Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Vacature bestuurslid Jongerenparticipatie

11 feb, 2024 | Bestuursvacature

Ben jij tussen de 16 en 30 jaar oud en ben jij op zoek naar meer uitdaging dan je studie of baan? Wil je echt wat betekenen voor het klimaat? Ben jij sociaal, hou je van netwerken en vind je het leuk mensen aan elkaar te verbinden? Wil je de achterban van de Jonge Klimaatbeweging groter en diverser maken, zodat er nog meer naar ons geluisterd wordt in de politiek? Solliciteer nu voor de functie van bestuurslid Jongerenparticipatie!

De Jonge Klimaatbeweging biedt jou dé kans om echt inspraak te hebben in de Nederlandse politiek en jongeren te vertegenwoordigen voor een groene toekomst. Je verenigt de stem van jongerenorganisaties en verenigt hen achter ons visiedocument, de Jonge Klimaatagenda. Als bestuurslid bij de Jonge Klimaatbeweging draag je actief bij aan het bouwen van een duurzame toekomst voor huidige en toekomstige generaties. Dit doe je samen met een enthousiast en gemotiveerd team, als onderdeel van een snel groeiende stichting met een breed netwerk.

 

Wat doe je?

Als bestuurslid Jongerenparticipatie houd jij je bezig met jongerenparticipatie binnen en buiten de JKB. Jij bent hoofdverantwoordelijk voor het contact met en de ondersteuning van onze aangesloten en betrokken jongerenorganisaties. Dit doe je samen met de werkgroep Jongerenorganisaties, die jou ondersteunt in het contact met onze achterban en het uitbreiden van de achterban. Je bent ook het verantwoordelijke bestuurslid voor onze JKPanel  werkgroep, waar je de stem van zoveel mogelijk jongeren verzamelt om deze te gebruiken als input voor evenementen waar we spreken, de rapporten die we schrijven en meer!

Jij bent vooral bezig met:

 • Vraagstukken over jongerenparticipatie binnen en buiten onze organisatie beantwoorden;
 • Het onderhouden van het contact met jongerenorganisaties en het gestructureerd bijhouden hiervan;
 • Het vergroten van het netwerk van aangesloten jongerenorganisaties, met als doel het aanspreken van een zo divers mogelijke groep jongeren;
 • Het ondersteunen van onze JKPanel werkgroep, waar je de mening van zoveel mogelijk jongeren bundelt om deze zoveel mogelijk bekendheid te geven;
 • Het bezoeken en ondersteunen van (nieuwe) initiatieven en evenementen van aangesloten jongerenorganisaties;
 • Nadenken over hoe de Jonge Klimaatbeweging op nieuwe manieren met de jongerenorganisaties kan verbinden en deze verbinding kan houden.

 

Wat breng jij mee?

Als bestuurslid jongerenparticipatie ben jij:

 • Sociaal, geïnteresseerd in anderen en maak je makkelijk een praatje;
 • Iemand die bekend is in de wereld van jongerenorganisaties en jongerenbewegingen. Of je bent er benieuwd naar!
 • Goed in het aansturen van een team en zorgen dat dingen op tijd gebeuren;
 • Overzichtelijk, georganiseerd en ga je gestructureerd te werk;
 • Rond de 24 uur per week beschikbaar, waaronder gemiddeld 2 of 3 avonden per week. 

 

Hoogtepunten van het huidige bestuurslid Jongerenparticipatie.

 • De organisatie van het Klimaatfestival, de gesprekken met grote partners en verschillende andere organisaties.
 • Het spreken over jongerenparticipatie op verschillende evenementen, om zo het belang ervan te benoemen!
 • Honderden koffies gedronken met interessante en inspirerende (young) professionals in de duurzaamheidswereld.

 

Enthousiast geworden? Solliciteer dan uiterlijk 14 april via deze 

link: https://jongeklimaatbeweging.homerun.co/bestuurslid/nl/apply

In de week van 26 april wordt contact met je opgenomen. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 10, 11 & 12 mei, dus houd die alvast vrij in je agenda! Mocht je nog niet aan alle punten hierboven voldoen, maar lijkt deze functie jou supertof? Solliciteer dan toch! Binnen de Jonge Klimaatbeweging is er ook veel ruimte om te leren en te groeien in je functie.

De bestuursoverdracht start met het bestuursweekend van 24 t/m 26 mei. Hier leer je jouw medebestuursleden kennen en leren de huidige bestuursleden jou de fijne kneepjes van het bestuursvak. De rest van de bestuursoverdracht is in de maand juni, waar je verder kennismaakt met het bestuursleven door middel van trainingen, groepsontwikkingsmiddagen en je elke woensdagavond van 17.00 tot 19.00 uur welkom bent bij onze bestuursvergadering. Als nieuw bestuur kiezen jullie uiteraard zelf een vergadermoment dat het beste uitkomt na de wissel. 

Vragen? Dan mag je die altijd vragen! Stuur een mail naar , dan geeft het huidige bestuurslid jou antwoord op deze vragen.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws