Het is een vertrouwd beeld, maar wel een die een lange tijd op zich heeft laten wachten. Afgelopen zaterdag, 2 april 2022, verzamelde zich een dertigtal jongeren vanuit het hele land op de tweede verdieping van de Social Impact Factory om deel te nemen aan de Klimaatdialoog van de Jonge Klimaatbeweging. Gedachtekronkels over klimaat gerelateerde onderwerpen kregen de vrije loop en vragen werden massaal gesteld.
Voeding, mobiliteit, economie; zijn een greep uit de thema’s waar de jongeren over konden meepraten. Groepjes werden gevormd door het uitdelen van nummers en iedereen kreeg een ruimte toegewezen om eens flink met elkaar te debatteren. Tussendoor kwamen ook nog eens twee sprekers aan het woord. Zo vertelt Matthijs Bobeldijk, auteur van het boek IMPACT, over de transitie van een markteconomie naar een betekeniseconomie. Na aanleiding van zijn presentatie concluderen jongeren dat het toch niet kan dat een bos minder waard is dan een palmolie plantage. En Loes Kremers, onderzoeker van de Hogeschool van Amsterdam, had weer een heel ander verhaal te vertellen. Zij sprak over de obstakels en kansen van duurzame gedragsverandering, want met bewustzijn alleen gaan wij het niet redden.
Vele handen schoten zaterdag de lucht in. Hoe kun je zelf bijdragen aan een beter klimaat? Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft om het probleem aan te pakken? Het nieuw IPCC rapport benadrukt maar weer hoe belangrijk het is om het gesprek samen gaande te houden. De wereld stevent af op 3,2 graden opwarming en dat betekent dat veel plekken niet meer leefbaar zullen zijn. Denk dan aan kustgebieden die overstromen of delen van de wereld waar het extreem warm is zoals in grote delen van Afrika.
Toen de klimaatproblemen net bekend werden, hadden we het over termijnen van tientallen jaren. Maar anno 2022 hebben wij nog maar acht jaar over om een oplossing te vinden. En de oplossing van ons probleem is geen one-man’s job. Wij moeten op zoek blijven gaan naar oplossingen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de ander. Armere landen zullen als eerste getroffen worden en zullen meer moeite hebben met het opvangen van de klap, blijkt uit een onderzoek van Wageningen Universiteit in samenwerking met Franse en Britse onderzoekers.
Niet alleen de leefbaarheid van sommige werelddelen is in gevaar, ook de voedselvoorziening viel te lezen in Trouw. De rijke landen zouden nog meer voedsel kunnen verbouwen en de armere landen nog minder. Zelfs binnen Europa lijken de verschillen nu al groot te zijn. Zo zou het te warm worden bij onze zuiderburen in Spanje en Frankrijk om olijven te kweken, maar is het door het warmere klimaat in Scandinavië en Nederland opeens mogelijk geworden om druiven te telen.
Dat de klimaatproblematiek iedereen aangaat lijken deze jongeren goed door te hebben. Ondanks dat ze allemaal een andere achtergrond hebben en verschillende jongerenorganisaties representeren, hebben zij een ding gemeen; ze maken zich zorgen om het klimaat en willen een steentje bijdragen.
Wij maakten een paar portretten om jullie kennis te laten maken met de jongeren die hun zaterdagmiddag opofferde voor de Klimaatdialoog. Lees hier verder!