Om te zorgen dat onze planeet leefbaar blijft, moeten we onze leefstijl aanpassen. We moeten ons reisgedrag verduurzamen, zowel internationaal als in eigen land. Eén van de meest voorkomende reizen die we maken, is de dagelijkse reis van thuis naar werk. Dit noemen we woon-werkverkeer. Tijdens de coronacrisis hebben we een voorproefje gekregen van hoe duurzaam woonwerkverkeer eruit zou kunnen zien. Over 30 jaar moeten sommige van deze gewoontes normaal zijn geworden, zodat we samen minder broeikasgassen uitstoten. In 2050 werken we dan meer thuis, worden reistijden beter verspreid over de dag en kiezen we, als we moeten reizen, voor duurzame vervoersmiddelen.
In het huidige beleid voor ons woon-werkverkeer worden doelen gesteld die niet ambitieus genoeg zijn. Het beleid moet flexibeler en vanuit een duurzame visie worden vormgegeven. Dit is hét moment om de veranderingen, die we nu hebben gemaakt door de coronacrisis, vast te houden en te gebruiken als inspiratie voor hoe het voortaan moet.
Hoe ziet duurzaam woon-werkverkeer beleid eruit?
1. Bied werknemers een flexibel, duurzaam mobiliteitsbudget aan
Met een flexibel mobiliteitsbudget mogen werknemers zelf kiezen aan welk type vervoer zij hun reisvergoeding willen uitgeven, of dat nu de auto, de fiets of het openbaar vervoer is. Voor duurzame opties, zoals de fiets en het openbaar vervoer, krijgen werknemers een hoger bedrag.
2. Zorg dat werknemers kiezen voor de meest duurzame mobiliteitsvormen
De werkgevers moet ontmoedigen dat zijn werknemers met de auto naar werk komen. Dit kunnen zij doen door het gebruik van openbaar vervoer, elektrische fietsen en deelvervoer te stimuleren, bijvoorbeeld met Mobility as a Service.
3. Moedig actief aan dat werknemers flexibel werken en blijven thuiswerken, ook na de coronacrisis
Door vaker thuis te werken en op verschillende tijden (niet allemaal van 9:00 tot 17:00), wordt het minder druk op de weg en in het openbaar vervoer.
4. Bied een verhuisvergoeding aan voor (nieuwe) werknemers
Een verhuisvergoeding helpt mensen om dichterbij hun werk te gaan wonen. Dit zorgt ervoor dat zij een kortere reistijd hebben en minder kilometers hoeven te reizen.
5. Stel een landelijke strategie en evaluatie op voor het verduurzamen van woon-werkverkeer
Door een duidelijke, ambitieuze strategie worden doelen voor duurzamer woon-werkverkeer concreet en haalbaar gemaakt. Een duidelijk plan draagt bij aan het halen van de landelijke doelen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.