Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

We onderhandelen bij Klimaatakkoord

21 mrt, 2018 | Actueel

Vijf maanden geleden kwamen wij met vele jongeren samen op de Jonge Klimaattop. Hier hebben wij onze  visie op een duurzaam Nederland gepresenteerd, namelijk de Jonge Klimaatagenda. In de tussentijd is er veel gebeurd en hebben we de Jonge Klimaatagenda op veel verschillende plekken geïntroduceerd.

De afgelopen maanden heeft de Jonge Klimaatbeweging hard gewerkt en er zijn veel gesprekken geweest met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Er is aan een voorstel gewerkt om jongeren te betrekken bij de klimaatonderhandelingen. Vandaag hebben we onze volgende mijlpaal behaald; de Nederlandse jongeren worden straks vertegenwoordigd in de onderhandelingen over het Klimaatakkoord! Tijdens deze onderhandelingen worden allerlei partijen in de samenleving en het bedrijfsleven om te kijken hoe we het doel dat het kabinet heeft afgesproken (49% CO2-reductie) zo goed mogelijk kunnen halen. De Jonge Klimaatbeweging zal namens alle aangesloten jongerenorganisaties aan twee stoelen van de overkoepelende tafel plaatsnemen. Deze tafel wordt ook wel het ‘Klimaatberaad’ genoemd en wordt geleid door Ed Nijpels (klik op deze link om te kijken welke tafels er zijn en wie daar allemaal aan zitten). De voorzitter (Linde) en het bestuurslid Politiek (Nick) zullen deze onderhandelingen gaan voeren. Daarnaast werkt de Jonge Klimaatbeweging nauw samen met de Klimaat en Energie Koepel, zodat ook bij de andere tafels zoveel mogelijk jongeren betrokken worden. We zijn ontzettend blij dat jongeren serieus worden genomen in dit proces en dat onze stem over de toekomst van duurzaam Nederland gehoord zal worden.

Het Jonge Klimaatberaad
Wij gaan aan tafel zitten met de Jonge Klimaatagenda als leidraad en zullen deze agenda meenemen in alles wat we doen om dit akkoord zo goed mogelijk te maken voor toekomstige generaties. Wij zitten daar namens alle jongeren en onze aangesloten jongerenorganisaties. We willen daarom jongeren zoveel mogelijk betrekken in dit proces. Zet daarom maandagavond 7 mei alvast in je agenda, dan zal de Jonge Klimaatbeweging het ‘Jonge Klimaatberaad’ organiseren. Deze avond komen wij bij elkaar en zullen we vertellen over wat de rol van de Jonge Klimaatbeweging precies is. Daarnaast gaan we in gesprek over mogelijke dilemma’s die zijn voorgelegd in het Klimaatberaad.

Wij zijn ontzettend blij en razend benieuwd. De Jonge Klimaatagenda ligt er door en voor jongeren en eindelijk wordt de stem van jongeren serieus genomen! We houden jullie op de hoogte.

 

 

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws