Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Ontmoet de nieuwe bestuursleden!

30 nov, 2021 | Actueel

Het nieuwe bestuur is er helemaal klaar voor om van het jaar 2021/2022 een groot succes te maken! En het is duidelijk dat deze jongeren niet doen aan een ‘rustige start’: van een actie in Den Haag tot actief meedoen aan de COP26 in Glasgow, van 3 nieuwe Jongeren Organisaties die zich hebben aangesloten tot een samenwerking met Trees4All om ons eigen JKBos te laten groeien – de afgelopen weken hebben ze niet stil gezeten!

Maar wie zijn die nieuwe bestuursleden nu eigenlijk? Hoe zijn ze hier terecht gekomen en wat zijn hun doelen voor de JKB? Wat doen ze als ze niet met de JKB bezig zijn en welke (niet zulke duurzame) guilty-pleasures hebben ze? We hebben ze flink ondervraagd en hebben, speciaal voor jou, antwoord op al die vragen!

Benieuwd naar de volledige interviews? Scroll dan gelijk door naar beneden!

Een van die mensen is Aniek, zij heeft de afgelopen 1,5 jaar verschillende posities binnen het bestuur bekleed en was enthousiast om dit jaar de rol van Voorzitter op haar te nemen. Ze heeft dan ook het streven om aan zoveel mogelijk tafels te zitten en in klimaatgesprekken de stem van jongeren te laten horen. Maar je vind haar ook regelmatig aan een ‘normale’ tafel in een leuk cafeetje, want naast het klimaat heeft ze ook een hart voor lekker eten.

Stilzitten doet Laura alleen voor een leuke sitcoms, als het gaat om klimaat, diversiteit of inclusie zeker niet! En dat komt goed uit, want als bestuurslid Politiek & Overheid gaan er dit jaar genoeg projecten zijn om op te pakken. Met haar doel van een klimaat-inclusiever regeerakkoord boven aan.

Kiki zit nu in 6VWO en is daarmee de jongste van het bestuur. Ze neemt haar ervaring in de wereld van jongerenparticipatie en haar passie voor duurzaamheid mee in de rol HR en Secretaris. Met haar Brabantse gezelligheid en liefde voor carnaval, wordt dat sowieso een feestje.

Groen geld, groene vingers, groene ingrediënten… Suus is onze penningmeester dit jaar, en je zou bijna zeggen dat ze fan is van alles dat groen is. Wanneer ze niet bezig is met haar doel om meer structurele inkomsten voor de JKB te generen vind je haar in de keuken of bij haar plantjes.

Teie is de laatste toevoeging aan het bestuur van dit jaar geweest, maar zeker niet de minste natuurlijk. Met hem erbij is de toon gezet. Letterlijk, want door zijn liefde voor muziek heeft hij altijd een passende afspeellijst! Hij zet zich in voor de projecten van de Jonge Klimaatbeweging.

Voor Tessa is de wereld van duurzaamheid niet nieuw. Het is haar met de paplepel ingegoten (thanks ouders!). Maar hoe de toekomstige wereld eruit moet komen te zien? Daar gaat zij zich komend jaar mee bezig houden als bestuurslid Jonge Klimaatagenda.

Zei iemand roeien met de riemen die je hebt? Als je dat letterlijk bedoeld weet Niek daar alles van af: hij heeft namelijk 5 jaar lang elke dag getraind voor wedstrijdroeien! Spreekwoordelijk? Nee zeker niet. Hij haalt dit jaar alles boven water en zet zijn wedstrijdspirit in als bestuurslid Jongeren Organisaties.

Jens is, zoals die zelf ook zegt, ons zonnetje uit het Noorden. Ondanks dat die wat verder weg woont, is die niet gauw te missen. Activistisch, of vervelend luid – het is maar net hoe je het noemt. Met diens aanwezigheid als Marketing & Communicatie bestuurslid staan wij dit jaar ook in het zonnetje!

 

Nieuwsgierig naar meer? We hebben ze flink ondervraagd dus lees vooral de volledige interviews hieronder!

Ontmoet Aniek: voorzitter

Vertel eens in het kort wie je bent?

Ik ben Aniek Moonen, 24 jaar, en ik woon op het moment in Amsterdam. Ik kom oorspronkelijk uit Rijen, dat is een dorpje in Noord-Brabant. Ik heb daar gewoond totdat ik 18 was, toen ben ik verhuisd naar Den Haag voor mijn studie aan het Leiden University College, waar ik Governance, Economics en Development heb gedaan. Hier heb ik ook een minor in Sustainability gedaan.. Ik ben afgestudeerd in februari 2020 en toen dacht ik ‘oke ik wil iets leuks doen’, waarna ik heb gegoogled ‘jongeren en klimaat’ en ik terecht kwam bij de Jonge Klimaatbeweging. Toevallig hadden ze toen een bestuursvacature open staan. En nu 1,5 jaar later ben ik net voorzitter geworden!

Wat doe je zoal als je even niet bezig bent met de JKB?

Is er tijd dat ik niet bezig ben met de JKB? Haha! Nee grapje hoor dat is er wel, ik ben net een masteropleiding begonnen aan de Erasmus universiteit, dat doe ik nu parttime. Ik vind het ook leuk om in de vrije uurtjes even te gaan wandelen, of ergens lekker te gaan eten met vrienden.

In drie woorden: hoe omschrijven anderen jou?

Gepassioneerd, blij ei haha enn…… oh, Werner (oud-voorzitter) noemde mij Pippi Langkous. Ik houd er namelijk wel van om dingen te proberen die ik nog nooit eerder heb gedaan. Daar is bij de JKB gelukkig meer dan genoeg ruimte voor!

Wat is jouw favoriete… activiteit op een regenachtige dag?

De hele stad rondstruinen naar lekkers. Ik hou echt van eten haha!

Wat vind jij naast het klimaat belangrijk in het leven?

Goed voor jezelf zorgen. Dat mogen we allemaal wel eens wat vaker doen, zeker in deze tijd!  Zeker als ik het heel druk heb neem ik extra veel tijd om een goede Netflix film te kijken, met een gezichtsmasker op de bank te gaan liggen of iets lekkers te eten te maken of halen. Dat is ook wel een les wat ik mezelf heb moeten leren hoor. Ik heb altijd de neiging om heel veel te doen, en dat vind ik ook gewoon leuk. Maar daartegenover dus ook wel echt een momentje voor mezelf, anders gaat het gewoon niet.

Wat was voor jou een key-moment in jouw klimaat-bewustzijn?

Het domino-effect is bij mij begonnen toen ik tijdens een reis twee Amerikanen ontmoette die plantaardig aten vanwege klimaatverandering. Voor hen kende ik weinig mensen die geen vlees aten. Ik kende wel mensen die ervoor kozen vlees te laten staan vanwege dierenleed, maar nog geen die het deden voor het klimaat.  Zij hebben mij toen uitgelegd dat ze dat doen omdat het beter is voor je gezondheidmaar ook beter voor de planeet en het klimaat. En dat heeft mij aan het denken gezet en heb ik vervolgens ook wat documentaires enzo gekeken. Dat vond ik allemaal wel erg interessant dus heb ik besloten om plantaardig te gaan eten. Tegelijkertijd ging het meer spelen onder vrienden dus hadden we er ook meer gesprekken over en had ik ook steeds meer vakken over op school. Heel leuk dus, dat zo’n ontmoeting en gesprek met twee mensen mij zo heeft geïnspireerd en invloed op mij heeft gehad.

En ook dit willen we toch weten… wat is jouw niet zo duurzame guilty pleasure?!

Hmm, ik heb heel veel dingen er al uitgewerkt. Oh, nou! Vooral tijdens corona, maar nu ook nog steeds, probeer ik regelmatig een stukje te gaan wandelen. Om je dag goed te beginnen. En dan vind ik het best wel lekker om even een koffie-to-go te halen. Maar ik heb nog geen herbruikbare koffiebeker! Maar ik ben binnenkort jarig en hij staat boven aan m’n verlanglijstje. (update: ondertussen is Aniek jarig geweest, en ja hoor, ze is nu trotse eigenaar van een circulaire herbruikbare koffiemok!)

En als laatste, wat is jouw grote droom voor de JKB, voor dit jaar of op langer termijn?

Ik hoop natuurlijk dat de JKB op een gegeven moment niet meer hoeft te vragen of ze aan tafel mogen zitten maar dat we als groep gewoon in de top 5 staan die je sowieso moet vragen voor gesprekken met politici. We hebben de afgelopen jaren zelf actief moeten vragen en hameren of we in gesprek mogen, maar we beginnen nu al wel langzaam te merken dat daar wel verandering in komt dat we vaker mailtjes krijgen zoals ‘hey wat vinden jullie hier van?’ of ‘kunnen jullie hierover meedenken’. En natuurlijk ook dat we als JKB familie mogen blijven groeien en dat we elkaar veel vaker in het echt mogen zien!

Ontmoet Laura: bestuurslid Overheid & Politiek

Vertel eens in het kort wie je bent?

Mijn naam is Laura de Vries, 25 jaar, woonachtig in omgeving Arnhem. Ik heb Maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd, iets heel anders dus. Hierna heb ik een pre-master gedaan in Bestuurs- en Organisatiewetenschap, waarna ik ben gaan werken. Ik werk nu als projectleider en adviseur op het gebied van energietransitie. Ik was de Jonge Klimaatbeweging al vaker tegengekomen en kan mij heel goed vinden in de missie en visie. Ik ben begonnen als werkgroeplid Public Affairs en zet mij nu in als vicevoorzitter en bestuurslid Overheid & Politiek.

Wat doe je zoal als je even niet bezig bent met de JKB?

Naast de JKB en mijn werk, ben ik ook veel bezig met diversiteit en inclusie. Ik geef daar af en toe trainingen in en zit ook in een raad van advies van een organisatie die zich inzet voor meer diversiteit op de arbeidsmarkt. Ik ben ook als Klimaatambassadeur van de Toekomst bezig voor het klimaat, specifiek met een inclusieve klimaattransitie en jongerenparticipatie binnen de EU. Ik vind het vooral leuk om veel projecten op te pakken! En natuurlijk heb ik ook een sociaal leven en doe ik graag gezellige dingen met vrienden en familie.

In drie woorden: hoe omschrijven anderen jou?

Zorgzaam, heel actief (ik kan behoorlijk slecht ‘niks doen’), en ik hoor ook wel veel dat ik heel erg neutraal dingen aanhoor, heel open-minded dus.

Wat is jouw favoriete… bingewatch?

Sitcoms! Dat kan ik echt uren achter elkaar kijken, als ik even niet druk bezig ben met werk of andere projecten dus haha. Ik heb sommige series, zoals The Big Bang Theory en Modern Family, al meerdere keren helemaal gekeken.

Wat vind jij naast het klimaat belangrijk in het leven?

Voor mij zijn mijn religie en familie het belangrijkst. Ik ben Islamitisch, ik hecht daar heel veel waarde aan en ben er veel mee bezig. Ook hecht ik veel waarde aan familie. Ik vind het belangrijk en fijn om een positieve bijdrage te leveren aan de wereld. Naast het klimaat, zet ik mij ook in voor diversiteit, inclusie, mensenrechten en de link tussen deze onderwerpen.

Wat was voor jou een key-moment in jouw klimaat-bewustzijn?

Het is voor mij eigenlijk heel geleidelijk gegaan. Ik was al bezig met wat dingen voor het klimaat en ging ook naar het We Are Tomorrow Festival. Ik leerde steeds meer over het klimaat en wat voor effect ons huidige doen en laten heeft op zoveel verschillende gebieden zoals onze toegang tot water en voedsel, veiligheid, gezondheid. Ik heb een sterke drang om bij te dragen aan een rechtvaardige en leefbare wereld en draag daarom graag bij aan de klimaattransitie.

En ook dit willen we toch weten… wat is jouw niet zo duurzame guilty pleasure?!

Tja, streamen dan wel, ik hou ontzettend veel van series kijken. Streamen kost alleen helaas super veel energie.

En als laatste, wat is jouw grote droom voor de JKB, voor dit jaar of op langer termijn?

We zijn al super goed bezig. Ik vind het vooral belangrijk dat we goede resultaten blijven behalen op het gebied van jongerenvertegenwoordiging. Mijn doel is om ervoor te zorgen dat de overheid en politiek toekomstbestendig klimaatbeleid voert. Voor dit jaar houdt dat onder andere in dat onze adviezen voor het regeerakkoord worden opgenomen. Op de langere termijn zou het geweldig zijn als wij er medeverantwoordelijk voor zijn dat Nederland in lijn is met de benodigde klimaatdoelen.

Ontmoet Kiki: HR en Secretaris

Vertel eens in het kort wie je bent?

Mijn naam is Kiki Ritmeijer, ik ben 17 jaar oud en ik zit in 6vwo in Rosmalen. Vorig jaar heb ik een bestuursjaar gedaan bij het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren). In dit jaar heb ik veel kennis en ervaring op mogen doen in de wereld van jongerenparticipatie. Deze kennis en ervaring kan ik nu inzetten voor een thema waar mijn hart bij ligt; duurzaamheid en klimaat. Vond het best spannend om te solliciteren bij de JKB hoor! Want velen hebben al een opleiding gedaan rondom duurzaamheid of maatschappelijke vraagstukken. Maar ik zag het ook als kans om veel te leren over het thema en dacht dat ik met de ervaring die ik heb in organisatie en zorgen dat dingen goed geregeld zijn en mensen zich goed voelen wel wat kon bijdragen. Dus vandaar heb ik toch gesolliciteerd en nu ben ik bestuurslid HR. En dat vind ik gelijk ook erg mooi aan de JKB, dat iedereen een kans krijgt om zich in te zetten voor het klimaat.

 

Wat doe je zoal als je even niet bezig ben met de JKB?

Eigenlijk is de JKB wel iets waar ik bewust en onbewust altijd mee bezig bent. Daarnaast heb ik dus nog school. Ik kan zelf invullen naar welke lessen ik ga, moet natuurlijk wel met toetsen aanwezig zijn, maar daardoor heb ik veel tijd over om andere dingen(zoals JKB) te doen. Maar als ik dat weg haal… Dan ben ik iemand die heel erg houdt van sociale activiteiten, ik ga graag sporten en ben ook veel bezig met mijn eigen ontwikkeling. Maar vind het toch ook wel heel fijn als ik einde van de dag met Netflix op de bank kan chillen.

 

In drie woorden: hoe omschrijven anderen jou?

Lang! Ik ben 1.80 en dus vaak wel een kop groter dan iedereen om mij heen. Ook (Brabants) gezellig en gedisciplineerd.

Wat is jouw favoriete… feestdag?

Carnaval! Ik kom uit Oeteldonk, iedereen gaat echt los hier en dat is gewoon zo leuk!

 

Wat vind jij naast het klimaat belangrijk in het leven?

Dat je doet wat je oprecht gelukkig maakt. Ik zet mij in voor klimaatverandering, niet alleen omdat ik het belangrijk vind dat de aarde blijft bestaan. Maar vooral omdat ik het leuk vind om me met andere mensen in te zetten voor iets, omdat ik enthousiast word om samen een probleem op te lossen, en omdat ik het heel interessant vind hoe onze maatschappij omgaat met zo’n maatschappelijk vraagstuk. En die dingen maken mij oprecht gelukkig. Dus ik vind het heel belangrijk dat je ontdekt wat je oprecht gelukkig maakt en daar iets mee gaat doen in je leven.

 

Wat was voor jou een key-moment in jouw persoonlijke klimaat-bewustzijn?

Iets wat mij heel erg is bijgebleven is toen ik een video keek van een beauty-influencer die in eens vegan ging eten. Ik weet niet meer wie dat was, maar zij vertelde ook over de invloed van vleesindustrie en wat er gaande is met de ijskappen en hoe dat met elkaar te maken heeft. Dat heeft best wel veel indruk op mij gemaakt. Ik dacht: “Waarom weet ik hier nog niet zoveel over als het echt zo’n big issue is?”, dus ben ik verder gaan opzoeken hoe het allemaal in elkaar zit. Toen ging er ineens een hele nieuwe wereld open voor 13-jarige Kiki, dat het dus helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat ik over 50 jaar nog gewoon chill op aarde kan leven…. En ja, sindsdien ben ik mij er steeds meer mee bezig gaan houden.

 

Ook dit willen we toch weten… wat is jouw niet zo duurzame guilty pleasure?!

Oei, ja ik ben net terug van een vakantie in Rome. En daar ben ik met het vliegtuig naar toe gegaan… En ik zit eraan te denken om een tussenjaar in Australië te doen, dus daar zal ik dan ook met het vliegtuig naar toe moeten. Dus duurzamer reizen is iets waar ik nog bewuster mee bezig wil zijn.

 

En als laatste, wat is jouw grote droom voor de JKB, voor dit jaar of op langer termijn?

Iets wat ik zelf heel graag wil is aan de slag gaan met het professionaliseren van de organisatie van de JKB. We zijn natuurlijk nog heel jong, maar dat er dus echt duidelijke structuren en protocollen komen te liggen, en dat alles voor iedereen duidelijk geregeld is, ook voor nieuwe mensen bijvoorbeeld. Dat lijkt me wel heel haalbaar voor komend jaar! Zodat we veel meer bezig kunnen zijn met uitvoeren en direct impact maken. Want dat is natuurlijk de grote droom, dat we zoveel mogelijk impact kunnen maken en echt verandering teweeg kunnen brengen.

Ontmoet Suus: penningmeester

Vertel eens in het kort wie je bent?

Ik ben Susanne Euser, maar iedereen noemt mij Suus. Ben 22 jaar, woon in Rotterdam en ben bezig met een master Econometrics. Ik wilde voor dit jaar graag een bestuursjaar doen om iets extra’s te doen en ervaring op te doen voordat ik straks alweer afgestudeerd ben. Het leek mij ook heel mooi om met een team naar iets toe te werken. Dus toen ik de vacatures van JKB voorbij zag komen heb ik gelijk gesolliciteerd en nu ben ik de penningmeester!

 

Wat doe je zoal als je even niet bezig bent met de JKB?

Ik ben nu parttime nog bezig m’n scriptie. Daarnaast vind ik het erg leuk om te koken en bakken, ik kijk ook veel masterchef. Vind het ook gewoon leuk om te sporten, ben vaak in de sportschool te vinden, en natuurlijk om met vrienden af te spreken. En ik ben ook druk met mijn plantjes! Ik ben een aantal peperplantjes aan het kweken en heb in het voorjaar een moestuin.

 

In drie woorden: hoe omschrijven anderen jou?

Binnen het bestuur sta ik nu al bekend als de sarcastische. Daarnaast ook behulpzaam en ja ook wel de taartenbakster. Ik heb tegen mijn vrienden gezegd dat als ze een verjaardagstaart willen, ze mij altijd mogen bellen. (Helaas, dit is geen open invitation voor iedereen die dit leest)

 

Wie is jouw favoriete… chefkok?

Ottolenghi! Ik ben echt fan van zijn gerechten en hij is zelf ook een mooi persoon. Ik word heel vrolijk van hem. Hij is gewoon zo wholesome.

 

Wat vind jij naast het klimaat belangrijk in het leven?

Dat je mag zijn wie je bent. Als iedereen kan en mag zijn wie diegene is dan is het gewoon gezelliger. M’n moeder zegt heel vaak: “Je moet eens wat liever voor jezelf zijn”, en ik kan dat ook heel goed tegen anderen zeggen, maar het ook zelf doen is nog best lastig soms. Om positief naar jezelf te zijn en accepteren wie je bent, dan is het ook gewoon gezelliger naar buiten toe.

 

Wat was voor jou een key-moment in jouw klimaat-bewustzijn?

Dat heeft te maken met mijn vakantie naar Namibië en Botswana, zo’n 4 jaar geleden. Ik heb daar namelijk zulk lekker vlees gehad! Klinkt misschien gek, maar daar eten ze wild als zebra en koedoe. En de kip was zoveel lekkerder dan hier. Bij thuiskomst dacht ik: “als de dieren daar gewoon los rond lopen en zoveel ruimte hebben, waarom zou ik hier dan nog vlees willen eten wat vanuit de massaproductie komt?”. We waren voor de vakantie met het gezin al bezig met minder vlees eten en ik was zelf al bezig met bewustere keuzes maken. Maar door de vakantie is er echt iets bij mij gebeurd en ben ik dus steeds meer na gaan denken over de massaproductie en de gevolgen ervan. En ja, voor dat je het weet heb je (figuurlijk) geitenwollensokken en kun je niet meer terug naar de plofkip.

 

Ook dit willen we toch weten… wat is jouw niet zo duurzame guilty pleasure?!

Dat is wel een lastige! Ik kan wel echt genieten van zo af en toe wat buitenlandse kaasjes of vleesjes, als aperitiefje bijvoorbeeld. Een lekker stukje Italiaanse parmaham – heerlijk! En tijdens het bakken gebruik ik wel veel eieren, ik ben niet veganistisch, maar ja het is toch niet super duurzaam. Ik gebruik wel biologische eieren hoor!

 

En als laatste, wat is jouw grote droom voor de JKB, voor dit jaar of op langer termijn?

Vanuit mijn rol lijkt het me echt gaaf om meer structurele inkomsten te generen voor de JKB, dus met bedrijven of donateurs. Zodat we echt de focus kunnen leggen op waar we voor staan naar de politiek toe. En natuurlijk ook meer doen voor onze achterban en deze te laten groeien, bijvoorbeeld door een jaarlijks terugkerend evenement. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk dat we een nog grotere invloed kunnen uitoefenen, dat er echt wordt geluisterd en concrete dingen gebeuren.

Ontmoet Tessa: bestuurslid Jonge Klimaatagenda

Vertel eens in het kort wie je bent?

Hoi, ik ben Tessa Dool, ik ben 21 en ben net afgestudeerd van de bachelor Earth, Energy & Sustainability bij Leiden University College. Ben afgelopen september bij de Jonge Klimaatbeweging gekomen als bestuurslid Jonge Klimaatagenda. Duurzaamheid is echt mijn ding en iets waar ik heel graag in wil werken, dus ik was heel blij dat ik bij de JKB aan de slag mocht!

 

Wat doe je zoal als je even niet bezig bent met de JKB?

Ik werk ook voor UnPlastic als vice-voorzitter. Dit is een beginnende organisatie waarbij we lesgeven op middelbare scholen over plastic vervuiling. Ik werk ook nog bij de universiteit in Leiden voor onderwijs en onderzoeksbeleid. Dat is vooral administratieve dingen om de huur te betalen; want dat moet ook gebeuren. Verder vind ik het ook leuk om te sporten zoals hardlopen en ik doe aan competitief badminton. En natuurlijk gewoon veel met vrienden doen, sociale contacten onderhouden.

 

In drie woorden: hoe omschrijven anderen jou?

Sowieso ambitieus, behulpzaam en treehugger (niet letterlijk hoor, maar onder vrienden sta ik wel bekend als diegene die veel bezig is met de natuur en het klimaat).

 

Wat is jouw favoriete… veganproduct?

Sojamelk – volgens sommigen een beetje controversieel misschien. Maar het is in ieder geval beter dan gewone melk en ik vind deze gewoon het lekkerst en toch nog redelijk betaalbaar (studentenleven…).

 

Wat vind jij naast het klimaat belangrijk in het leven en waarom?

Lief zijn voor je medemens en rechtvaardigheid op diverse onderwerpen, dus niet alleen klimaatrechtvaardigheid. Inmiddels zijn we in zo’n individualistische samenleving beland dat dit niet meer zo vanzelfsprekend is. Maar als we elkaar ietsjes meer helpen en meer instaan met ‘laten we dit samen doen’ dat het dan gewoon een fijnere en leukere samenleving wordt.

 

Wat was voor jou een key-moment in jouw klimaat-bewustzijn?

Bij mij is duurzaamheid er echt met de paplepel in gegoten. Mijn ouders waren vroeger al twee van die vegetarische hippies! Er is voor mij dus niet echt een duidelijk moment, omdat het zo’n lang traject is geweest dat ik er steeds bewuster van werd. Maar ik kan me nog wel goed herinneren dat toen ik 15 was ik na school met een vriendin stond te praten over hoe we ons voelde en dat we allebei niet zo blij waren, en dat ik toen iets zei van ‘Ja en met klimaatverandering en dat de wereld de verkeerde kant op gaat en ik allemaal niet weet wat ik ermee aan moet’ en dat zij toen lacherig aangaf dat ze het eigenlijk gewoon had over haar tekort aan feestjes. Op dat moment kwam ik er pas achter dat niet iedereen zo bezig was met het klimaat, dat was voor mij best wel schokkend dat het niet voor iedereen zo’n punt was waar ze zich zorgen om maken.

 

Ook dit willen we toch weten… wat is jouw niet zo duurzame guilty pleasure?!

Ik denk dan toch kleding kopen. Ik probeer wel veel tweedehands te kopen hoor! Maar nu als nieuw bestuurslid, als ik dan ergens naar toe moet wil ik er wel representatief uit zien en het is dan toch wel makkelijk om even snel ergens naar binnen te lopen en een nieuwe coltrui te halen. Dus daar wil ik nog bewuster in worden en betere keuzes maken!

 

En als laatste, wat is jouw grote droom voor de JKB, voor dit jaar of op langer termijn?

Ik zou het heel gaaf vinden als we bij de vorming van de nieuwe regering iets voor elkaar kunnen krijgen. Dus bijvoorbeeld een ambitieus klimaatbeleid op de agenda zetten, dat kan heel klein zijn dat ze een dingetje overwegen. Maar het zou natuurlijk heel cool zijn als het meer is, zoals de 7 punten van de ludieke actie.

Ontmoet Teie: bestuurslid Projecten
Vertel eens in het kort wie je bent?

Mijn naam is Teie en ik opgegroeid in Groningen. Daar heb ik ook gestudeerd. Door mijn opleidingen heb ik een achtergrond in HR en Marketing. Ik vind het belangrijk om een positieve bijdrage te leveren aan de dingen die mij aan het hart gaan. Dit bracht me in februari 2021 bij de Jonge Klimaatbeweging.

Als Secretarieel Community Manager – ik ben overigens heel benieuwd wie ooit die naam heeft bedacht – mocht ik onder andere het onwijs leuke Sprint-project begeleiden. En nu mag ik verder als bestuurslid Projecten. Omdat ik geen achtergrond heb in duurzaamheid, vind ik het een enorm grote eer dat ik het bestuur mag versterken.
 

Wat doe je zoal als je even niet bezig bent met de JKB?

Ik houd heel erg van muziek! Het zet de toon voor mijn dag en soms ga ik dan afspeellijsten maken. Mocht je fijne muziek willen delen waar je razend enthousiast over bent, dan mag je het me altijd sturen. Ik beloof dat ik het zal luisteren!

Daarnaast sport en wandel ik veel, dat helpt mij om in balans te blijven. Eigenlijk ben ik vrij fanatiek. Het lukt me gelukkig steeds beter om ook op een iets rustiger tempo te trainen. Verder lees ik graag. Ook schrijven vind ik leuk, of een tentoonstelling bezoeken of koken. Ik denk alleen niet dat ik op kan tegen de kookkunsten van de rest van het bestuur.
 

In drie woorden: hoe omschrijven anderen jou?

Nieuwsgierig, betrokken, en een eeuwige twijfelaar.
 

Wat is jouw favoriete… reclameslogan van het afgelopen jaar?

Dat is “ook grote mensen slapen beter met een knuffel”. Uit eigen ervaring weet ik dat dit ook echt zo is, mijn knuffel gaat zeker weten met mij mee op reis.
 

Wat vind jij naast het klimaat belangrijk in het leven?

Wat een brede en lastige vraag. Een algemeen antwoord is dat ik een heleboel dingen belangrijk vind in het leven. Als ik moet kiezen, kies ik voor iets proberen terug te geven aan andere mensen. Of dat nou tijd, aandacht of waardering is. Dat probeer ik elke dag beter te doen.
 

Wat was voor jou een key-moment in jouw klimaat-bewustzijn?

Voor mij was dat toen ik meer ging leren over de kledingindustrie, de achtergrond daarvan en de gevolgen. Wist je dat een kledingstuk gemiddeld zes tot zeven keer wordt gedragen? Ik ben geleidelijk kritischer gaan kijken naar wat ik draag en koop, waar het vandaan komt en waarvan iets is gemaakt.

Dat was mijn vertrekpunt om meer te lezen en leren over de gevolgen van mijn eigen keuzes. Toen ben ik gaan kijken op welke manier ik mijn eigen steentje kan bijdragen door het maken van andere keuzes. Later ben ik ook op zoek gegaan hoe ik meer kan betekenen, bijvoorbeeld door samen met anderen te werken aan een duurzame toekomst. En dat brengt me veel energie en inspiratie.
 

Ook dit willen we toch weten… wat is jouw niet zo duurzame guilty pleasure?!

Ik vind het dus erg rustgevend om boodschappen te doen of door een vintagewinkel te struinen. Het nadeel daarvan is dat ik in de supermarkt veel verpakkingen aanschaf. Ik vind vooral dat ik op deze manier teveel plastic gebruik, dus dat is een uitdaging voor mezelf. Als ik in een vintagewinkel ben, kan ik soms iets te veel kopen. Bijvoorbeeld een kledingstuk dat ik dan uiteindelijk toch niet of niet vaak draag.
 

En als laatste, wat is jouw grote droom voor de JKB, voor dit jaar of op langer termijn?

Ik hoop dat ik de teams met wie ik mag samenwerken zo goed mogelijk kan ondersteunen op hun weg naar positieve impact. Daarnaast hoop ik hen te kunnen helpen in hun ontwikkeling en om trots te zijn op de unieke en mooie dingen die we samen mogen doen. Als laatste hoop ik vooral een heleboel JKB’ers beter te leren kennen, want dat vind ik erg leuk. Dus tot snel?

Ontmoet Niek: bestuurslid Jongeren Organisaties

Vertel eens in het kort wie je bent?

Ik ben Niek van Limbergen, ben 24 jaar en kom uit de buurt van Nijmegen. Ik ben nu 7de jaars student. Ik heb de studie Econometrie in Tilburg gedaan en ben nu bezig met de master Quantitative Finance. Ik heb in die tijd vooral geroeid, vijf jaar lang elke dag wedstrijdroeien gedaan. Weinig feestjes meegepakt en vooral veel gesport dus. Vorig jaar ben ik ook voorzitter van de vereniging geworden. Toen dat in de zomer afliep ben ik verder gaan kijken want ik wilde toch ook graag iets naast mijn studie doen en niet alleen studeren. Toen kwam de Jonge Klimaatbeweging op mijn pad. Ik wilde wel meer doen dan alleen minder vlees eten en klimaatverandering vind ik gewoon iets waar we met z’n allen hard aan moeten werken, dat gecombineerd met mijn politieke interesse heb ik gesolliciteerd. En nu ben ik bestuurslid Jongerenorganisaties.

 

Wat doe je zoal als je even niet bezig bent met de JKB?

Dan ben ik of het dames roeiteam aan het coachen, zo’n 3 keer in de week, en verder sport ik zelf ook veel. Niet meer roeien, maar ben nu vooral bezig met zwemmen, hardlopen en fietsen zodat ik ooit een triatlon kan doen. En ik volg nog parttime vakken voor de master. En verder als ik gewoon thuis ben pak ik graag een non-fictie boek. Ik lees nu ‘How to avoid a Climate Disaster’ van Bill Gates en ook een economisch boek ‘De waarde van alles’ van Mariana Mazzucato. Dat gaat ook over dat de overheid meer een rol moet nemen en een plan maken, in plaats van de markt z’n eigen gang laten gaan en dat ligt wel in lijn van mijn eigen visies.

 

In drie woorden: hoe omschrijven anderen jou?

Toegankelijk (als in sociaal en open), behulpzaam en sta ook wel beetje bekend om mijn droge humor!

 

Wat is jouw favoriete… biertje?

Tripel Karmeliet! Vind het soms wel fijn om niet gewoon pils maar een lekker biertje te nemen. Het aanbod is immens, maar dit is toch wel mijn go-to biertje.

 

Wat vind jij naast het klimaat belangrijk in het leven?

Dat we aardig zijn naar elkaar. Soms is het toch net iets te hard hoe we met elkaar om gaan. Ik probeer in ieder geval te zorgen dat ik een positieve invloed heb op diegene om me heen en vanuit empathie naar de ander. Dat we dat allemaal wat meer doen vind ik toch wel belangrijk.

 

Wat was voor jou een key-moment in jouw persoonlijke klimaat-bewustzijn?

Ik heb twee jaar geleden een boek gelezen dat was de “Uninhabitable Earth”, en toen ik dat las dacht ik wel; ‘ja dit gaat gewoon niet’. Naast dat wat ik natuurlijk wel mee had gekregen in het nieuws. Maar na dit boek ben ik veel pessimistische gaan kijken en zag ik meer urgentie dat er echt iets moet gebeuren. Dat is echt een drijfveer van mij geweest. Toen ben ik wat meer op internet gaan zoeken het nou precies zit, wat nou precies de impact is van dingen als vliegen en eten en hoe overheden handelen. En daarmee van onwetendheid weg te bewegen en een mening vormen en nadenken over wie wat kan doen. Dat begint heel simpel met je eigen voetafdruk verkleinen, maar daarnaast doe ik ook graag meer en vind ik het tof om bezig te zijn met mensen ook het doel hebben om dit tegen te gaan.

 

Ook dit willen we graag weten… wat is jouw niet zo duurzame guilty pleasure?!

Dat is toch wel een hele lekkere goeie hamburger. Thuis eet ik eigenlijk alleen maar vegetarisch, maar als ik uit eten ben dan wil ik nog wel eens een lekker stukje vers vlees bestellen.

 

En als laatste, wat is jouw droom voor de JKB, voor dit jaar of op langer termijn?

Ik zou het natuurlijk tof vinden als het aantal jongerenorganisaties die bij ons aangesloten zijn groeit. Dat we daarmee met de Jonge Klimaatdialoog met nog veel meer jongeren, ook van bedrijven in die sectoren, echt samen een discussie aan kunnen gaan. Op lange termijn droom ik dat de JKB iets is dat alle jongeren in Nederland kennen, maakt niet uit welke politieke voorkeur, maar dat alle jongeren zeggen: ‘ja daar staan we achter!’.

Ontmoet Jens: bestuurslid Marketing & Communicatie

Vertel eens in het kort wie je bent?

Ik ben Jens van der Duim, 22 jaar, zonnetje uit het Noorden! Ik ben bij de JKB terecht gekomen door het programma GROW waar ik aan mee deed, en nu ben ik bestuurslid Marketing & Communicatie. Ik studeer International Business & Languages en wil hierna graag meer een sustainable kant op gaan voor m’n master. En ik gebruik die/diens als mijn voornaamwoorden, omdat ik non-binair ben

Wat doe je zoal als je even niet bezig bent met de JKB?

Dat zijn tegenwoordig schaarse momenten. Ik probeer wel veel te lezen, dit geeft mij veel rust en het is net wat fijner dan het nieuws kijken aangezien dat tegenwoordig best wel deprimerend is. Verder ben ik wel een sociale vlinder en zet ik mij actief in om mensen om mij heen aan te moedigen om hun comfortzone te verlaten. Ik vind het gewoon heel fijn als ik mensen verder kan helpen in het leven. Natuurlijk probeer ik veel de natuur in te gaan, een beetje frisse lucht te krijgen, dat kan heel makkelijk hier in Friesland dus daar moet ik ook van genieten zolang het kan. En ohja, zo af en toe ben ik met mijn studie bezig! Ik ben namelijk toe aan mijn scriptie ;).

In drie woorden: hoe omschrijven anderen jou?

Vervelend luid of activistisch, het is maar net hoe je het noemt! En ook wel dat ik een groot hart heb, en een echte chaoot ben.

Wat is jouw favoriete… inspiratie in het leven?

Dat is Chella Man. Hij is transgender, doof, joods, heeft Chinese roots en is opgegroeid in Amerika. Hij heeft een boek geschreven en vertelt: “Niemand kon precies verwoorden of uitbeelden hoe ik mij voelde toen ik opgroeide. Dus ben ik mijn eigen voorbeeld geworden.” Zo staat hij heel erg in het leven en dat vind ik wel heel mooi. Ik zie zelf in de moderne media niet iemand die mij vertegenwoordigd, dus streef ik er zelf ook na om mijn eigen voorbeeld te zijn.

Wat vind jij naast het klimaat belangrijk in het leven?

Geluk voelen. Als je met het klimaat bezig bent, of ander activisme of gewoon het dagelijks leven, is het heel gemakkelijk om een beetje wanhoop te voelen en verdrietig te worden. Terwijl er ook nog zoveel mooie dingen zijn en dagelijks gebeuren. Het gaat ook juist nog om die kleine momentjes in het leven, en daar echt van genieten. Dat net de zon op een mooie manier schijnt of je langs een koe fietst en spontaan blij wordt.

Wat was voor jou een key-moment in jouw persoonlijke klimaat-bewustzijn?

In mijn jeugd ben ik veel bij mijn ‘beppe'(Fries voor oma) geweest. Zij woonde op een boerderij, omdat mijn familie van oorsprong een boerengezin was, en had daar ook nog wat dieren. Het was gewoon heel fijn en kleinschalig en voelde daar echt passie voor natuur en dier. Toen heb ik eens een schooltrip gehad naar zo’n grote boerderij, en dat waren echt rijen en rijen met koeien en dat zag er zo ongelukkig uit. Ik had een heel ander beeld bij boer zijn. Dus ging ik nadenken: ‘goh is het het waard dat ik elke dag mijn vleesje heb, terwijl dat vroeger eigenlijk altijd een luxeproduct was? Heb ik die behoefte en nood dat ik dat elke dag moet eten?’. Vanaf dat punt ging ik toch meer twijfels trekken over van alles en ben ik mij gaan afvragen of het het waard is.

Ook dit willen we toch weten… wat is jouw niet zo duurzame guilty pleasure?!

Denk dan toch mijn behoefte om te reizen. Ik wil heel graag de wereld zien en elk klein detail meemaken. De wereld zien door andermans ogen. Maar op hetzelfde moment is het echt een luxe en niet heel erg duurzaam natuurlijk. In Europa pak ik wel zoveel mogelijk de trein hoor!

En als laatste, wat is jouw grote droom voor de JKB, voor dit jaar of op langer termijn?

Ik hoop dat ik goede stappen kan zetten om de JKB inclusiever en opener te maken. Toen ik binnenkwam bij de JKB zat ik zelf ook nog niet in zo’n duurzame bubbel waardoor ik toch een beetje het gevoel had dat ik er niet helemaal thuis hoorde en mezelf moest bewijzen. Maar gelukkig ben ik erachter komen dat dat helemaal niet zo is en er intern echt een fijne sfeer is. Ik wil gewoon dat iedereen zich welkom en thuis kan voelen. Je hoeft het echt niet met elk punt eens te zijn, maar mijn droom is wel dat zoveel mogelijk jongeren zich een onderdeel van de JKB voelen.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws