Afgelopen zaterdag vond de klimaatdialoog plaats. Gelukkig konden we elkaar dit keer ook echt weer live ontmoeten. En dat gebeurde ook volop. Meer dan 30 jongeren vanuit heel Nederland verzamelden zich in de Social Impact Factory in Utrecht. Wij vroegen ons af wat deze jongeren motiveerde om op een vrije zaterdagmiddag naar Utrecht af te reizen om over het klimaat te praten. Wij maakten een paar portretten om jullie kennis te laten maken met een aantal van deze jongeren. Maak kennis met deze drie enthousiastelingen!
Eveliene is aanwezig vanuit SPS-NIP, de studenten sectie van het NIP Nederlandse instituut van psychologen. “We behartigen de belangen van psychologie studenten. Klimaat is een belangrijk onderwerp voor jongeren en we zijn momenteel dan ook veel bezig met duurzaamheid en klimaat. Onze vereniging is ook aangesloten bij de JKB.” Eveliene besloot als bestuurslid haar vereniging te vertegenwoordigen op de klimaatdialoog. Want zoals Loes Kremers al benadrukte in haar presentatie; gedragsverandering is een belangrijke speler in de weg naar een duurzamere wereld.
“Het onderwerp klimaatverandering was iets dat ik altijd al wel interessant vond. Hoe meer ik hoorde dat het slecht ging met het klimaat, hoe meer ik besefte dat ik er ook zelf echt iets aan moest gaan doen. Zo ben ik na het zien van de documentaire Game Changers op Netflix vegetarisch gaan eten. Nu, zo’n drie jaar later, weet ik meer en leer ik ook steeds meer bij. Ik geloof dat ik met mijn studie een positieve bijdrage kan leveren. Kennis vanuit de psychologie en specifiek gedragsverandering is iets dat we kunnen gebruiken om mensen te motiveren. Het beleid is er vaak al, maar je moet ook weten hoe je mensen mee kunt laten bewegen.
Naast Eveliene staan Elza en Marit van de studie milieukunde aan de HAS, Hogeschool in Den Bosch. Zij zijn aanwezig vanuit de vereniging SustainGear. “In mijn tussenjaar ben ik informatie gaan verzamelen over klimaatverandering en biodiversiteit. Toen ik besefte dat er zoveel aan de hand is begon ik me toch wel zorgen te maken. Ik betrok het ook op mezelf; ik zie dat er een probleem is waar ik me zorgen over maak, maar wat kan ik daar zelf dan aan doen?”, zegt Elza.
Ook deze ‘klimaatangst’ kwam tijdens de lezing van Loes al even aan bod. Veel Nederlanders geven aan weleens last te hebben van angst als het gaat om het effect van klimaatverandering op de toekomst. Alle drie de dames geven aan zich hierin te herkennen, maar toch is angst niet wat hen beweegt, zo vertelt Marit.
“Het is vooral het besef dat je er zelf echt wel wat aan kan doen. Ik kan bijvoorbeeld mijn kennis toepassen en dat neemt wel iets van angst weg. Natuurlijk blijft er altijd wel iets van angst en daar kun je ook niks aan veranderen. Maar het accepteren en nadenken over wat je wel kunt doen en daar anderen bij betrekken, lijkt me een belangrijke gedachte.”
Elza beaamt dit. “ Bij mij was er ook wel enigszins angst, maar ik wilde niet dat het een kwestie was van ik sta erbij en kijk ernaar. Tuurlijk ben je af en toe sceptisch, maar ik heb ook zeker hoop. Je hoeft niet blind mee te doen aan het verergeren van de situatie. Je kan altijd wat doen.”
Eveliene, Elza en Marit zijn alle drie nog volop aan het studeren. Hoe zij deze motivatie en kennis in de toekomst precies willen inzetten, weten ze nog niet. Over een ding zijn ze het volmondig eens en dat is dat ze alleen bij organisaties willen werken waarbij duurzaamheid centraal staat. Het moet niet alleen ingezet worden als het economisch voordelig is of neigt naar greenwashing. Wij vroegen ze welke tips ze zouden willen meegeven aan leeftijdsgenoten die te maken hebben met hetzelfde toekomstbeeld. Alle drie benadrukken ze dat, als is het maar een kleine stap, je altijd iets kan doen. Je hoeft niet stil te zijn en toe te kijken. Marit geeft aan dat jongeren elkaar vooral op moeten zoeken om het gesprek aan te gaan. “Sluit je ergens bij aan, sta ergens voor en ga het gesprek aan. Er is altijd een steentje om bij te dragen, hoe klein die ook mag zijn. Een kleine stap is ook een stap. Wij zijn hier vandaag naartoe gekomen om te praten over klimaatverandering en ik voel super geïnspireerd en gesterkt door anderen gesproken te hebben. En laat je niet ontmoedigen door de dingen die je nog niet goed doet. Kijk naar wat je wel kunt doen, dat geeft moed.” “Inderdaad, een kleine stap is ook een stap”, bevestigt Eveliene.
Nieuwsgierig geworden naar meer over de klimaatdialoog? We hebben ook een terugblik van de dag geschreven. Klik hier om die te lezen!