Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Vacature bestuurslid Voorzitter

11 feb, 2024 | Bestuursvacature

Ben jij tussen de 16 en 30 jaar oud en heb jij zin om dit jaar de handen uit de mouwen te steken en de mening van jongeren te vertellen aan het grote publiek? Neem jij graag de leiding en vind je het niet erg om in de schijnwerpers te staan? Wil jij graag je kennis over duurzame thema’s vergroten? En dit alles samen doen met een enthousiast en gemotiveerd team? Solliciteer dan nu voor de functie van Voorzitter bij de Jonge Klimaatbeweging!

De Jonge Klimaatbeweging biedt jou dé kans om echt invloed te hebben in de Nederlandse politiek en jongeren te vertegenwoordigen voor een groene toekomst.

Daarnaast doe je veel kennis op over duurzaamheid en heb je de ruimte om jezelf te ontwikkelen! Dit doe je samen in een enthousiast en gemotiveerd team, als onderdeel van een snel groeiende stichting met een breed netwerk.

Wat doe je?

Als voorzitter ben je het gezicht van de Jonge Klimaatbeweging en houd je je bezig met de overheid en de politiek. Je bent verantwoordelijk voor de woordvoering en externe relaties van de Jonge Klimaatbeweging. Je werkt nauw samen met het bestuurslid Overheid & Politiek en ondersteunt hen in het bedenken van een politieke strategie. Je bent ook verantwoordelijk voor ons persteam en het algehele functioneren van het bestuur.

Jij bent vooral bezig met:

 • Woordvoering: de pers en media te woord te staan en namens de Jonge Klimaatbeweging op evenementen spreken;
 • Het aansturen van het bestuur van de Jonge Klimaatbeweging. Je houdt regelmatig contact met alle bestuursleden en zorgt ervoor dat er goed wordt samengewerkt;
 • Het onderhouden van externe contacten, zoals met met bedrijven, denktanks en andere jongeren- en milieuorganisaties en, in afstemming met het bestuurslid Overheid & Politiek, met politici en beleidsmakers;
 • Het ondersteunen van het bestuurslid Overheid en Politiek in het bedenken van een politieke strategie;
 • Het zorgen voor naamsbekendheid en warme (informele) relaties met de politiek en met andere milieu- en klimaatorganisaties. Strategisch contact met jongerenorganisaties;
 • In gesprek gaan met politieke hoofdrolspelers (ministers, partijleiders etc.).

 

Wat breng jij mee?

Als voorzitter ben je: 

 • Geïnteresseerd in duurzaamheid, overheid en politiek.
 • Goed op de hoogte van Nederlands klimaatbeleid;
 • Niet bang om de leiding te nemen en knopen door te hakken.
 • Scherp oog voor kansen en risico’s.
 • Een kritische denker: jij neemt iets niet zomaar aan omdat iemand met meer ervaring je vertelt dat het zo zit en durft kritische vragen te stellen;
 • Niet bang om op de voorgrond te treden en je uit te spreken;
 • Iemand die goed kan communiceren. Het is mooi als je ervaring hebt met media (bijvoorbeeld via opiniestukken in de krant, blogs of misschien wel eens op tv), maar is niet noodzakelijk! 
 • Goed in vooruit denken. Je bent bezig met de strategie van de organisatie. Je weet hoe je verschillende belangen en behoeftes met elkaar verbindt;
 • Een echte teamspeler: jij vindt het leuk om met heel veel verschillende mensen samen te werken en met mensen mee te denken over kansen of dilemma’s;
 • Iemand met een Pippi Langkous mentaliteit. “Ik heb het nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.” 
 • Georganiseerd en goed in prioriteiten stellen: in een drukke week weet jij precies waar je jouw tijd het beste aan kan besteden;
 • Rond de 32 uur per week beschikbaar, zowel doordeweeks (overdag en soms in de avond) en in het weekend. 

 

Hoogtepunten van de huidige voorzitter:

 • In 2023 hebben we verschillende strategische samenwerkingen tot stand gebracht. Voorbeelden hiervan zijn het verkiezingsmanifest dat de JKB met de 8 grootste jongerenorganisaties heeft gelanceerd en het de debatten die we samen met andere groene organisaties hebben georganiseerd. 
 • Onze aanwezigheid op de klimaattop in Dubai en in het bijzonder het geslaagde evenement dat we daar hebben georganiseerd over fossiele subsidies op internationale schaal.   
 • Het jaarplan 2024, waar je als bestuur al je goede ideeën in kwijt kunt om de JKB weer een beetje beter te maken. 
 • De vele mensen die je mag inspireren, door het organiseren van toffe workshops of houden van keynotes. 

 

Enthousiast geworden? Solliciteer dan uiterlijk 14 april via deze 

link: https://jongeklimaatbeweging.homerun.co/bestuurslid/nl/apply

In de week van 26 april wordt contact met je opgenomen. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 10, 11 & 12 mei, dus houd die alvast vrij in je agenda! Mocht je nog niet aan alle punten hierboven voldoen, maar lijkt deze functie jou supertof? Solliciteer dan toch! Binnen de Jonge Klimaatbeweging is er ook veel ruimte om te leren en te groeien in je functie.

De bestuursoverdracht start met het bestuursweekend van 24 t/m 26 mei. Hier leer je jouw medebestuursleden kennen en leren de huidige bestuursleden jou de fijne kneepjes van het bestuursvak. De rest van de bestuursoverdracht is in de maand juni, waar je verder kennismaakt met het bestuursleven door middel van trainingen, groepsontwikkingsmiddagen en je elke woensdagavond van 17.00 tot 19.00 uur welkom bent bij onze bestuursvergadering. Als nieuw bestuur kiezen jullie uiteraard zelf een vergadermoment dat het beste uitkomt na de wissel. 

Vragen? Dan mag je die altijd vragen! Stuur een mail naar , dan geeft het huidige bestuurslid jou antwoord op deze vragen.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws