Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Jongerenorganisaties eisen stem in klimaatbeleid

31 okt, 2016 | Persberichten

Amsterdam, 31 oktober 2016 – “Het gaat om onze toekomst, wij eisen een rol bij het ontwerpen van en in de besluitvorming over het klimaatbeleid”. Met die woorden maakt de voorzitter Wilmine van den Bosch maandag de oprichting van de stichting de Jonge Klimaatbeweging bekend.

De Jonge Klimaatbeweging is een initiatief van Studenten voor Morgen, Jongeren Milieu Actief en de Jongerenvertegenwoordigers voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties en heeft de steun van 22 jongerenorganisaties. Wilmine is de eerste voorzitter van de nieuwe stichting die als koepel de lobby voor een beter beleid ter hand gaat nemen. ‘Nederland komt nu niet verder dan een aantal voorzichtige stappen vooruit in de aanpak van klimaatontwrichting. Dat is niet genoeg, daarom bundelen wij onze krachten. Wij eisen een wereld waarin wij wel willen leven. Dat betekent dat Nederland echt een tandje bij moet zetten.”

Verkiezingen Om te beginnen zal de Jonge Klimaatbeweging van zich laten horen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Ze vinden dat er het klimaatbeleid ambitieuzer moet worden dan het energieakkoord en de concept Klimaatwet die nu op tafel ligt. Wilmine: “Wij pleiten voor 40% CO2 reductie in 2020 en 20% aan duurzame energie in 2020, in lijn met het laatste rapport van het NewClimate Institute. Het zijn ambitieuze doelen, maar van uiterst belang om het doel van Parijs “ver onder de 2 graden opwarming” te blijven en uiteindelijk terug te gaan naar 1.5 graad. Het alternatief is niet een toekomst waarin wij willen leven. Als het aan ons ligt, dan zal het ook niet gebeuren.”

Jonge Klimaatbeweging De Jonge Klimaatbeweging bundelt de stemmen van jongerenorganisaties uit alle hoeken van de samenleving, van het Hindoe Studenten Forum Nederland tot de Jongerenambassadeur voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Wilmine: ‘Wij gaan ons er hard voor maken dat de politiek, de overheid en het bedrijfsleven geen beslissingen meer nemen zonder te luisteren naar wat jongeren te zeggen hebben. Alle jongeren. Jongerenorganisaties hebben allemaal een mening over klimaat, maar slagen er nog te weinig in die visie uit te dragen. Wij gaan voor inclusieve, betekenisvolle zeggenschap. Wij laten ons niet afschepen met zoethoudertjes.”

Klimaattop De Jonge Klimaatbeweging komt niet helemaal uit het niets. Zij vindt haar oorsprong in een groep van 23 jongerenorganisaties die onder dezelfde naam in aanloop van de Klimaattop in Parijs voor het eerst een gezamenlijk manifest over klimaat presenteerde. Dit manifest wordt inmiddels ondersteunt door 30 jongerenorganisaties en heeft zijn weg gevonden naar politieke partijen, ministeries en onze premier. De jongerenvisie voor de Energiedialoog van het Ministerie van Economische Zaken is een samenvatting van de gesprekken die het afgelopen jaar met jongeren in Nederland werden gevoerd, vol met ideeën en plannen.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws