Met haar studie- en zeilkennis belandde Symke bij het project ‘Sail to the COP’ in 2019. Iets doen in plaats van alleen maar leren, dat was haar doel. Ze stond niet alleen achter het roer, maar deed ook onderzoek naar de reisindustrie. Veel mensen weten niet hoe groot de impact is van deze industrie. Symke zelf ook niet, voor haar zeilreis. Nu weet ze hoeveel er te winnen valt en kan ze er niet mee stoppen. Een van de ideeën die ontstond tijdens de zeiltocht is ExPlane, een netwerk voor studenten en medewerkers die ervoor willen zorgen dat er een duurzaam reisbeleid bij onderwijsinstellingen komt.
Over Symke
- Studeert Organic Agriculture in Wageningen
- Is opgegroeid in een klein boerendorp in Friesland.
- Is vegan én werkt bij het grootse vegan restaurant van Europa.
- Heeft een grote passie voor dansen.
- Is Jonge Klimaatpanel-lid.
Wat doet ExPlane?
Explane is een platform en netwerk van en voor studenten en medewerkers. We willen meer aandacht voor een (duurzamer) reisbeleid bij universiteiten en bieden hier hulp bij. Voor onderzoek, gastcolleges, conferenties en uitwisselingen van studenten wordt veel gereisd. Terwijl weinig universiteiten of scholen een reisbeleid hebben. Bijvoorbeeld: als je binnen 6,5 uur een locatie met de trein kan bereiken, dan neem je de trein in plaats van het vliegtuig. Er zijn al verschillende initiatieven opgezet die we met ExPlane verzamelen om andere universiteiten te inspireren. En ook voor studenten en medewerkers: ga vooral in gesprek met je eigen universiteit.
Meedoen met ExPlane?
Wil je ook wat doen aan het reisbeleid op jouw universiteit of school? Explane is op zoek naar studenten die het leuk vinden om mee te werken. Interesse? Kijk op www.timetoexplane.com hoe je je kan aanmelden of stuur Symke een mailtje naar .
Hoe was het om voor de klimaatconferentie naar Chili te zeilen en onderzoek te doen?
We zeilden vier uur per dag en de rest van de tijd zaten we in denktankgroepjes te werken aan een duurzamer beleid voor de reisindustrie. Soms werden onze sessies onderbroken, omdat er dolfijnen langs kwamen of omdat er een hele golf het schip op kwam. De weersomstandigheden bepaalden onze dagritmes: de ene dag was het mooi weer en konden we zwemmen, de andere dag moesten we veel zeilen. Zelf ben ik een zeilfanaat, dus ik vermaakte me goed. We vormden na een tijdje een soort familie van mensen die allemaal werken aan duurzaamheid vanuit hun eigen manier en achtergrond. Dat is heel bijzonder en gaat me mijn hele leven nog helpen op allerlei manieren.
Het zou een vast onderdeel moeten zijn voor jonge mensen om over het klimaat te praten, want we moeten het klimaatprobleem in deze generatie gaan oplossen.
Wat was het plan dat jullie op de zeilboot bedacht hebben?
We hebben uit verschillende perspectieven gekeken naar oplossingen voor de reisindustrie en beleidseisen geschreven. Een van de ideeën die naar voren kwam was ExPlane. We zouden ons rapport presenteren op de klimaatconferentie (COP25). Uiteindelijk werd de COP verplaatst naar Madrid, vanwege sociale onrust in Chili. Toen zijn 24 anderen ons verhaal gaan vertellen en hebben onze beleidseisen alsnog naar de juiste mensen gebracht. Terug in Nederland mochten we ons rapport presenteren aan de Tweede Kamer. Het voelde heel tof om zo serieus genomen te worden. Uit deze ontmoeting kwam vooral naar voren: gelijk kan je hebben, maar hoe ga je ook gelijk krijgen? Ze gaven daarmee aan ook weinig te kunnen doen. Dat was wel frustrerend.. Ondanks dat heeft het wel impact gehad, onze adviezen kwamen terug in een strategieplan van het ministerie.
Waar komt je interesse voor duurzaamheid, landbouw en beleid vandaan?
Ik ben wel heel bewust opgevoed, maar daar ben ik mij nooit bewust van geweest tot ik ging studeren en de duurzame kant koos. Ik ben echt een “mensenmens” en ga graag in gesprek met mensen, dat is een van mijn sterke kanten. In deze tijd is beleid heel belangrijk, waaraan iedereen meewerkt en niet alle verantwoordelijkheid op het individu terechtkomt. Daarnaast ben ik opgegroeid tussen de boerenbedrijven dus dat zal ook meespelen. Bij mijn studie gaat het echt om de boer én de natuur en dat sprak mij heel erg aan.
Hou zou je in gesprek gaan met boeren over klimaatverandering?
Bij mijn ouders aan de keukentafel worden veel problemen waar boeren tegenaan lopen besproken. Hier krijg ik het perspectief van de boer mee en begrijp ik waarom het moeilijk is om snel te veranderen als boer. Mensen moeten zelf ook willen veranderen, je kunt ze niets opleggen. Van beide kanten is er een heel stuk onbegrip en daar valt nog veel van te leren. Ik denk dat het heel belangrijk is om mensen mee te nemen in wat je doet en ze daardoor inspireert. Klimaatverandering is een serieuze kwestie en moet ook van bovenaf behandeld worden, het is een emergency dus het is van belang dat mensen voelen: oké, dit is echt urgent.
Waar zie jij jezelf in de toekomst?
Op een boerderij of bij de Verenigde Naties, echt alles zou kunnen. Ik zou graag alle perspectieven mee willen maken om dat vervolgens weer mee te kunnen nemen in mijn volgende ervaringen.
Heb je tips voor jongeren die zich willen inzetten voor het klimaat?
Ga leren over dit onderwerp en praat erover. Educate yourself. Denk ook eens na over wat je kan doen in je eigen leven: misschien minder vlees eten of minder plastic kopen. Maar het belangrijkste is dat we met elkaar blijven praten en dat de nieuwe generatie zich uitspreekt. Er zijn allerlei initiatieven, zoals het Jonge Klimaatpanel, maar ook in de buurt of op school waar je misschien aan bij kunt dragen. Het zou een vast onderdeel moeten zijn voor jonge mensen om over het klimaat te praten, want we moeten het klimaatprobleem in deze generatie gaan oplossen.
Wil je ook meedoen met het Jonge Klimaatpanel? Meld je dan hier aan.