Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

(Oud-)Bestuurslid Jongerenorganisaties Laura aan het woord!

31 mei, 2021 | Blogs bestuursvacatures

Deze blog is geschreven door Laura Baas, bestuurslid Jongerenorganisaties in 2019-2020

In het najaar van 2019 solliciteerde ik op de functie Bestuurslid Jongerenorganisaties bij de Jonge Klimaatbeweging. Ik kende de organisatie pas net, maar ik wilde na mijn studie heel graag nog eens bestuurservaring opdoen én meer leren over duurzaamheid. De JKB bleek de perfecte match.

Met het fantastische We Are TMRW Klimaatfestival, waarop de JKA 2.0 gelanceerd werd, sloten onze voorgangers hun jaar af. Aan ons de eer de Jonge Klimaatbeweging verder te brengen! Maar hoe? Al gauw werd duidelijk: zonder de input van jongerenorganisaties geen JKB. Daarom hou je je als bestuurslid Jongerenorganisaties voornamelijk bezig met het vergroten en versterken van het aantal aangesloten jongerenorganisaties, om zo de stem van zoveel mogelijk (diverse!) jongeren te vertegenwoordigen.

Ik vond het enorm leuk om in contact te staan met ambitieuze jongeren die vanuit verschillende invalshoeken willen meedenken over een duurzame toekomst. Daarnaast hou je je dus veel bezig met diversiteit en inclusie: hoe zorg je ervoor dat iedere jongere zich welkom voelt bij de JKB? Hoe sluiten we geen groepen uit? Hoe zorg je dat de stem van zoveel mogelijk jongeren meegenomen wordt in duurzaam beleid? Om te voldoen aan die laatste vraag richtte ik ons Jonge Klimaatpanel op: en enorm leerzaam en leuk project om uit te voeren (het JKPanel valt nu onder bestuurslid Projecten).

Het leukste is misschien nog wel dat ik nu, na mijn bestuursjaar, merk hoeveel ik heb geleerd bij de JKB en hoeveel je daarvan weer meeneemt naar nieuwe (werk)functies. Een jaar lang werk je nauw samen met je medebestuursleden en werkgroepleden waardoor je veel leert over lobby’en, HR, communicatie, projectmanagement, evenementorganisatie, duurzaamheid én je leert strategisch na te denken. Als jonge organisatie kom je namelijk regelmatig voor lastige kwesties en grote beslissingen te staan.

Daarnaast kwam ik in een enorm leuke groep van duurzame jongeren terecht, ieder met eigen ideeën en perspectieven op de toekomst. Een jaar om nooit meer te vergeten, zeker met het winnen van de Trouw Duurzame 100! Ik kan een bestuursjaar bij de JKB dan ook iedereen met een interesse in duurzaamheid aanraden.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws