Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Vacature bestuurslid Politiek & Overheid

11 feb, 2024 | Bestuursvacature

Ben jij tussen de 16 en 30 jaar, wil je je handen uit de mouwen steken en wil je meer betekenen voor het klimaat? Wil je komend jaar nog meer leren over duurzame thema’s, een netwerk opbouwen en jezelf ontwikkelen, terwijl je mooie werkervaring opdoet? Ben jij bekend met de Nederlandse politiek en overheid en wil je hier nog meer over leren? Solliciteer dan nu voor de functie van bestuurslid Politiek & Overheid!

De Jonge Klimaatbeweging biedt jou dé kans om echt invloed te hebben binnen de Nederlandse politiek en jongeren te vertegenwoordigen voor een groene toekomst. 

Bij de Jonge Klimaatbeweging krijg je een uniek inkijkje in de politiek. Je kan meer dan 60 jongerenorganisaties vertegenwoordigen in gesprekken met ministers en politieke partijen. Dit doe je samen in een enthousiast en gemotiveerd team, als onderdeel van een snel groeiende stichting waar heel veel mogelijkheden liggen.

 

Wat doe je?

Als Bestuurslid Politiek & Overheid ben je verantwoordelijk voor de public affairs van de Jonge Klimaatbeweging. Jij zorgt dat ons visiedocument, de Jonge Klimaatagenda, bij politici en beleidsmakers op tafel ligt. Jij begeleidt de nationale Public Affairs werkgroep en zorgt samen met dit team en de voorzitter voor onze lobbystrategie. Daarnaast denk je mee met de internationale Public Affairs werkgroep, over hoe we de stem van Nederlandse jongeren in Europa kunnen vertegenwoordigen!

Jij bent vooral bezig met:

 • Het onderhouden van strategisch contact met politici en beleidsmakers;
 • Het aansturen van de Public Affairs werkgroepen (nationaal en internationaal);
 • Het belang van jongerenparticipatie onderstrepen;
 • De public affairs strategie en de lobby;
 • Het voeren van gesprekken met de politiek en overheid;
 • Het zorgen voor tactische samenwerkingen ten behoeve van de public affairs strategie;
 • Regelmatig contact hebben met de voorzitter over de public affairs strategie en bestuurslid JKA over de aansluiting op de Jonge Klimaatagenda;
 • Het overnemen van taken, zoals spreken op evenementen en bijeenkomsten, bij afwezigheid van de voorzitter.

 

Wat breng jij mee?

Als bestuurslid Politiek & Overheid ben je:

 • Geïnteresseerd in en bekend met de (Nederlandse) overheid en politiek;
 • Sociaal, met een vlotte babbel en stapt makkelijk op mensen af;
 • Gemotiveerd om vooruit te denken over de politieke kansen voor het komende bestuursjaar en zit je al vol met ideeën hierover;
 • Verbindend: jij kan partijen, zoals jongerenorganisaties, politici en bedrijven bij elkaar brengen om coalities te maken voor onze lobby;
 • In staat om al je ideeën op een duidelijke manier onder woorden te brengen;
 • Rond de 32 uur per week beschikbaar, zowel doordeweeks (overdag en soms in de avond) en in het weekend. 

 

Enthousiast geworden? Solliciteer dan uiterlijk 14 april via deze 

link: https://jongeklimaatbeweging.homerun.co/bestuurslid/nl/apply

In de week van 26 april wordt contact met je opgenomen. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op 10, 11 & 12 mei, dus houd die alvast vrij in je agenda! Mocht je nog niet aan alle punten hierboven voldoen, maar lijkt deze functie jou supertof? Solliciteer dan toch! Binnen de Jonge Klimaatbeweging is er ook veel ruimte om te leren en te groeien in je functie.

De bestuursoverdracht start met het bestuursweekend van 24 t/m 26 mei. Hier leer je jouw medebestuursleden kennen en leren de huidige bestuursleden jou de fijne kneepjes van het bestuursvak. De rest van de bestuursoverdracht is in de maand juni, waar je verder kennismaakt met het bestuursleven door middel van trainingen, groepsontwikkingsmiddagen en je elke woensdagavond van 17.00 tot 19.00 uur welkom bent bij onze bestuursvergadering. Als nieuw bestuur kiezen jullie uiteraard zelf een vergadermoment dat het beste uitkomt na de wissel. 

Vragen? Dan mag je die altijd vragen! Stuur een mail naar , dan geeft het huidige bestuurslid jou antwoord op deze vragen.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws