Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Wanderlust

13 aug, 2017 | Actueel

Zomervakantie, voor veel jongeren de uitgerekende tijd om te reizen. Azië, Amerika, een weekendje naar Praag – de wereld is klein geworden door globalisatie. Toch is het goed om hier wat meer bij stil te staan, want aan het goedkope, snelle en makkelijke reizen kan een flinke keerzijde zitten. Verderop in dit blog delen wij onze tips om duurzamer (én avontuurlijker) te reizen.

Een heel bos

Dat vliegen schadelijk is voor het klimaat en milieu weten de meesten waarschijnlijk al. Zo staat een retourtje Bali elijk aan (gemiddeld) vier jaar autorijden en zou je eigenlijk 3500 bomen moeten planten om de CO2 uitstoot hiervan te compenseren. Maar niet alleen verre reizen resulteren in veel milieuschade, juist die korte stedentrips met het vliegtuig zijn in verhouding zeer schadelijk doordat een vliegtuig de meeste brandstof verbruikt tijdens het opstijgen.

Veel kosten voor een lage prijs

Waarom vliegen wij eigenlijk zo veel? Eén reden hiervoor is dat het zo goedkoop is. Er zit van oudsher geen belasting op kerosine en ook wordt vliegen vaak door overheden gesubsidieerd (ter vergelijking: op landbouw na is dit de meest gesubsidieerde bedrijfstak). Vliegen is dus niet goedkoop, het is goedkoop gemaakt. De negatieve externe effecten zijn niet in de kostprijs opgenomen, zoals luchtvervuiling en CO2 uitstoot, terwijl wij hier uiteindelijk met z’n allen voor opdraaien. Vaak is een stedentrip met het vliegtuig goedkoper dan het veel zuinigere alternatief de trein, bizar eigenlijk hè?

(Bericht gaat verder onder de afbeelding)

Impact_Retour_Bali

De mogelijkheden zijn oneindig

Maar wat zou je hier nou als jongere aan kunnen doen? Als je het in een rijtje zou zetten met alles wat je in een jaar doet, dan staat vliegen in de top drie van je footprint, al helemaal als je regelmatig of ver vliegt. Het is dus zeker de moeite waard om naar alternatieven te kijken. Hieronder volgen een aantal tips om je wanderlust op een duurzamere manier te bevredigen.

  • For the love of Europe: het is helemaal hot om zo ver mogelijk te reizen, terwijl Europa zelf al zo mooi en divers is. Een geweldige manier om Europa goed te verkennen is met de trein. Niet alleen  heeft de trein een zeer lage impact vergeleken met het vliegtuig (of de auto) ook is het een heerlijke manier van ‘slow travelling’. Je kan tegenwoordig overal komen met de trein en je ziet veel meer van de omgeving en de overgang hiervan onderweg. Daarbij is met de trein door Europa reizen heel goedkoop gemaakt voor jongeren, met een interrail ticket kan je voor een zacht prijsje 30 Europese landen verkennen!

  • Stedentrips: een weekendje Parijs of Londen, jongeren houden ervan om tussen het studeren of werken door even naar een verre stad te gaan, omdat het zo goedkoop en makkelijk geworden is. Echter, werd net al duidelijk dat vliegen een grote impact heeft op je footprint. Nogal zonde dus als je al zo je best doet om op je consumptiepatroon te letten. Ga je naar Parijs of Londen? Doe dat dan lekker met de trein of de bus (hou vooral de aanbiedingen in de gaten!). Praag of Lissabon? Dit is ook prima met de trein te doen, het is een langere reis dat klopt, bewaar dit dan ook voor een langere vakantie waarbij je gelijk de rest van het prachtige land ook kan verkennen. Vergeet niet de leuke plaatsen dichterbij huis 😉

  • Verre reizen: soms is er gewoon geen andere optie dan vliegen, je kan moeilijk naar Bali toe op de fiets. In dit geval is het slim om heel goed na te denken of je hier per se naartoe wil. Voor veel jongeren is de wereld verkennen een levensdoel, waar ze eigenlijk geen concessies voor willen doen. Om toch je impact beperkt te houden kun je overwegen voor een langere tijd naar een verre bestemming te gaan. Reis bijvoorbeeld door meerdere landen in Azië of Zuid-Amerika (en neem dan vooral geen binnenlandse vluchten) of bezoek meerdere gebieden in Indonesië. Zo krijg je gelijk een mooie indruk van deze gebieden en culturen en heb je alles in één keer goed gezien.


Omdenken

Veel mensen hebben vaak het gevoel dat het vliegtuig toch wel opstijgt zonder hen en gebruiken dit als argument om steeds voor deze manier van reizen te kiezen. Toch is dit niet helemaal waar, door de lage prijzen en de enorme vraag is het aantal vliegreizen enorm toegenomen de afgelopen dertig jaar. Daarbij staat ook bij vliegen vraag gelijk aan aanbod. Het heeft dus wel degelijk zin om voor andere alternatieven te kiezen! Als je toch nog cynisch bent over jouw impact, bespreek het onderwerp dan met anderen, wie weet kan jij anderen inspireren met jouw leuke duurzame reisverhalen. Of zet je in om dit onderwerp aan te kaarten bij de overheid of in het bedrijfsleven, try to think big 😉

 

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws