Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Meer aandacht voor biodiversiteit: over de JKA en de COP15

13 dec, 2022 | Actueel, Jonge Klimaatagenda 3.0

De Jonge Klimaatbeweging is steeds meer bezig met het thema biodiversiteit. Een erg belangrijk onderwerp, want biodiversiteit zorgt voor de stabiele ecosystemen waar onze gehele samenleving op gebouwd is. Het grote verlies ervan, zowel binnen Nederland als wereldwijd, zet ons voedselsysteem, drinkwatervoorzieningen en een schone lucht onder druk.


‘Tijd voor Biodiversiteit’ in het Rijksmuseum

Biodiversiteit was dit jaar dan ook onderdeel van onze toekomstvisie, de Jonge Klimaatagenda: ‘In 2040 leven wij samen met de natuur en staat deze niet langer ver van ons af. We voelen ons een onderdeel van de natuur en zorgen er goed voor. Dankzij deze andere relatie met de natuur is de hoeveelheid planten- en diersoorten weer toegenomen en zijn er meer beschermde natuurgebieden.’

Maryse Carbo, onze themamanager biodiversiteit, en bestuurslid Max Doedens presenteerde deze visie afgelopen maand in het Rijksmuseum. Naar aanleiding van de tentoonstellingen Clara en Onderkruipsels hebben zij samen met het Rijksmuseum, de VN jongerenvertegenwoordigers en de Nationale Denktank de avond ‘Tijd voor Biodiversiteit’ georganiseerd.


COP15: Biodiversiteit Conferentie

Ook vanuit Public Affairs focust de JKB zich op biodiversiteit. En dat is nodig, want op dit moment vind COP15 in Montreal plaats. Deze VN (Verenigde Naties) conferentie staat geheel in het teken van biodiversiteit. Zo wordt onderhandelt over een beleidskader waarin internationale afspraken gemaakt worden over biodiversiteitsverlies, natuurbescherming en toegang tot natuurlijke hulpbronnen. Experts noemen deze onderhandelingen nóg belangrijker voor de ecologische crisis dan het Parijs Akkoord voor klimaat. Dus, er staat veel op het spel en dat verdient wel wat meer aandacht.

Evi Vet en Wouter Ubbink zijn als VN jongerenvertegenwoordigers aanwezig op COP15 en in contact met onze themamanager biodiversiteit. Op deze COP zijn in totaal zo’n 350 jongeren vanuit de hele wereld aanwezig om te strijden voor een ambitieus biodiversiteitsbeleid.


Meer aandacht en energie nodig

“Maar, een ambitieus akkoord betekent niets zonder een grote groep die hier achter staat. We hebben in Nederland echt meer aandacht nodig voor biodiversiteit, vanuit de media, vanuit het kabinet en vanuit de jongeren om dit te bereiken,” aldus Evi, VN jongerenvertegenwoordiger. Een Nederlands delegatielid vertelt dat zij ziet dat jongeren een heel belangrijke rol spelen binnen de klimaatbeweging: “Zij zorgden voor een kritisch geluid en een enorm bewustzijn van het probleem”. Diezelfde energie hebben we nu ook nodig voor ambitieus biodiversiteitsbeleid én de uitvoering van dat beleid.

 

Wil jij je graag meer verdiepen in dit onderwerp? Bekijk dan de volgende pagina’s eens:
Onze visie op biodiversiteit in de Jonge Klimaatagenda
Interview met Evi Vet over de COP15 via Change Inc.
Blijf op de hoogte van de COP15 via The Guardian (Engels)

Jonge Klimaatagenda - onze visie op 2040, over o.a. biodiversiteit en natuur
De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws