Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Klimaatkandidatendebat: korte metten maken met traditionele TV debatten én traditioneel klimaatbeleid

17 feb, 2021 | Actueel

Geschreven door Wilmine van den Bosch

17-02-2021

Precies een week geleden vond het Klimaatkandidatendebat plaats. Van negen grote politieke partijen selecteerden we één Kamerlid in spe die klimaat bovenaan zet: een klimaatkandidaat. Zij gingen met elkaar in debat over het klimaatbeleid voor de komende vier jaar. Onze eigen Werner en Aniek, voorzitter en bestuurslid, modereerden het geheel. Het was alles behalve een traditioneel verkiezingsdebat.

Klaar met gekissebis

Als jongeren het voor het zeggen hebben, zien verkiezingsdebatten er heel anders uit. Er is veel minder ruimte voor kissebissende politici en veel meer ruimte voor inhoudelijke standpunten. Maar niet alleen de verschillen staan centraal, jongeren zijn juist ook geïnteresseerd in dat wat partijen verbindt. Dat zegt namelijk iets over wat er tijdens de formatieonderhandelingen met jouw stem gebeurt. We kozen daarom voor twee nieuwe formats.

Vragenvuur

In het vragenvuur kregen alle kandidaten in rap tempo stellingen voorgelegd die zij slechts mochten beantwoorden met eens of oneens. Geen ontwijkende antwoorden en vage nuances, zo kregen jongeren in hele korte tijd overzicht waar de kamerleden voor staan en waarin ze van elkaar verschillen. Zo blijkt Henri Bontenbal (CDA) voor het verkleinen van de veestapel, en beloofde Rob Jetten (D66) ons hoogstpersoonlijk voor te stellen aan de formateur van de nieuwe regering.

Duurzame dates

De overeenkomsten werden juist benadrukt door zogenaamde ‘duurzame dates’ waarin de kandidaten elkaar een compliment moesten geven.
Zo hoorden we Henri Bontenbal (CDA) zeggen: ’Ik waardeer het dat Joris Thijssen (PVDA), oud directeur van Greenpeace, het klimaatprobleem gaat oplossen vanuit een middenpartij’. Jimmy Dijk (SP) zei over de ChristenUnie dat hij ‘ontzettend veel waardering heeft voor de manier waarop die landbouwpartij de kringlooplandbouw aanpakt’. En Rob Jetten (D66) complimenteerde VVD’er Mark Harbers met de vondst ‘oranje waterstof’. Wij hopen op vervolgdates!

Alle ballen op klimaat

De echte kern van dit debat zat in de ambitie die jongeren verwachten op klimaatgebied. Dat werd duidelijk door de stellingen die de politici kregen voorgelegd: ‘Nederland moet haar ambitie voor uitstootvermindering in 2030 verhogen naar 60%’, ‘We moeten meer kerncentrales gaan bouwen in Nederland’, en ‘vervuilende bedrijven moeten meer CO2-heffing gaan betalen’. Voorzitter Werner Schouten kwam steeds terug op de vraag hoe de kandidaten de achterstand op de klimaatdoelen gaan inhalen: we hebben nog niets om trots op te zijn. De Klimaatkandidaten moeten de komende vier jaar hard aan de slag. We houden ze goed in de gaten!

Watch and learn

Inmiddels heeft het debat al meer dan 2300 views op YouTube, daar zijn wij ontzettend trots op. Nu maar hopen dat politici en TV-makers hebben meegekeken en meegeschreven. Zo bereik je jongeren.

Heb jij het debat nog niet gezien?

Kies voor Klimaat

Het klimaatkandidatendebat is onderdeel van de campagne ‘kies voor klimaat’. De Jonge Klimaatbeweging organiseert deze campagne samen met de Grootouders voor het Klimaat. Op de Kies voor Klimaat website kun je meer informatie vinden over onze Klimaatkandidaten, het 10-puntenplan van de Grootouders voor het Klimaat en er staat een overzicht met allemaal kieswijzers en stemhulpen gericht op klimaat- en duurzaamheidsbeleid.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws