Drijvende huizen, zeewier op het menu en rechten voor rivieren. Het zijn drie voorbeelden uit de watervisie van Nederlandse jongeren, die de Jonge Klimaatbeweging 13 maart presenteert. In deze toekomstvisie schetst de organisatie een duidelijk beeld van hoe jongeren willen dat hun land in 2040 omgaat met water. Voorzitter Aniek Moonen: “Nederland staat wereldwijd bekend om onze strijd tegen het water. Door klimaatverandering is dat niet langer houdbaar. We moeten leven met het water.”
In aanloop naar de Waterconferentie van de Verenigde Naties die de Nederlandse overheid eind maart in New York organiseert, ging de Jonge Klimaatbeweging met allerlei jongeren van verschillende achtergronden in gesprek over water. Met de input van deze jongeren en betrokken experts stelde de Jonge Klimaatbeweging de Jonge Watervisie op. Moonen: “Water lijkt niet direct het meest hippe onderwerp, maar jongeren hebben hier wel degelijk iets over te zeggen.”
Nederland, Waterland?
Internationaal gezien staat Nederland al lang bekend als echte waterkampioen. Het is daarom ook niet verrassend dat wij de eerste internationale watertop organiseren. Tegelijkertijd hebben we de slechtste waterkwaliteit van heel Europa, is Limburg nog herstellende van de grote overstromingen, neemt de droogte steeds verder toe en de zoetwatervoorraad steeds verder af. Nederland, ‘Waterland’, staat dus voor een grote uitdaging. “Juist nu is een uitgebreide en integrale visie op water daarom belangrijker dan ooit, juist voor toekomstige generaties”, zegt Moonen.
Waterbesparingsplicht
In de Jonge Watervisie leggen de jongeren uit dat water erkend moet worden als basisbehoefte. Iedereen betaalt een klein bedrag voor een gemiddeld watergebruik. Gebruik je veel meer dan het gemiddelde, omdat je vaak in bad gaat of een zwembad in de tuin hebt, dan betaal je daar flink voor. We houden bij het bouwen van huizen rekening met overstromingen, bijvoorbeeld met drijvende woningen. In 2040 komt er geen afvalwater meer terecht in de natuur, maar kunnen we waardevolle stoffen uit het riool filteren om daar nieuwe grondstoffen van te maken.
Bedrijven krijgen wat de jongeren betreft naast de huidige energiebesparingsplicht ook een waterbesparingsplicht. Vervuiling van water kan niet meer, want een rivier heeft rechten en dus een stem aan tafel. We bedrijven landbouw binnen de grenzen van het ecosysteem. Om de natuur zich te laten herstellen, verhogen we het grondwaterpeil structureel. Op zee kan er nog wel worden gevist, maar minder, duurzaam en helemaal niet meer in natuurgebieden.
Lancering met Deltacommisaris Peter Glas
Hoe Nederland die uitdaging aan moet gaan, vertellen de jongeren in de Jonge Watervisie die ze op maandag 13 maart lanceren in Den Haag. Onder het publiek zijn veel van de betrokken jongeren, maar ook vertegenwoordigers uit de politiek, overheid en wetenschap. Panelleden zijn onder andere Deltacommissaris Peter Glas en Jaap Slootmaker, Directeur-Generaal Water en Bodem bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.