Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Vacature bestuurslid Jonge Klimaatagenda

11 feb, 2024 | Bestuursvacature

Ben jij tussen de 16 en 30 jaar oud, ben jij op zoek naar meer uitdaging dan je studie/baan en wil je echt wat betekenen voor het klimaat? Ben je geïnteresseerd in alles rond duurzaamheid en vind je het leuk hierover te praten en schrijven? Droom je daarnaast van een wereldwijde duurzame toekomst in 2040? Solliciteer nu voor de functie van bestuurslid Jonge Klimaatagenda!

De Jonge Klimaatbeweging biedt jou dé kans om echt invloed te hebben in de Nederlandse politiek en jongeren te vertegenwoordigen voor een groene toekomst. Daarnaast doe je veel kennis op over duurzaamheid en heb je de ruimte om jezelf te ontwikkelen! Dit doe je samen in een enthousiast en gemotiveerd team, als onderdeel van een snel groeiende stichting met een breed netwerk.

 

Wat doe je?

Als bestuurslid Jonge Klimaatagenda & Internationaal is de Jonge Klimaatagenda jouw belangrijkste document. Jij helpt om de visie die hierin beschreven staat werkelijkheid te laten worden. Dit doe je door samen met de Jonge Klimaatagenda werkgroep te kijken wat er nú nodig is vanuit de overheid om dat te laten gebeuren. 

In 2022 hebben wij de Jonge Klimaatagenda 3.0 gelanceerd, de nieuwste versie van ons visiedocument. In  2024 en 2025 ga jij als bestuurslid Jonge Klimaatagenda samen met het bestuurslid Overheid en Politiek verder met het uitwerken van de Jonge Klimaatagenda 3.0 naar concrete actiepunten voor de politiek. Daarnaast ben je partner namens Nederland in het We Are Tomorrow Global Partnership. Hier werk je samen met andere jongerenorganisaties verspreid over de wereld die allemaal strijden voor rechtvaardig klimaatbeleid.

Jij bent vooral bezig met:

 • Aansturen van de Jonge Klimaatagenda werkgroep;
 • Samen met  de werkgroep jongerenparticipatie  klimaatdialogen voorbereiden, waar we in gesprek gaan met jongeren uit onze achterban;
 • Met de Jonge Klimaatagenda werkgroep het visiedocument uitwerken tot actiepunten voor de politiek;
 • Het analyseren van mogelijkheden om de jonge klimaatagenda begrijpbaar te maken voor alle jongeren
 • Samen met bestuurslid Overheid & politiek inhoudelijke gesprekken voorbereiden voor ministeries, politieke partijen of andere politici;
 • Contact onderhouden met het Ministerie van Buitenlandse Zaken over het Global Partnership;
 • Contact onderhouden, en kennis uitwisselen met jongerenorganisaties buiten Nederland via het Global Partnership;
 • Spreken op evenementen, specifiek wanneer het gaat over de inhoud van de Jonge Klimaatagenda

 

Wat breng jij mee?

Als bestuurslid JKA ben jij:

 • Geïnteresseerd in en bekend met de (meeste) thema’s van de Jonge Klimaatagenda of andere duurzaamheidsonderwerpen;
 • Goed in complexe ideeën vertalen naar leesbare teksten;
 • Enthousiast over teams aansturen;
 • Goed georganiseerd en je gaat overzichtelijk te werk;
 • Goed in Engels spreken en schrijven;
 • Geïnteresseerd in en misschien zelfs al bekend met de Nederlandse politiek;
 • Rond de 24 uur per week beschikbaar, waaronder gemiddeld 2 avonden per week.

 

Enkele hoogtepunten van het huidige bestuurslid Jonge Klimaatagenda.

 • Samenwerking met de Public Affairs en de Jonge Klimaatagenda werkgroepen om de Jonge Klimaatagenda 3.0  te promoten op internationaal niveau!
 • Aanwezig mogen zijn tijdens de lancering van de Global Youth Climate Agenda van onze dochterorganisatie: het We Are Tomorrow Global Partnership. 
 • Praten over de Jonge Klimaatagenda bij podcasts, congressen, noem maar op!

 

Enthousiast geworden? Solliciteer dan uiterlijk 14 april via deze 

link: https://jongeklimaatbeweging.homerun.co/bestuurslid/nl/apply

In de week van 26 april wordt contact met je opgenomen. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 10, 11 & 12 mei, dus houd die alvast vrij in je agenda! Mocht je nog niet aan alle punten hierboven voldoen, maar lijkt deze functie jou supertof? Solliciteer dan toch! Binnen de Jonge Klimaatbeweging is er ook veel ruimte om te leren en te groeien in je functie.

De bestuursoverdracht start met het bestuursweekend van 24 t/m 26 mei. Hier leer je jouw medebestuursleden kennen en leren de huidige bestuursleden jou de fijne kneepjes van het bestuursvak. De rest van de bestuursoverdracht is in de maand juni, waar je verder kennismaakt met het bestuursleven door middel van trainingen, groepsontwikkingsmiddagen en je elke woensdagavond van 17.00 tot 19.00 uur welkom bent bij onze bestuursvergadering. Als nieuw bestuur kiezen jullie uiteraard zelf een vergadermoment dat het beste uitkomt na de wissel. 

Vragen? Dan mag je die altijd vragen! Stuur een mail naar , dan geeft het huidige bestuurslid jou antwoord op deze vragen.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws