Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Wie kwamen er naar onze Jonge Klimaattop en waarom?

19 okt, 2021 | Actueel

Afgelopen maand organiseerden wij de Jonge Klimaattop. Daar dachten we na over hoe Nederland er in 2050 uit moet zien. Die ideeën belanden in een nieuwe versie van de Jonge Klimaatagenda. Een divers gezelschap aan jonge en eigenzinnige mensen kwam hier op af. Wij waren wel benieuwd naar de beweegredenen van deze grote groep jonge mensen. Waarom vonden zij het zo belangrijk om aanwezig te zijn op deze bijzondere en duurzame dag? Vast niet alleen vanwege ons lustrum en Zodiac de musical.  We spraken met Emmy, Séun, Lisanne, Bente en Jeroen.

Emmy Que (24), Waterambassadeur

“Deze dag is gewoon heel inspirerend! Het is superleuk om andere jongeren te ontmoeten en onze krachten te bundelen. Er zijn namelijk heel veel jongeren bij verschillende organisaties die enthousiast en energiek genoeg zijn om verandering teweeg te brengen.  Ik ben hier natuurlijk ook omdat het klimaat zo belangrijk is. Het is mijn toekomst en die van al mijn leeftijdsgenoten. Samen kunnen wij die toekomst vormgeven en hopelijk ook een beetje mooier maken. ”

Séun Steenken (19), Nationale Jongeren Raad

Ik ben vooral naar  de Jonge Klimaattop gekomen om informatie op te halen, om mezelf meer op te leiden over dit onderwerp. Ik wil hier vandaag netwerken, in gesprek gaan met mensen en kennis maken met andermans visie. Het is trouwens ook echt geweldig. De dialogen hebben een fantasierijk tintje en dat maakt het heel speels. Het blijft toch een zwaar onderwerp. Ik ga de gevolgen al merken van de klimaatveranderingen en ik wil dat mijn kinderen een normaal leven kunnen leiden. Dat ze niet om de zoveel te tijd te maken krijgen met overstromingen en dat ze ook naar de bossen in Zuid-Frankrijk kunnen gaan en niet dat er elke zomer een bosbrand is.”

Lisanne van Oosterhoud (24), World Food Forum

“Vanuit mijn organisatie zijn we op zoek naar het maken van verbindingen. Zoals werd gezegd tijdens de speech worden jongeren vaak vergeten. Dit soort evenementen zetten ons weer een beetje op de kaart. Ik was zelf aanwezig bij de werkgroep voeding vandaag. Ik denk dat voeding met alles verbonden is. Het is verbonden met educatie, gezondheid en dus ook met het klimaat.  Alle organisaties die vandaag aanwezig zijn, werken naar hetzelfde doel.. Uiteraard wilde ik zelf ook inspiratie opdoen tijdens de themasessies. De speeches aan het begin van de klimaattop waren ook wel heel inspirerend. We hebben naderhand nog even kunnen napraten met de sprekers. Dit gaf mij ook weer nieuwe energie.”

Bente Schrijver (26), Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie

“Wij, mijn organisatie en ik, hadden het vermoeden dat de beste ideeën zouden ontstaan op deze dag. Iedereen gaat met elkaar in gesprek en iedereen heeft een andere achtergrond en komt uit een andere stad. Alle verhalen, visies en meningen die we vandaag horen, kunnen wij ook meenemen bij het maken van ons beleid. Daarnaast laten wij ook aan andere partijen zien dan we bereid zijn om mee te praten. Er is maar een manier om iets te veranderen en dat is door zelf mee te doen. We zien allemaal waar het klimaat naar toe gaat en er moet gewoon iets veranderen. Daar moeten wij iets aan doen, tenminste zo voel ik het.”

Jeroen Ballast (26), Jong Heijmans

“Ik ben van Heijmans, het mooiste bouwbedrijf van Nederland. Ik wilde vandaag geïnspireerd worden. Ik wist eigenlijk niet van de Jonge Klimaatbeweging af, maar ik hoorde dat er iets gebeurde in de Koepelgevangenis in Breda. Het gaf me veel hoop vandaag. Er was behoefte aan inhoud uit het bedrijfsleven, dat is vandaag onze meerwaarde geweest. Ik kon bijvoorbeeld vertellen dat wij al bezig zijn voor nieuwbouwwoningen om tot op het laatste schroefje te traceren waar materialen vandaan komen. Daar hoeven we niet meer 15 jaar op te wachten. Ik zou het leuk vinden om de volgende keer nog meer bouwbedrijven te zien.”

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws