaatautoriteit een leefbare toekomst voor jongeren, een sterke economie én groene banen.’

Volgens de Jonge Klimaatbeweging kan er veel geleerd worden van vergelijkbare initiatieven in andere landen. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk een onafhankelijke Committee on Climate Change (CCC). Schouten: “Mede door de CCC stoot het Verenigd Koninkrijk in 2019 al 44% minder CO2 uit ten opzichte van 1990. In Nederland halen we dat met het huidige beleid zelfs in 2030 nog niet.”

De jongeren zijn tevreden over hoe de actie liep. Schouten verwacht dat de Klimaatautoriteit er komt. “D66 heeft de Klimaatautoriteit al in haar verkiezingsprogramma opgenomen en ook CDA, GroenLinks en PvdA zijn enthousiast.” Eerder sprak Schouten met informateur Mariëtte Hamer. Ook daar benadrukte hij de zorgen van jongeren en het belang van een Klimaatautoriteit. Schouten: “Nu is het aan de politieke partijen om verantwoordelijkheid te nemen en de Klimaatautoriteit in het regeerakkoord te zetten. We rekenen op ze.”

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws