Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Wereld Oceanen Dag: een dag om te vieren!

8 jun, 2018 | Actueel

Iedereen die wel eens op het strand is geweest, weet ook hoe mooi de oceaan is. Met je blote voeten in het zand naar het water staren of een strandwandeling maken terwijl de golven langs je enkels glijden. De zee is een bron van rust en inspiratie en de kustlijn heeft bij vele mensen een warm plekje in hun hart.

Wat veel mensen niet weten, is hoe mooi het ook ónder water kan zijn. Dat moment wanneer je van boven- naar onderwater gaat, is absoluut magisch. Zodra je kopje onder gaat, begeef je je een compleet andere wereld. Zoals de wijze krab Sebastiaan in de Kleine Zeemeermin ooit al zei: “Het is zo mooi hier beneden, dat vind je daarboven niet”. Hij heeft absoluut gelijk!

Vandaag, 8 juni, is het Wereld Oceanen Dag: een dag waarop we de oceaan extra in het zonnetje zetten. Soms vergeten we namelijk dat de oceaan niet alleen ontzettend gaaf is, maar ook heel belangrijk voor ons allemaal. De onderwaterwereld heeft mijn hart jaren geleden al gestolen en ik blijf smoorverliefd. Wat leven wij toch op een prachtige planeet! Laten we deze alsjeblieft met zijn allen koesteren en beschermen.

Plastic soep, andere vormen van vervuiling, opwarming en verzuring, overbevissing, stervende koraalriffen, een steiging in het aantal dead zones en ga zo maar door. Je hebt ongetwijfeld gehoord over de problemen die onze oceanen bedreigen. Toch is vandaag niet alleen de dag om bij deze problemen stil te staan, maar juist ook die immense schoonheid van de oceaan te vieren!

Wist je bijvoorbeeld dat er onder water bergen, meren, rivieren en watervallen bestaan? Dat de oceaan heel veel broeikasgassen uit de atmosfeer opneemt? Of dat clownfish (Nemo) worden geboren als man en de meest dominante van het stel van geslacht verandert? Ooit gehoord van de Pikachu Nudibranch? En wist je dat we minstens 50% van onze zuurstof te danken hebben aan de oceanen?

Voor een ieder die wel eens gedroomd heeft van de spannende ontdekkingsreizen van jaren geleden, heb ik goed nieuws: er is nog zo veel te ontdekken! Het grootste deel van onze planeet kennen we simpelweg nog niet. Ik heb mij laten vertellen dat er meer mensen op de maan zijn geweest, dan in de diepste trog op aard (waar overigens onlangs helaas ook al plastic is gevonden, bijna 11 kilometer diep(!) ).

Mijn oproep aan iedereen is dan ook: Mocht je nog niet aan deze ontdekkingsreis der oceanen zijn begonnen, begin dan vandaag. Kijk bijvoorbeeld de documentaire Chasing Corals of natuurlijk Blue Planet 1 & 2. Nog leuker: nodig vrienden en familie uit en kijk samen. Of schrijf je in voor de jaarlijkse Beach Cleanup in augustus. En mocht je de kans krijgen tot slot, ga  dan vooral snorkelen, duiken en geniet!

“Zorgen vergeet je altijd een beetje, diep in de zee” – 

Marjolein Evers, eventmanager bij de Jonge Klimaatbeweging en oceaan aanbidder.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws