Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Per trein en bus naar klimaattop Polen om aandacht te vragen voor de klimaatimpact van luchtvaart

7 dec, 2018 | Persberichten

Vandaag vertrekken 35 jongeren per trein van Amsterdam Centraal naar de VN-klimaattop COP24 (de 24e Conference of the Parties) in Katowice. Onder de noemer COPop! willen zij met deze reis laten zien dat het belangrijk is méér aandacht te besteden aan de grote klimaatimpact van mobiliteit.

Omdat de luchtvaartsector nog altijd geen onderdeel van de internationale klimaatonderhandelingen vormt zal COPop! in Polen een manifest aanbieden aan betrokken politici, om zo aandacht te vragen voor deze olifant in de internationale klimaatkamer. Vrijdagochtend om 8.30 zal NS president-directeur Roger van Boxtel op Amsterdam Centraal het vertreksein geven voor de missie van COPop!. Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) en directeur Donald Pols van Milieudefensie zijn ook aanwezig om COPop! te steunen. De reis wordt georganiseerd door de Jonge Klimaatbeweging, Jong Milieu Actief, DWARS (GroenLinkse jongeren) en Green Tickets. Door te reizen per openbaar vervoer in plaats van met het vliegtuig, wordt meer dan 14 ton CO2-uitstoot bespaard. Onderweg in de trein van Amsterdam naar Berlijn zullen de 35 jongeren samen met een aantal jonge medewerkers van de NS werken aan plannen voor de toekomst van duurzame mobiliteit.

Waarom?
Op 1 juli 2018 vonden voor het eerst meer dan 200.000 vluchten op één dag plaats, terwijl één vlucht naar een zonnige bestemming qua klimaatimpact volgens Greenpeace gelijk staat aan een leven lang rondrijden in een Hummer. Over kerosine betaalt de luchtvaartindustrie geen accijns en over vliegtickets geen BTW, dit terwijl de BTW op treintickets komend jaar juist omhoog gaat van 6% naar 9%. COPop! is daarom van mening dat we de luchtvaart niet langer buiten schot kunnen laten in de internationale klimaatonderhandelingen en daarom nu in actie moeten komen om ook deze vervuiler aan te pakken.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws