Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Terugblik: verbinding en enige frustraties tijdens de tweede week op de COP27

22 nov, 2022 | Actueel

Na een langer dan geplande tweede week is de COP27 (de klimaattop) in Sharm-el-Sheikh afgelopen zondag afgerond. Deze week stond in het teken van verbinding met andere jongeren, wiebelende beloftes, enige frustraties maar ook een succesje.

Week twee begon voor de net aangekomen JKB’ers natuurlijk met een eerste verkenning van het congresterrein. Later op de dag was er een kennismaking met een aantal Nederlandse kamerleden, die dezelfde middag een sessie organiseerden met de focus op kamerdelegaties uit andere landen. Daarbij deelden onder andere Diederik Samsom en minister Rob Jetten hun gedachten over onze klimaatambities en de huidige energiecrisis. Voorop staat dat we de leveringszekerheid van energie veilig moeten stellen, zonder de energietransitie op lange termijn in gevaar te brengen. Sterker nog: we moeten versnellen!

Op dinsdag vond er bij het paviljoen van het Verenigd Koninkrijk een sessie plaats over het afschalen van investeringen in fossiele energie. Vorig jaar beloofde Nederland nog in de Glasgowverklaring van COP26 dat we eind 2022 zullen stoppen met het verlenen van steun voor nieuwe internationale fossiele projecten. Nederland dreigt deze belofte echter niet na te komen. Daarom schreef de Jonge Klimaatbeweging hier met een brede coalitie een opiniestuk over, genaamd “De geloofwaardigheid van Nederland staat op het spel”.

Op woensdag zaten we in een panel met andere jongeren uit Chili, Niger en Senegal en bespraken we hoe het gevaar van klimaatverandering jongeren bij elkaar heeft gebracht om hier actie tegen te ondernemen. Daarnaast bespraken we onze Jonge Klimaatagenda’s op nationaal en globaal niveau en gingen we in op hoe jongeren tijdens COP27 en daarna samen kunnen blijven werken. Later op de dag spraken we de kamerdelegatie voor een tweede keer. We legden de nadruk op de ervaringen van jongeren over klimaatverandering en specifiek op COP27. Ook bespraken we met hen het het belang om ons aan de gemaakte afspraken te houden en de hierboven genoemde steun aan internationale fossiele projecten stop te zetten.

De (later dan geplande) afsluiting
De afsluiting van de COP27 hoorde eigenlijk op vrijdag plaats te vinden, maar klimaattoppen eindigen zelden op tijd en zo dus ook dit jaar niet. Deze keer werd er afgerond met een lange nacht van zaterdag op zondag. Er werd diep in de nacht door onderhandeld en de slotverklaring werd pas na zonsopgang goedgekeurd door de aanwezige landen.

Met een akkoord over de oprichting van een schadefonds werd uiteindelijk nog wel een succes behaald. Dit fonds moet namelijk minder ontwikkelde landen gaan steunen wanneer zij schade ondervinden door de gevolgen van klimaatverandering – iets wat al in volle gang is en waar lang voor gepleit werd. Dit onderwerp stond in eerdere jaren alleen steeds niet op de agenda.

Toch was er overwegend teleurstelling over het gebrek aan actie om klimaatverandering tegen te gaan. Zo stond zelfs het vasthouden aan het doel om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken ter discussie. Uiteindelijk bleef dat streven overeind, maar zijn er geen nieuwe afspraken gemaakt – slechts een aantal geschrapt.

Wij gaan door!
De COP is natuurlijk niet het enige moment in het jaar waarop we samen kunnen strijden tegen klimaatverandering en afspraken kunnen maken. Sterker nog, de overige 50 weken gaan wij als Jonge Klimaatbeweging natuurlijk gewoon! Wij laten de stem van jongeren horen in het klimaatdebat.

Meedoen? Bekijk hier hoe.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws