Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Terugblik: gesprekken en ervaringen van onze eerste week op de COP27

15 nov, 2022 | Actueel

Week 1 van COP27 (de klimaattop) in Sharm-el-Sheikh is inmiddels voorbij, en wat was het een week! In de hitte van de Sinai-woestijn ging de JKB-delegatie hard aan de slag om bij te dragen aan het beperken van mondiale opwarming tot 1,5 graad. Benieuwd naar de ervaring van de JKBers op de COP27? Lees dan snel verder.

Onze JKBers begonnen de week meteen productief: tijdens een diner op maandagavond gingen we het gesprek aan met premier Rutte. Door de verplaatsing van zijn openingsstatement kon de premier helaas maar kort aansluiten. Maar niet getreurd, want we hebben de kostbare tijd gebruikt om hem de Jonge Klimaatagenda 3.0 (onze visie voor Nederland in 2040) overhandigen én een vervolgafspraak in het Torentje te regelen.

Woensdagavond was het tijd voor ons eerste evenement op de klimaattop. In een panel met jongeren uit Qatar, Mali en Togo gingen we in gesprek over het belang van jongerenparticipatie in landen met een (historisch) grote uitstoot. Juist de landen die koploper zouden moeten en willen zijn, moeten jonge generaties en hun ideeën inzetten om te versnellen.

Daarnaast hebben we interessante gesprekken gehad met onder andere klimaatgezant Jaime (lekker ontspannen op Egyptische kleden, zie de foto!). Met VN watergezant Henk Ovink hebben we gesproken over de aankomende VN Waterconferentie en de visie van jongeren op water. Minister Kaag en minister Schreinemacher waren iets te druk voor een lang gesprek, maar gaan terug in Nederland met ons aan tafel over o.a. brede welvaart!

Op zondag was de COP-locatie dicht. Tijd voor wat nodige ontspanning! Samen met de delegatie van het We Are Tomorrow Global Partnership zijn we de Sinaï-woestijn ingetrokken. Hoogtepunt van het nationaal park Ras Mohammed was het snorkelen: felgekleurde vissen, gezond koraal en kristalhelder water. Precies waar we zo hard voor werken, om dat te beschermen!

Op naar de tweede week! Volg ons op Instagram of LinkedIn voor meer updates.

In gesprek met klimaatgezant Jaime op de COP27

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws