100 jongeren maken plannen voor 2050 tijdens Jonge Klimaattop
Waar onze politieke leiders moeite hebben om elkaar te vinden in de formatie durven jongeren wel het gesprek met elkaar aan. Een divers dertigtal jongerenorganisaties, in totaal 100 jongeren, gaat op 25 september met elkaar de dialoog aan in de Koepelgevangenis in Breda tijdens de Jonge Klimaattop. Op het lustrum van de Jonge Klimaatbeweging staat de vraag centraal: Hoe ziet Nederland eruit in 2050?
“Het klimaatbeleid is te veel gericht op het heden”, zegt Werner Schouten, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. “Onze beleidsmakers zullen 2050 misschien niet meer meemaken, maar jongeren wel. Het is daarom belangrijk dat jonge mensen aangeven hoe zij willen dat hun toekomst eruitziet in 2050. Dat moet de basis zijn van het klimaatbeleid.”
Jongeren houden er andere ideeën op na dan de oude garde. Werner schetst het voorbeeld van de transitie naar de elektrische auto: “Jongeren willen helemaal niet allemaal een eigen elektrische auto. Dat is niet efficiënt en kost te veel zeldzame materialen. Jongeren zetten liever in op deelauto’s en goed openbaar vervoer.” Op zaterdag worden jongeren aangemoedigd om een betere wereld te visualiseren en dat leidt soms tot baanbrekende ideeën.
Dat zoveel jongeren van zoveel verschillende jongerenorganisaties meedoen aan de Jonge Klimaattop, geeft aan dat zij zich zorgen maken. En terecht, na een zomer vol extreme weersomstandigheden en het laatste IPCC rapport waaruit blijkt dat we de klimaatdoelen van Parijs niet gaan halen.
Om de dialogen in goede banen te leiden, wordt er op 25 september gewerkt met zeven thema’s: wonen, werken, mobiliteit, voeding, biodiversiteit en natuur, groene economie en onderwijs. De jongeren worden in groepen verdeeld en gaan dan in gesprek met elkaar onder begeleiding van een gespreksleider. De pittige discussies en dialogen zullen de opzet zijn voor een nieuwe Jonge Klimaatagenda. Deze agenda vormt de basis voor de activiteiten van de Jonge Klimaatbeweging de komende twee jaar.
De Jonge Klimaattop wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Zodiac.
Om te zien hoe zoiets gaat, kun je kijken naar de aftermovie van het klimaatdialoog van 2019.
Onderstaande foto’s geven een impressie van de dag en zijn te gebruiken bij delen van dit bericht onder vermelding van de Jonge Klimaatbeweging en een link naar dit artikel of onze website.