Hey jij! Ook meedoen met de leukste klimaat- en jongerenorganisatie van NL? Bekijk onze vacatures!

Vrijwilliger bij JKB worden? Bekijk vacatures!

Transitieplan voeding – De eiwittransitie: net zo belangrijk als de energietransitie, maar nog geen prioriteit?

4 jan, 2021 | Transitieplannen

Naast de energietransitie, zien jongeren dat er ook een verandering nodig is van vooral dierlijke eiwitten (zoals vlees, melk en kaas) naar meer plantaardige eiwitten (bijvoorbeeld groenten, noten en bonen). Als de eiwittransitie nú prioriteit krijgt, heeft dat veel voordelen. Het helpt de volksgezondheid te verbeteren, klimaatverandering tegen te gaan en zorgt voor een minder negatieve invloed op het milieu. Ook draagt het bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en een beter dierenwelzijn.

Wij adviseren de overheid in het transitieplan om op drie gebieden (meer) actie te ondernemen. Ten eerste is dat investeren in de volksgezondheid; met een meer plantaardig dieet zullen welvaartsziekten, zoals diabetes/suikerziekte minder worden. Ten tweede is dat de overheid voedselproducenten, zoals boeren duidelijkheid moet geven over hun toekomst. Hoe kunnen boeren ook in de toekomst op een slimme manier voor mensen voedsel produceren? Ten derde adviseren wij om niet alleen voorlichting te geven aan consumenten, maar ook te zorgen voor een gedragsverandering. Zijn kiezen vaak op basis van gewoontes en niet alleen op basis van kennis. Hiervoor moeten gezondere voedselkeuzes die beter zijn voor het milieu en klimaat ook beloond worden.

De Jonge Klimaatbeweging zet zich in voor een wereld waar jongeren mee kunnen praten over hun toekomst. Wij zijn de generatie die zal moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering en verdienen het om onze eigen toekomst vorm te geven. Door te lobbyen en campagnes te voeren proberen we klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Meer recent nieuws